Πως πέρασε η «διαβολοβδομάδα» του ΚΙΝ.ΑΛ.

Η ανακοίνωση από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛ της επιτροπής που θα ασχοληθεί με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του φορέα, αλλά και εκείνης για τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης αναμενόταν με ενδιαφέρον.

Και αυτό γιατί από την σύνθεση τους, σύμφωνα με τις διαρροές προηγούμενων ημερών, θα φανερωνόταν εάν ξεπεράστηκε, έστω και προς ώρας, η σοβαρή κρίση που ταλάνισε το ΚΙΝ.ΑΛ. την τελευταία εβδομάδα ή όχι. Εντέλει η συμμετοχή στις 2 επιτροπές στελεχών απ’ όλα τα κόμματα που μετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής κατέδειξε ότι συνεχίζουν

όλοι μαζί.

Ωστόσο για να φτάσει ο νεοπαγής φορέας στη σημερινή μέρα πέρασε, την τελευταία εβδομάδα, από 40 κύματα. Αρχικά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο πολιτικό συμβούλιο του ΚΙΝ.ΑΛ υπήρξε η πρώτη μεγάλη σύγκρουση με αιτία τη συμφωνία για το Σκοπιανό που έφερε ο πρωθυπουργός. Τα πέντε μέλη του πολιτικού συμβουλίου έκριναν θετικά τον πυρήνα της συμφωνίας, όμως η επικεφαλής Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε κάθετα αρνητική. Τότε ξεκίνησε η σύγκρουση κατά βάση με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού την επομένη στην ομιλία του στη Βουλή διεμήνυσε πως «δεν μεταβάλει τις απόψεις του σε κρίσιμα θέματα για την πατρίδα», στέλνοντας αφενός ξεκάθαρο το μήνυμα πως είναι υπέρ της συμφωνίας και αφετέρου αφήνοντας αιχμές για τους λόγους που η Φώφη Γεννηματά είναι εναντίον. Η κα. Γεννηματά από την άλλη πλευρά είχε, πέραν όλων των άλλων, να αντιτείνει και την ισχυρή αποδοχή που είχε η στάση της στη βάση του κόμματός της.

Την ίδια στιγμή, εμμέσως πλην σαφώς, θέση υπέρ της συμφωνίας έπαιρνε και ο Γιώργος Παπανδρέου, έστω και αν τον «χαιρετισμό» αυτής τον ανέλαβε η Σοσιαλιστική Διεθνής, της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην πρωθυπουργός. Το ίδιο έπραξε και η ΔΗ.ΜΑΡ. για λογαριασμό του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Στο μεταξύ ο Νίκος Ανδρουλάκης, με την αποστροφή του «Δυστυχώς στην Ελλάδα, ο λαϊκισμός είναι erga omnes. Όπως επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια για τα οικονομικά θέματα, επικρατεί και για τα εθνικά θέματα», έστειλε και αυτός το μήνυμα του, τόσο εντός όσο και εκτός ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο ευρωβουλευτής ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, άφησε κατά μέρους όλα τα άλλα θέματα, και ενεργοποιήθηκε αξιοποιώντας το ειδικό βάρος που πια έχει στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ. προκειμένου να αποφευχθεί η οριστική ρήξη. Μάλιστα, είναι γεγονός ότι σε μία πολύ δύσκολη μέρα για το Κίνημα Αλλαγής, όπως ήταν η περασμένη Πέμπτη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα για τις τουρκικές εκλογές έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, οι Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος , Λυκούδης, Σκανδαλίδης.

Έτσι δόθηκε η πρώτη εικόνα της προσπάθειας του να παραμείνει ενωμένο το ΚΙΝ.ΑΛ. στη συνέχεια και όλες τις επόμενες μέρες ανέλαβε διάφορες πρωτοβουλίες και προς την Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα, την Τρίτη μαζί με την επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ. συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα