Πώς σχολίασε ο γαλλικός Τύπος την παραίτηση Κοτζιά

Με τίτλους του τύπου "Ελλάς: παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών" ή "Παραίτηση εξαιτίας μιας διαφοράς στην κυβέρνηση για τη Μακεδονία", τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, κυρίως μέσω των ιστοσελίδων τους.

Βασισμένα κατά κύριο λόγο σε πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), τα δημοσιεύματα μιλούν για διαπληκτισμό ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας κατά το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος

επανέλαβε στο υπουργικό συμβούλιο, ότι ήταν "κατά της νέας ονομασίας για την Μακεδονία, αλλά και ότι δεν θα συμβάλλει στην ανατροπή της κυβέρνησης".

"Παρόλα αυτά η διαμάχη αυτή κινδυνεύει να ρίξει την κυβέρνηση η οποία διαθέτει μια πολύ μικρή πλειοψηφία" γράφει το περιοδικό Εξπρές, υπενθυμίζοντας ότι οι επόμενες βουλευτικές στην Ελλάδα προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο του 2019. Τονίζει παράλληλα, ότι η δεξιά αντιπολίτευση ασκεί πιέσεις για πρόωρες εκλογές.

Όλα τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο, με στόχο "την υλοποίηση της συμφωνίας που υπέγραψε τον Ιούνιο με τον Μακεδόνα ομόλογό του".

Πιο περιεκτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας "Λα Κρουά" στην έντυπη σημερινή έκδοσή της. Με τίτλο "Το μακεδονικό ζήτημα αποδυναμώνει την ελληνική κυβέρνηση" δίνει καταρχάς τα βασικά στοιχεία για την ανακοίνωση της παραίτησης Κοτζιά ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στις ρίζες της διαμάχης, τοποθετώντας "τα αίτια του θυμού" στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, ο Πάνος Καμμένος "αποδυνάμωσε τη θέση της κυβέρνησης και έδωσε λαβή στις εθνικιστικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη συμφωνία, στην Ελλάδα όπως και στη Μακεδονία" τονίζει το δημοσίευμα και σημειώνει: "Θεωρήθηκε ότι συμπεριφέρθηκε ως υπουργός Εξωτερικών και προκάλεσε μια πραγματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στριμωγμένος για να κρατήσει τις ισορροπίες και να μη σπάσει ο συνασπισμός, (...) αλλά ο Νίκος Κοτζιάς δεν ένιωσε ότι τον υπερασπίσθηκε, παρότι οι δύο άνδρες βρίσκονται στην ίδια γραμμή για την ΠΓΔΜ.

Η Λα Κρουά εκτιμά, τέλος, ότι η επικύρωση από την ελληνική Βουλή θα είναι "υψηλού κινδύνου" εάν αργοπορήσουν πολύ οι διαπραγματεύσεις στα Σκόπια, ακόμα και εάν υπάρξει τελικά επικύρωση από το εκεί Κοινοβούλιο. "Όσο η συζήτηση καθυστερεί, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε κοντά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019, πράγμα δυσμενές για τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης για το θέμα του ονόματος" καταλήγει η Λα Κρουά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα