Πώς τα βακτήρια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη
Η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να ανακόψει τις εκπομπές των ισχυρών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις και πολιτική βούληση
Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου που εκπέμπεται σχεδόν από παντού, από τους κινητήρες, τη βιομηχανία, τη γεωργία, τη χρήση γης και τις δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων. Ο τομέας της γεωργίας είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών μεθανίου λόγω της κοπριάς και των γαστρεντερικών εκλύσεων.
Το μεθάνιο έχει 85 φορές μεγαλύτερη θερμαντική ισχύ από το διοξειδίου
Το μεθάνιο της ατμόσφαιρας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία 15 χρόνια, φθάνοντας σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και επί του παρόντος συντελεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικής παγκόσμιας θέρμανσης. Το 2021 πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Cop26 να συνεργαστούν για να μειώσουν επειγόντως τα επίπεδα μεθανίου. Ωστόσο, αυτά συνεχίζουν να αυξάνονται.
Τώρα μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον προτείνει μια μέθοδο απομάκρυνσης του μεθανίου χρησιμοποιώντας μια ομάδα βακτηρίων γνωστών ως μεθανιότροφα για τη φυσική μετατροπή του μεθανίου σε διοξείδιο του άνθρακα και βιομάζα. Όλα τα βακτήρια αυτής της ομάδας «τρώνε» το μεθάνιο και μετατρέπουν ένα μέρος του σε πηγή βιώσιμης πρωτεΐνης», σύμφωνα με την ερευνήτρια, Mary E Lidstrom.
Η ομάδα της Lidstrom βρήκε ένα στέλεχος βακτηρίων σε αυτή την ομάδα που ονομάζεται methylotuvimicrobium buryatense 5GB1C, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά το μεθάνιο ακόμη και όταν υπάρχει σε μικρές ποσότητες. Εάν διαδοθεί ευρέως, η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβράδυνση της παγκόσμιας θέρμανσης, είπαν στον Guardian οι ερευνητές.
Συνήθως, αυτή η ομάδα βακτηρίων ευδοκιμεί σε περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα μεθανίου (μεταξύ 5.000 και 10.000 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm)). Οι κανονικές συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα μόνο περίπου 1,9 ppm μεθανίου. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές, όπως οι χωματερές, οι ορυζώνες και οι πετρελαιοπηγές εκπέμπουν μεθάνιο σε υψηλότερες συγκεντρώσεις περίπου 500 ppm.
«Τα βακτήρια που τρώνε γρήγορα μεθάνιο στις υψηλότερες συγκεντρώσεις που βρίσκονται γύρω από τα κοπάδια βοοειδών κ.λπ. θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών μεθανίου», δήλωσε στον Guardian ο Euan Nisbet, καθηγητής Γεωεπιστημών στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Ο υψηλός ρυθμός κατανάλωσης μεθανίου από το βακτηριακό στελέχος οφείλεται πιθανώς στη χαμηλή ενεργειακή του απαίτηση και στη μεγαλύτερη έλξη του μεθανίου- 5πλασια συγκριτικά με άλλα βακτήρια, σύμφωνα με τη μελέτη.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εφαρμογή τώρα είναι τεχνικό, καθώς θα χρειαστούν χιλιάδες αντιδραστήρες υψηλής λειτουργίας. «Θα πρέπει να αυξήσουμε τη μονάδα επεξεργασίας μεθανίου 20 φορές. Εάν το πετύχουμε αυτό, τότε τα μεγαλύτερα εμπόδια περιορίζονται στα επενδυτικά κεφάλαια και στη δημόσια αποδοχή. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να τα δοκιμάσουμε πιλοτικά στο πεδίο μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από το επενδυτικό κεφάλαιο και την εμπορευματοποίηση», δήλωσε η Lidstrom.
«Αν η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη μείωση του ατμοσφαιρικού μεθανίου, το κόστος δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα στην κατανομή των πόρων. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και κατανόησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της επείγουσας ανάγκης μείωσης του μεθανίου τώρα θα επιδεινώσει την παγκόσμια θέρμανση τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στον Guardian η Mary Ann Bruns, καθηγήτρια μικροβιολογίας εδάφους στο Pennsylvania State University.
Επί του παρόντος, οι περισσότερες προτεινόμενες λύσεις επικεντρώνονται στη μείωση των εκπομπών, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται τόσο στρατηγικές αφαίρεσης μεθανίου όσο και μειωμένων εκπομπών για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Ωστόσο, η Lidstrom προειδοποιεί ότι οποιεσδήποτε στρατηγικές μείωσης των εκπομπών που ενισχύουν τη βακτηριακή δραστηριότητα στις φυσικές κοινότητες μπορεί επίσης να έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες εκπομπές οξειδίου του αζώτου (N2O), το οποίο έχει 10 πλάσιο δυναμικό παγκόσμιας θέρμανσης από αυτό του μεθανίου. Ουσιαστικά, αυτή η τεχνολογία που βασίζεται σε μεθανιότροφα βακτήρια δεν παράγει εκπομπές υποξειδίου του αζώτου.
Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις η παγκόσμια θέρμανση μπορεί να μειωθεί κατά 0,21 C έως 0,22 C αφαιρώντας 0,3 έως 1 petagram (που αντιστοιχεί σε 1000000000000000 γραμμάρια) μεθανίου έως το 2050. Οι μειώσεις της θερμοκρασίας αυτού του μεγέθους προβλέπονται να είναι σημαντικές ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλες στρατηγικές μείωσης των εκπομπών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό pnas
#ΒΑΚΤΗΡΙΑ #ΠΛΑΝΗΤΗΣ #ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ_ΤΟΥ_ΠΛΑΝΗΤΗ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Eκτάκτως στον αέρα του ΣΚΑΪ o Γιώργος Αυτιάς: «O Θεός να βάλει το χέρι του…»
- Θρήνος στον ΠΑΟΚ: Πέθανε η Βιβή, η γυναίκα του Άγγελου Αναστασιάδη
- Τέρης Χρυσός για Μάκη Δελαπόρτα: «Αυτός είναι η πηγή του κακού»
- Επτά απόπειρες εμπρησμού στην Πάρνηθα μέσα σε δύο ώρες!
- Η Ντρισμπιώτη τερμάτισε με την ελληνική σημαία και “λύγισε” (video)
- Υποψήφιος έβαλε (ψευδώς) στο βιογραφικό του και το Μουσείο Βρανά! ! !
- «Ταξιδεύει για Ελλάδα ο Ορτέγκα»
- Φωτιές: Ανατροπές στην "ατζέντα" της ΔΕΘ
- Φωτιά στον Έβρο: «Δεν είμαι φασίστας ή ρατσιστής - Ήταν έτοιμοι να βάλουν φωτιά» - Τι λέει ο πολίτης που «συνέλαβε» μετανάστες
- Χαρτς - ΠΑΟΚ: Τι ώρα παίζουν σήμερα - Ποιο κανάλι το δείχνει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- «Το είχα νομιμοποιήσει, ήταν αυθαίρετο, πλήρωνα 100 ευρώ τον μήνα»: Ξέσπασε σε κλάματα κάτοικος που κάηκε το σπίτι του
- Προειδοποίηση που τρομάζει: «Εάν συνεχιστούν οι φωτιές, στο τέλος του αιώνα η νότια Ελλάδα δεν θα έχει δάση»
- Πώς τα βακτήρια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη
- Φωτιά τώρα στον Αύλωνα
- ΟΑΕΔ: Δείτε τα αποτελέσματα για τα voucher βιβλίων
- Τραγωδία στα Χανιά: Βρήκε τον άνδρα της νεκρό να επιπλέει στη πισίνα του σπιτιού τους
- Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια σήμερα 24/8
- Δύσκολη η κατάσταση στη Πάρνηθα με συνεχείς αναζωπυρώσεις -Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στη Βοιωτία (εικόνες, βίντεο)
- Οι μαυρόγυπες της Δαδιάς στέλνουν μήνυμα σε όλη την Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Πώς τα βακτήρια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη
- Προειδοποίηση που τρομάζει: «Εάν συνεχιστούν οι φωτιές, στο τέλος του αιώνα η νότια Ελλάδα δεν θα έχει δάση»
- «Το είχα νομιμοποιήσει, ήταν αυθαίρετο, πλήρωνα 100 ευρώ τον μήνα»: Ξέσπασε σε κλάματα κάτοικος που κάηκε το σπίτι του
- Φωτιά τώρα στον Αύλωνα
- Τραγωδία στα Χανιά: Βρήκε τον άνδρα της νεκρό να επιπλέει στη πισίνα του σπιτιού τους
- Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια σήμερα 24/8
- ΟΑΕΔ: Δείτε τα αποτελέσματα για τα voucher βιβλίων
- Οι μαυρόγυπες της Δαδιάς στέλνουν μήνυμα σε όλη την Ελλάδα
- Δύσκολη η κατάσταση στη Πάρνηθα με συνεχείς αναζωπυρώσεις -Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στη Βοιωτία (εικόνες, βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απίστευτο σκηνικό με τον μεταφραστή του Κινέζου προέδρου μπροστά στην κάμερα!
- Έβρος: «Τρέχει» προς τον οικισμό της Δαδιάς η φωτιά!
- Νέα εστία φωτιάς στο Δρυμό της Πάρνηθας - Δώδεκα εστίες πυρκαγιάς στην περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες
- Μαίνεται ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στο Στείρι Βοιωτίας, μεγάλες αναζωπυρώσεις
- Κεφαλοκυνηγοί και δόγμα Μητσοτάκη
- Αλεξανδρούπολη: «Ήταν έτοιμοι να βάλουν φωτιές», λέει ο επιχειρηματίας που «συνέλαβε» τους 13 μετανάστες
- Alpha: H πρώτη φωτογραφία του παρουσιαστή του τηλεπαιχνιδιού Το Πιο Μεγάλο Παζάρι
- Κέβιν Χαρτ: Σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά τον άσχημο τραυματισμό του
- Κόκκαλης: Δεχθήκαμε συνεχόμενες απόπειρες εμπρησμού - Πέντε εστίες εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στον Αυλώνα
- Παναθηναϊκός: Το χρυσό γκολ του Ντάνιελ Μαντσίνι έδωσε ελπίδες πρόκρισης