Πώς βαθμολογούν το ΕΣΥ οι πολίτες - Έρευνα της GPO

Πώς αποτιμούν οι πολίτες το δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τι θα ήθελαν να αλλάξει.

Πάνω από 7 στους 10 ασφαλισμένους στην Ελλάδα δηλώνουν λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι από το σημερινό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με το 75,3% να θεωρεί ότι το ΕΣΥ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και σχεδόν οι μισοί βλέπουν ότι από το 2019 έχει επιδεινωθεί η κατάστασή του, σύμφωνα με το β' μέρος της πολιτικής και κοινωνικής έρευνας που διενήργησε

η GPO για τα Παραπολιτικά 90,1.

Σύμφωνα με την έρευνα, πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο δηλώνει μόλις το 28% και αντίστοιχα το 24,3% πιστεύει ότι το ΕΣΥ καλύπτει τις ανάγκες των Ελλήνων.


Σχεδόν οι μισοί (46,9%) εμπιστεύονται τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, σε αντίθεση με το 52,9%, που τις εμπιστεύεται λίγο έως καθόλου.

Περισσότερες νοσοκομειακές δομές ζητά η πλειοψηφία.

Στο ερώτημα τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει μια μεταρρύθμιση στο δημόσιο σύστημα υγείας, το 59,4% απαντά ανάπτυξη νέων δημόσιων νοσοκομειακών δομών, το 40,4% θέλει νέες δημόσιες δομές εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, το 30,2% ανάπτυξη εξειδικευμένων δημόσιων δομών (π.χ. μονάδες αιμοκάθαρσης) και μόλις το 18,1% ζητά ένταξη του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα Υγείας.

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι από το 2019 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί, ενώ βελτίωση βλέπει το 16,5%.


Όσον αφορά τη χρήση υπηρεσιών υγείας τους τελευταίους 12 μήνες, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (81,3%) δήλωσε ότι χρειάστηκε να επισκεφθεί είτε το δημόσιο είτε τον ιδιωτικό τομέα. Από αυτούς που απάντησαν θετικά, η πλειοψηφία ανέφερε ότι έκανε χρήση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως επισκέψεις σε γιατρούς (87,2%), εξετάσεις και διαγνωστικές διαδικασίες (74,6%) και λήψη φαρμάκων (61,8%).


Στη δημογραφική ανάλυση των απαντήσεων, διακρίνεται πως σχεδόν το 92% των ερωτώμενων μεταξύ 55 και 64 ετών, καθώς και το 96% των ερωτώμενων άνω των 65 ετών που έκαναν χρήση των υπηρεσιών υγείας, επισκέφθηκε τουλάχιστον μία φορά γιατρό.

Όσον αφορά το πού απευθύνθηκαν οι πολίτες για την κάλυψη των αναγκών τους, τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μια ισορροπημένη κατανομή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου το 48,1% -των συμμετεχόντων που έκαναν χρήση των υπηρεσιών υγείας- επισκέφθηκε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με το ταμείο του και το 45,6% επισκέφθηκε ιατρό του ΕΣΥ. Το 60% των ερωτώμενων που χρειάστηκε να νοσηλευτεί (10,8% του συνόλου), απευθύνθηκε σε Δημόσιο Νοσοκομείο (του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακό, Στρατιωτικό κλπ.), ενώ το 22,4% (4% του συνόλου) σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή κλινική συμβεβλημένο/η με το ταμείο του.



Παράλληλα, καταγράφονται περιπτώσεις όπου οι πολίτες δεν μπόρεσαν να λάβουν υπηρεσίες υγείας λόγω κόστους (33%), αναδεικνύοντας τη σημασία της οικονομικής επιβάρυνσης ως παράγοντα αποκλεισμού από το σύστημα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των πολιτών που δεν έλαβαν υπηρεσίες υγείας λόγω κόστους, καταγράφονται στους ανέργους (47,4%) και στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα (41,4%).



Σε ερώτηση που αφορούσε την πιθανή ύπαρξη προβλημάτων στην πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας, σχεδόν 3 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι συνάντησαν δυσκολίες.

Όπως και στην περίπτωση του κόστους, τα μεγαλύτερα ποσοστά στις δυσκολίες πρόσβασης παρατηρούνται στους ανέργους (44,3%) και στους ερωτώμενους με χαμηλά εισοδήματα (39,4%), ενώ προβλήματα αντιμετώπισε και το 40,6% των ερωτώμενων που κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι κυριότεροι λόγοι αφορούσαν την καθυστέρηση κλεισίματος ραντεβού σε ιατρό δημοσίου (79,7%) και τη δυσκολία κλεισίματος ραντεβού σε συμβεβλημένο ιδιώτη ιατρό (42,8%). Επίσης, σχεδόν 7 στους 10 ερωτώμενους ανέφεραν ότι χρειάστηκε να καταβάλουν χρήματα για την κάλυψη των υπηρεσιών υγείας, που χρησιμοποίησαν τους τελευταίους 12 μήνες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.


Η συνολική εμπειρία των πολιτών από την επαφή τους με το σύστημα υγείας καταγράφεται ως ανάμικτη. Ένα μέρος των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε θετική εμπειρία (31,4%), ενώ αντίθετα, το 29,8% χαρακτηρίζει αρνητική την πρόσφατη εμπειρία του με το σύστημα υγείας.


Στο ερώτημα αν οι πολίτες θα προτιμούσαν να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς ή γιατρούς του δημοσίου, το 56,5% ανέφερε ότι προτιμά περισσότερο να επισκέπτεται ιδιώτη γιατρό έναντι του ιατρού του δημοσίου. Η ίδια τάση καταγράφεται και στην ερώτηση που αφορά τη νοσηλεία, όπου η ιδιωτική περίθαλψη προτιμήθηκε (52,8%) έναντι των δημόσιων νοσοκομείων (44,4%).

#ΕΣΥ #ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ #ΕΡΕΥΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, ΕΣΥ, - Έρευνα, GPO,pos, esy, - erevna, GPO