Πόσες Μόριες είναι η Σάμος; Εξεγέρσεις και τραγωδίες εκεί που στοιβάζουν ανθρώπινες ψυχές

Η χθεσινή εξέγερση μεταναστών στη Σάμο έχει γραφτεί σε παραλλαγή και αλλού. Τα σκηνικά εξεγερμένων μεταναστών στη Μόρια, άλλοτε εντός του οργανωμένου καταυλισμού κι άλλοτε περιμετρικά, ήταν οι προαναγγελίες αυτών που θα ακολουθούσαν στη Σάμο.

Τα γεγονότα των εξεγέρσεων των μεταναστών πανομοιότυπα μεταξύ τους. Υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στους καταυλισμούς, πολύμηνη παραμονή χωρίς απάντηση για την πορεία των αιτήσεων ασύλου και ένα σωρό ακόμα αφορμές που ανάβουν το φυτίλι της έντασης και των αψιμαχιών.

Δεν θέλει άλλωστε και πολύ σε τέτοιες συνθήκες διαβίωσης και όταν πρόκειται για ανθρώπους

που έχουν ρισκάρει τη ζωή τους ταξιδεύοντας από τη μια άκρη του κόσμου με την ελπίδα κάποτε να φτάσουν στον ευρωπαϊκό «παράδεισο» που κάποιοι τους έταξαν ή κάποιοι ονειρεύτηκαν.

Σήμερα η Μόρια έχει πληθυσμό σχεδόν 13.842 ανθρώπων, το μεγαλύτερο στην ιστορία του. Από αυτούς οι 1.060 είναι ανήλικοι ασυνόδευτοι αιτούντες άσυλο. Παράλληλα, στη Μόρια τα περιστατικά των εξεγέρσεων δεν ήταν λίγα. Ιδού μερικά από τα σημαντικότερα:

Οκτώβριος 2016: Πυρ από Πακιστανούς

Η εξέγερση στο hot spot της Μόριας έγινε με τη συμμετοχή εκατοντάδων μεταναστών, κυρίως από το Πακιστάν. Διαμαρτύρονταν για την πολύμηνη καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και τον εγκλεισμό τους στο νησί.

Οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία ασύλου -για λόγους ασφαλείας- εγκατέλειψαν τους χώρους εργασίας τους οι οποίοι στη συνέχεια πυρπολήθηκαν.

Χρειάστηκαν συνδυασμένες επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για να σβήσουν οι φωτιές και να αποκατασταθεί η τάξη.

Ιούλιος 2017: Αφρικανοί vs Αφγανών

Όλα ξεκίνησαν όταν μέρα μεσημέρι Αφρικανοί μετανάστες προχώρησαν σε διαμαρτυρία μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέταση αιτημάτων ασύλου αφού οι ειδικοί υπάλληλοι αποχώρησαν, όπως παγίως πράττουν επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Τότε άρχισαν να διαμαρτύρονται κυρίως Αφγανοί οι οποίοι και θέλουν να εξετάζονται αιτήματα ασύλου και να μην παρακωλύεται από τους Αφρικανούς η όλη διαδικασία.

Η εξέγερση των Αφρικανών η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις. Αρχικά μπήκαν φωτιές σε κάδους ενώ έσπασαν ζημιές σε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων στο Κέντρο. Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων την περιόρισε εντός του χώρου του καταυλισμού, ενώ από τις ανοιχτές πύλες άρχισαν να διαφεύγουν οικογένειες προσφύγων καταφεύγοντας σε ελαιώνες.

Σε αντιπερισπασμό από Αφρικανούς που βρίσκονταν έξω από το κέντρο, μπήκαν φωτιές σε ελαιώνες στη βόρεια και βορειοδυτική πλευρά του καταυλισμού. Το έργο των Πυροσβεστών παρά τη βοήθεια που δέχθηκαν από ομάδες προσφύγων ήταν δύσκολο αφού πολλοί μετανάστες δεν τους εμπόδιζαν να σβήσουν τις φωτιές. Κάτι που τελικώς έγινε από αέρος, με ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σεπτέμβριος 2019: Μια γυναίκα νεκρή

Η πρόσφατη τραγωδία εκτυλίχθηκε για άλλη μια φορά στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης στη Λέσβο και πήρε μεγάλες διαστάσεις. Τραγικό θάνατο στη φωτιά βρήκε μία γυναίκα -πιθανώς την ώρα που μαγείρευε- ενώ εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούσαν με την βοήθεια της Αστυνομίας, ενώ παράλληλα δέχονταν επιθέσεις από τους εξεγερμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι εξεγερμένοι είχαν συγκεντρωθεί τη νύχτα έξω από το κοντέινερ απ’ όπου αρχικά ξέσπασε η φωτιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα