Πόσο πιθανό είναι να «κλείσει» το αέριο ο Πούτιν και αν το κάνει ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση της Ευρώπης
Ένα από τα βασικά ζητήματα που εγείρει η κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας είναι το μέλλον του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρώπης, με την ρωσική κρατική Gazprom να έχει προειδοποιήσει για χαμηλά επίπεδα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Tι θα συμβεί αν ο Πούτιν «κλείσει» το άεριο στην Ευρώπη;
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και η Ευρώπη απειλούν ότι εάν η Ρωσία δεν απομακρύνει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία,
Τα δεδομένα για το επίπεδο εξάρτησης από το ρωσικό αέριο είναι συγκεχυμένα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας το 2020 που μείωσε τη ζήτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης (OIES), το 2021 η Ρωσία παρείχε περίπου το 35% του φυσικού αερίου που εισήχθη στην Ευρώπη (σ.σ. οι 27 χώρες της ΕΕ και η Βρετανία), περίπου το 31% ως φυσικό αέριο αγωγών και 4% ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Στο πίσω μέρος του μυαλού όλων είναι τι θα συμβεί εάν η Ρωσία κλείσει τις κάνουλες του φυσικού αερίου το χειμώνα.
Όπως γράφει στο Conversation ο καθηγητής Παγκόσμιας Ενέργειας στο πανεπιστήμιο του Γουόρικ, Michael Bradshaw, και τονίσει ότι θεωρείται απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο. Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία – και πριν από τη Σοβιετική Ένωση – στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει μια διαρκή αλληλεξάρτηση που έχει επιβιώσει από πολλές γεωπολιτικές ανατροπές, όπως η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979, η κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Πολωνία τη δεκαετία του 1980, η πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και πιο πρόσφατα η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Πολλές φορές και οι δύο πλευρές έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν πάρα πολλά να χάσουν από τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου.
Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία εκπληρώνει τις μακροπρόθεσμες συμβατικές της υποχρεώσεις για προμήθεια φυσικού αερίου. Δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αυτό – το οποίο εγείρει το ερώτημα εάν υπήρξε μια σκόπιμη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το απόθεμα παραμένει χαμηλό και η τιμή παραμένει υψηλή, κάτι που είναι καλό για την Gazprom. Αλλά το "σπάσιμο" αυτών των συμβάσεων θα είχε ως αποτέλεσμα οικονομικές απαιτήσεις και "αμαύρωση" της φήμης της Ρωσίας.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, όπως αναφέρει ο καθηγητής, ότι η Ρωσία χρειάζεται επίσης τα χρήματα. Περίπου το 75% του εισοδήματος της Gazprom προέρχεται από αυτές τις εξαγωγές – και χρειάζεται αυτό το εισόδημα για να μπορεί να προμηθεύει φυσικό αέριο σε χαμηλότερη τιμή στους εγχώριους καταναλωτές της. Σύμφωνα με την OIES, οι εξαγωγές φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% των φορολογικών εσόδων της ρωσικής κυβέρνησης – πολύ λιγότερο από το πετρέλαιο, αλλά όχι ένα ασήμαντο εισόδημα για τη ρωσική κυβέρνηση.
Όσον αφορά την Ευρώπη, είναι απίθανο οι κυρώσεις να στοχεύουν τη ροή φυσικού αερίου. Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη κατάσταση που έχει οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο λόγω των ταραχών στις αγορές. Η διακοπή των σημερινών επιπέδων παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος σε μέρη της Ευρώπης που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Άρα, αυτό θα ήταν αυτογκόλ για την Ευρώπη. Οι κυρώσεις μπορεί συχνά να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι που βλάπτει τις χώρες που τις επιβάλλουν όσο και ο επιδιωκόμενος στόχος των κυρώσεων.
Τι θα συμβεί αν το σενάριο αυτό...επαληθευτεί, ποια στρατηγική προτείνει καθηγητής στην ΕυρώπηΌπως σε κάθε ενεργειακή υποδομή, πρέπει να διατηρηθεί μια ορισμένη ποσότητα αερίου για να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα. Αυτό ισχύει για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, τους αγωγούς κτλ. Ορισμένοι βιομηχανικοί καταναλωτές μπορούν να στραφούν σε άλλες πηγές, όπως το μαζούτ, αλλά πολλοί μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τις δραστηριότητές τους, ιδιαίτερα όταν το φυσικό αέριο τροφοδοτεί τις βιομηχανικές διεργασίες.
Σε σύγκριση με προηγούμενες διακοπές εφοδιασμού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η μεγαλύτερη διαφορά αυτή τη φορά είναι το πλαίσιο εντός του οποίου συμβαίνει: μια πολύ σφιχτή παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου. Εν ολίγοις, είναι δύσκολο να δούμε από πού θα προέρχονταν πρόσθετες προμήθειες στην Ευρώπη εάν χρειαστεί.
Ό,τι κι αν γίνει τους επόμενους δύο μήνες, τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα. Λόγω του ρόλου του στην οικιακή θέρμανση, η ζήτηση αερίου επηρεάζεται έντονα από τις καιρικές συνθήκες. Ένα παρατεταμένο κρύο τις επόμενες εβδομάδες θα μειώσει ακόμη περισσότερο το απόθεμα. Ταυτόχρονα, το αέριο παίρνει τη θέση του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και οι παρατεταμένες περίοδοι χαμηλού ανέμου και ηλιοφάνειας οδηγούν σε μεγαλύτερη χρήση αερίου. Τα πράγματα θα χαλαρώσουν μέχρι την άνοιξη – αλλά μέχρι τότε το απόθεμα θα είναι πολύ χαμηλό και θα είναι δύσκολο και δαπανηρό να γεμίσει για τον επόμενο χειμώνα.
Εάν επικρατήσουν πιο ήρεμα πνεύματα και βρεθεί λύση στις τρέχουσες εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία και εγκριθεί ο αγωγός Nordstream 2 το καλοκαίρι, τότε οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενδέχεται να αυξηθούν τον επόμενο χειμώνα. Εάν όχι – και υπάρχουν συνεχόμενα χαμηλά επίπεδα παροχής από τη Ρωσία – τότε ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι εξίσου δύσκολος, αν όχι περισσότερο.
Μακροπρόθεσμα, το πρόβλημα για την Ευρώπη είναι ότι η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου θα συνεχίσει να μειώνεται. Έτσι, εάν δεν μειωθεί η ζήτηση, το επίπεδο των εισαγωγών φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το μάθημα που αντλήθηκε από την τελευταία κρίση θα πρέπει να είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού της συστήματος και να μειώσει την ποσότητα φυσικού αερίου που καταναλώνεται. Αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, καταλήγει ο καθηγητής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πpοσοχή: «Οι γιατροί 5 χρόνια με καθησύχαζαν για το πρησμένο σημείο στο σώμα μου και τελικά ήταν καρκίνος»
- Η χειρότερη εξέλιξη για την Σάκκαρη (vids)
- Θρίλερ στην Ουκρανία: Μηνύματα και προειδοποιήσεις μετά τον διάλογο Μπάιντεν - Πούτιν
- Παραδικαστικό κύκλωμα: Ένοχη και σε 2ο βαθμό η πρώην ανακρίτρια Τόνια Ηλία - Παραμένει η κάθειρξη 13 ετών
- Survivor: Ποια παίκτρια δεν χάρηκε ιδιαίτερα με την είσοδο της Ταραμπάνκο
- Άρης: Πέθανε από κορονοϊό ο πρόεδρος της ΠΑΕ Θόδωρος Καρυπίδης, ξάδελφος του ιδιοκτήτη
- Χαμός στη Ριζούπολη: Ντου οπαδών στα επίσημα!
- «Τα θύματα περνάνε μια κόλαση», λέει ο Σάκης Ρουβάς μετά τον σάλο που ξεσήκωσαν οι πρώτες δηλώσεις του για τον Δημήτρη Λιγνάδη
- Δημήτρης Μοθωναίος για Σάκη Ρουβά: «Είναι εθισμός η παιδοφιλία και η παιδεραστία; Καλύτερα να τραγουδάμε παρά να μιλάμε»
- Στυλιανίδης: Χρειάζεται ένας ένστολος που θα παίρνει αποφάσεις τη σωστή στιγμή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Πόσο πιθανό είναι να «κλείσει» το αέριο ο Πούτιν και αν το κάνει ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση της Ευρώπης
- Σοκάρει η ομολογία του δολοφόνου του 7χρονου στην Κυψέλη: «Ήταν ατίθασο παιδί, έπρεπε να τον τιμωρήσω» (βίντεο)
- Άρης: Πέθανε ο Θόδωρος Καρυπίδης, η ανακοίνωση της ομάδας
- Αυτοί είναι οι πέντε νέοι παίκτες που μπήκαν στο Survivor
- Το twitter «σταυρώνει» τον Σάκη Ρουβά μετά τις δηλώσεις αγάπης για τον Δημήτρη Λιγνάδη (βίντεο)
- Διπλωματική «μάχη» για αποτροπή εισβολής στην Ουκρανία: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά αν χρειαστεί το μήνυμα Μπάιντεν σε Πούτιν
- Έτσι ο Ρουβάς απαντά σε όσους τον «κατακεραυνώνουν» για τις δηλώσεις σχετικά με τον Δημήτρη Λιγνάδη
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Πόσο πιθανό είναι να «κλείσει» το αέριο ο Πούτιν και αν το κάνει ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση της Ευρώπης
- Αυτοί είναι οι πέντε νέοι παίκτες που μπήκαν στο Survivor
- Διπλωματική «μάχη» για αποτροπή εισβολής στην Ουκρανία: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά αν χρειαστεί το μήνυμα Μπάιντεν σε Πούτιν
- Έτσι ο Ρουβάς απαντά σε όσους τον «κατακεραυνώνουν» για τις δηλώσεις σχετικά με τον Δημήτρη Λιγνάδη
- Σοκάρει η ομολογία του δολοφόνου του 7χρονου στην Κυψέλη: «Ήταν ατίθασο παιδί, έπρεπε να τον τιμωρήσω» (βίντεο)
- Άρης: Πέθανε ο Θόδωρος Καρυπίδης, η ανακοίνωση της ομάδας
- Το twitter «σταυρώνει» τον Σάκη Ρουβά μετά τις δηλώσεις αγάπης για τον Δημήτρη Λιγνάδη (βίντεο)
- Γηροκομείο στα Χανιά: «Όλα είναι προϊόν σκευωρίας» είπαν οι κατηγορούμενοι, ένταση έξω από τα δικαστήρια (βίντεο)
- Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις: Παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Νίκο Χαρδαλιά
- Ποιοι και πόσα κερδίζουν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιταλία: Καταγράφηκαν 62.231 νέα κρούσματα και 269 θάνατοι
- Κυψέλη: Φρίκη με τη «Μήδεια» της Κυψέλης – Άλλο ένα παιδί θύμα εγκλήματος και εγκληματικής αμέλειας
- Έγκλημα στην Κυψέλη: Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία του 7χρονου
- Ο Όρμπαν απειλεί με έξοδο της Ουγγαρίας από την Ε.Ε.
- Κικίλιας: Πολύ σημαντική εξέλιξη για τον τουρισμό μας η νέα notam
- Survivor: Η Ναυσικά δεν χάρηκε με την είσοδο της Κάτιας Ταραμπάνκο (video)
- Κορονοϊός - Ιταλία: 62.231 κρούσματα κορονοϊού και 269 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
- «Κονβόι της ελευθερίας» - Καναδάς: Επέμβαση της αστυνομίας για απομάκρυνση διαδηλωτών
- Ουκρανία: Αμερικανική «υστερία» καταγγέλλει το Κρεμλίνο
- Ιταλία: Κλείνουν επιχειρήσεις αιώνων λόγω της ενεργειακής κρίσης