Πόσο τελικά θα κοστίζει το χάπι της MSD για τον κορονοϊό

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό το χάπι κατά του κορονοϊού που έχει παρασκευάσει η MSD, το οποίο απευθύνεται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας

Όσο το δυνατό συντομότερα προσπαθεί το Υπουργείο Υγείας να φέρει στη χώρα μας την θεραπεία COVID της MSD (γνωστή ως Merck στις ΗΠΑ), που χορηγείται με μορφή

χαπιού.

Σύγκεκριμένα, χθες (4/11) έγινε η πρώτη θεραπεία διά τους στόματος που εγκρίνεται κατά της COVID, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή της Αγγλίας (MHRA) έδωσε το πράσινο φως. Προς το παρόν δεν έχει εγκριθεί από τον EMA και τον FDA, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης

Πότε θα έχουμε το χάπι στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το news4healhth.gr, Ελλάδα προσπαθεί να εξασφαλίσει με 2 τρόπους τη μονλουπιραβίρη. Αρχικά η βασική παραγγελία θα γίνει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, ακολουθώντας το παράδειγμα των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Ωστόσο για να συμβεί αυτό χρειάζεται η έγκριση του φαρμάκου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η διαδικασία έγκρισης από τον ΕΜΑ έχει επιταχυνθεί αν κρίνουμε από τις παρακάτω δηλώσεις του Μάρκο Καβαλιέρι, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων στον EMA. «Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την αξιολόγησή μας για να λάβουμε έγκριση το συντομότερο δυνατό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ακόμη μια ακριβή ημερομηνία.

Ο 2ος τρόπος είναι μέσω της απευθείας διαπραγμάτευσης με την MSD με μία διμερής συμφωνία με την παρασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να αποκτήσουμε επιπλέον ποσότητες, ίσως και ταχύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας είναι σε επαφές απευθείας με την προμηθευτρια εταιρεια για να φέρουμε κάποιες ποσοτητες.

Μάλιστα, η έγκριση από τη Βρετανία μπορεί να διευκολύνει τις διαδικασίες, αν και θεωρείται δύσκολο να έχουμε εξασφαλίσει τη θεραπεία στη χώρα μας πριν το τέλος του 2021.

Πόσο θα κοστίσει το χάπι

Η θεραπεία απευθύνεται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς COVID με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας. Από τις δοκιμές αποδείχτηκε ότι όσοι έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν

Η μολνουπιραβίρη χορηγείται στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκινάει εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία αναμένεται να κοστίσει 700 δολλάρια (στάνταρ τιμή) στον αναπτυγμένο κόσμο. Ωστόσο, για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο, καθώς η εταιρεία τους έδωσε τη δυνατότητα να παράξουν τη γενόσημη εκδοχή του φαρμάκου.

Τα φάρμακα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα εμβόλια

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προειδοποίησε ότι τα φάρμακα που θα εξασφαλίσει η χώρα μας δε θα είναι πολλά γιατί η παραγωγή δεν είναι τέτοια. Για την ακρίβεια εκτίμησε ότι θα λάβουμε μέχρι και 10 χιλιάδες χάπια της εταιρείας.

Γι αυτό τόνισε ότι είναι πολύ πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί παρά να περιμένουμε την θεραπεία.

Με τη σειρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Παπευαγγέλου σχολίασε: «Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό όπλο είναι το εμβόλιο. Αν δεν εμβολιαστείς και κολλήσεις θα είσαι άρρωστος, έχεις αγωνία και πονάς. Είναι ευχάριστο ότι θα έχουμε τα φάρμακα αλλά δε μπορούμε να συγκρίνουμε το ένα με το άλλο».

Παγκόσμια πρόσβαση στο χάπι της MSD

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 27/10 μια συμφωνία αδειοδότησης με τη Medicines Patent Pool (MPP) που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία θα επιτρέψει σε περισσότερες εταιρίες να κατασκευάσουν γενόσημες εκδοχές του πειραματικού αντιικού φαρμάκου της κατά της COVID-19.

Με αυτόν τον τρόπο οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα μπορέσουν να παράξουν τη γενόσημη εκδοχή του φαρμάκου. Η συμφωνία αναφέρει ότι η MSD δε θα πληρώνεται για πνευματικά δικαιώματα όσο διαρκεί η πανδημία. Μέχρι στιγμής, περίπου 50 εταιρείες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να λάβουν μια δευτερεύουσα άδεια για την παρασκευή του φαρμάκου , η παραγωγή του οποίου είναι πολύ φθηνή

Ας σημειωθεί ότι μόνο στην Ευρώπη και την Αμερική θα γίνει κανονικά η αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα