Πότε είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες στο αυτοκίνητο

Η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Καθώς οδεύουμε προς χαμηλότερες θερμοκρασίες, αφήνοντας πίσω το παρατεταμένο... καλοκαίρι, οι οδηγοί των οχημάτων πρέπει να εφοδιαστούν σιγά-σιγά με αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο είναι υποχρεωτικό να τις έχουν στο πορτμπαγκάζ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1144 Β’ 14.03.2022, επιβάλλεται

στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά.

Η υποχρέωση αφορά τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε έτους σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Επιπλέον ο οδηγός θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει την σωστή τοποθέτησή τους και να φροντίζει για την συντήρηση τους σε καλή και λειτουργική κατάσταση.

Η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

#ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ_ΑΛΥΣΙΔΕΣ #ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα