«Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τροχονόμοι ρυθμιστές της κίνησης»

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τροχονόμοι ρυθμιστές της κίνησης, παρά μόνο έξυπνο σύστημα διαχείρισης. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα ως προς τον τρόπο οδήγησης, ενώ η κυκλοφοριακή αγωγή θα πρέπει να διδάσκεται απαραίτητα στις μικρές ηλικίες και στα σχολεία.

«Ο

πολίτης της Θεσσαλονίκης και γενικότερα ο Έλληνας πολίτης θέλει να βλέπει στη διασταύρωση τον τροχονόμο» υποστηρίζει ο κ. Σουρβίνος και εξηγεί: «Παλιότερα που δεν υπήρχαν τα φανάρια, υπήρχαν στα βαρέλια οι τροχονόμοι για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία.

Σήμερα, όμως, που υπάρχουν πολλά φανάρια και χιλιάδες αυτοκίνητα. Όλα τα φανάρια μπορούν να μπουν σε ένα έξυπνο σύστημα και με ενιαίο συντονιστικό κέντρο που θα τα βλέπει και θα τα επιτηρεί, δίνοντας προτεραιότητα εκεί όπου χρειάζεται και υπάρχει πρόβλημα. Πλέον, δεν χρειάζονται καλώδια, αλλά φωτοκύτταρα και όλα γίνονται ψηφιακά. Ο τροχονόμος χρειάζεται για τον έλεγχο του παρκαρίσματος και των σημαντικών παραβάσεων και όχι για τα φανάρια. Προσπαθώ να έχω κάποιους τροχονόμους καθημερινά στους δρόμους, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι»

Επίσης, ο κ. Σουρβίνος, εκφράζοντας το παράπονό του για την ανυπαρξία των υποδομών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι «η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα και σε αυτό η Τροχαία Θεσσαλονίκης έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης. Εδώ και πολλά χρόνια οι υποδομές της πόλης έχουν μείνει ίδιες και έχουν γίνει μόνο 1-2 ανισόπεδοι κόμβοι. Σε αντίθεση με την Αθήνα, που γίνονται συνεχώς έργα. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε μόνο τον ΟΑΣΘ, δηλαδή, μόνο ένα συγκοινωνιακό μέσο και μία λεωφορειολωρίδα. Εμείς βεβαιώνουμε κάθε μέρα δεκάδες παραβάσεις, όμως, ο πολίτης της Θεσσαλονίκης, όπως και γενικότερα ο Έλληνας, είναι απείθαρχος».

Αναλύοντας το πρόβλημα στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σουρβίνος ανακοινώνει την αφαίρεση των πινακίδων στάσης και στάθμευσης από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης επισημαίνοντας πως: «σχεδόν όλοι οι δρόμοι παρουσιάζουν πρόβλημα με τα παρκαρισμένα. Εμείς, όμως, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης έχουμε κάνει ένα πλάνο για να αφαιρέσουμε τις πινακίδες απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης από αρκετούς δρόμους, ώστε να μπορούν οι οδηγοί να παρκάρουν ελεύθερα. Όμως, αν υπάρξει διπλοπαρκάρισμα, τότε θα υπάρξει αυστηρό πρόστιμο».

Πεποίθηση του διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης είναι ότι «όλα ξεκινούν από την παιδεία που έχει ο οδηγός» και διαπιστώνει ότι «δυστυχώς, χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας κάθε στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο. Όλοι θέλουν να αφήνουν το αυτοκίνητο έξω από το μέρος που θέλουν να πάνε. Τα δύο τελευταία χρόνια κάναμε πολλές σεμινάρια σε σχολεία και εκπαιδεύσαμε πάνω από 60-70 χιλιάδες μαθητές. Έχουμε μια λίστα με τα σχολεία και καθημερινά κάνουμε μαθήματα κυκλοφοριακή αγωγής. Παράλληλα, κάνουμε πολλές εκπαιδεύσεις σε συλλόγους, σε εργοστάσια και σε ΚΑΠΗ. Στις εκπαιδεύσεις χρησιμοποιούμε έναν πρωτότυπο τάπητα κυκλοφοριακής αγωγής, όπου η μάθηση γίνεται με στυλ παιχνιδιού, ενώ διαθέτουμε και ένα videogame και ένα προσομοιωτή μέθης, κόπωσης και ουσιών, όπου ο καθένας βλέπει την εικόνα του όταν κάνει χρήση των παραπάνω ουσιών», καταλήγει ο κ.Σουρβίνος.

Από τα θετικά της μεγάλης προσπάθειας των τροχονόμων είναι η μείωση των ατυχημάτων, υποστηρίζει και προσθέτει ότι «τα τελευταία 10 χρόνια, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε πανελλήνια κλίμακα, είχαμε μείωση των ατυχημάτων κατά 48% σε σχέση με το 2006. Ωστόσο, παραμένουμε στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, γιατί είχαμε υψηλό όγκο ατυχημάτων. Κύριο μέλημα της Τροχαίας είναι η πρόληψη και μετά η καταστολή. Παλιότερα, στην Εθνική Θεσσαλονίκης - Καβάλας είχαμε 1-2 θανατηφόρα κάθε μήνα, αυτά περιορίστηκαν μόνο σε 1-2 τον χρόνο. Ο δρόμος παίζει καθοριστικό ρόλο και δείχνει το ρόλο της Εγνατίας Οδού».

Τί γίνεται όμως με την κίνηση των μεγάλων φορτηγών στις περιφερειακές οδούς για να αποφύγουν τα διόδια; «Μέχρι πρόσφατα υπήρχε νομοθετικό κενό στην κίνηση επαγγελματικών οχημάτων σε επαρχιακούς δρόμους για την αποφυγή των διοδίων. Πλέον, αυτό λύθηκε, και σχεδόν καθημερινά στήνουμε συνεργεία και επιβάλουμε πρόστιμα», απαντά ο διευθντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Για το βαθμό και τη σπουδαιότητα των παραβιάσεων ο κ. Σουρβίνος αναφέρει ότι «οι σημαντικότερες παραβάσεις είναι η υπερβολική ταχύτητα. Όταν ένας οδηγός τρέχει πάνω από 120-130 χλμ/ώρα δεν οδηγεί, αλλά απλά κρατάει ένα τιμόνι. Η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη προσωπικά είναι εγκληματική ενέργεια. Η μη χρήση ζώνης επίσης είναι ένα σημαντικό παράπτωμα. Πάντως, οι οδηγοί να γνωρίζουν ότι ο νέος ΚΟΚ προβλέπει για αυτές τις παραβάσεις δίμηνη αφαίρεση του διπλώματος και, σε περίπτωση υποτροπής, τετράμηνη αφαίρεση και νέες εξετάσεις».

Παίρνοντας θέση για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη από τους πεζούς, ο κ. Σουρβίνος τόνισε: «δεν προβλέπεται κάποια παράβαση στους πεζούς που περνούν με κόκκινο, παρά τα προβλήματα που δημιουργούν στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Αρχικά, θα πρέπει πρώτα να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης για να μην περνούν οι πεζοί με κόκκινο ή για να μη διασχίζουν τους δρόμους από σημεία που δεν υπάρχουν σημάνσεις. Μετά την ενημέρωση θεωρώ ότι μπορούμε να βεβαιώσουμε κάποιες παραβάσεις. Πρέπει πρώτα από όλα να δημιουργήσουμε μια φιλόξενη πόλη για τους οδηγούς και τους επισκέπτες».

Για τους ελάχιστους τροχονόμους που δεν έχουν κόσμια συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες, ο κ Σουρβίνος είπε: «Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι αστυνομικοί να είναι κόσμιοι με τους πολίτες. Όπως σε κάθε χώρο έτσι και στο δικό μας υπάρχουν κάποιοι που παρεκτρέπονται. Ωστόσο, συχνά δίνουμε οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργούν, να φέρονται και να ντύνονται».

Τέλος, αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για βεβαίωση παράβασης για όσους οδηγούν αρκετά κάτω από το όριο ταχύτητας στην Ελλάδα και διευκρινίζει: «Αυτό που κινείται με 50 χλμ/ώρα σε ένα δρόμο με όριο ταχύτητας 90χλμ/ώρα είναι παραβάτης, όμως, δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο για να βεβαιωθεί παράβαση. Μπορεί να βεβαιωθεί παράβαση μόνο σε περιφερειακούς ή σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όταν αυτός κινείται με μικρή ταχύτητα στο αριστερό ρεύμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα