«Πράσινο φως» για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

«Χείρα βοηθείας» προς τους εργαζόμενους γονείς δίνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τον σχεδιασμό προγράμματος για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στο εσωτερικό των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να βοηθήσει ουσιαστικά οικογένειες στη χώρα μας και να απεγκλωβίσει τις εργαζόμενες μητέρες από το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια».

«Η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε χώρους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα –που προωθεί τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής- αποτελεί

ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να επιστρέψουν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη γέννηση των τέκνων τους, να αυξήσουν τις επιλογές τους για τη φροντίδα των παιδιών τους και να αποκτήσουν οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία» δηλώνει στο Dikaiologitika News η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, «το πρόγραμμα αυτό θα διευκολύνει τους νέους γονείς και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των εργαζομένων -κυρίως μητέρων, οι οποίες μετά την απόκτηση των παιδιών τους θέλουν να αναζητήσουν ευκαιρίες απασχόλησης και να εργαστούν ή να επιστρέψουν ομαλά και γρήγορα στην εργασία που είχαν πριν γεννήσουν».

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο έχει ενταχθεί στις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να πάρει το πράσινο φως το επόμενο διάστημα, θα βοηθηθούν οι μισθωτοί γονείς να αντιμετωπίσουν πολλές από τις δυσκολίες που συναντάνε στην προσπάθειά τους να επιλέξουν κάποιο ασφαλές χώρο φύλαξης για τα παιδιά τους (όταν είναι βρέφη) τις ώρες που εργάζονται.

«Στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση των γονέων σε ποιοτικές υπηρεσίες φύλαξης εντός των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται προκειμένου να μπορούν να είναι κοντά στα παιδιά τους, να μειώνουν τον χρόνο που χάνουν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης από και προς τον χώρο φύλαξης του παιδιού τους, όταν αυτός βρίσκεται μακριά από τη δουλειά τους, ενώ δίνεται και η δυνατότητα σε μητέρες να επεκτείνουν την περίοδο θηλασμού του βρέφους, εφόσον το επιθυμούν» τονίζει η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Συρεγγέλα.

Παράλληλα οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα δημιουργήσουν χώρους φύλαξης βρεφών θα αναδειχθούν σε επιχειρήσεις φιλικές προς τους εργαζομένους, δημιουργώντας ένα πρότυπο εργασιακό περιβάλλον και θα αποκομίσουν τα θετικά αποτελέσματα της εμπιστοσύνης των εργαζομένων τους, ενισχύοντας την αποδοτικότητά τους και χτίζοντας ένα παραγωγικό εργατικό δυναμικό.

Η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχουν σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία έχουν ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτικών οι οποίες συνοψίζονται στη δημιουργία υποδομών φροντίδας των παιδιών εντός των εταιρειών, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το ζήτημα της συμφιλίωσης μέσω της συμμετοχής κοινωνικών εταίρων και συνδικάτων, ενθάρρυνση των ανδρών να λαμβάνουν γονική άδεια και επιβράβευση εταιρειών που εφαρμόζουν πολιτικές που ευνοούν τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας.

Να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες από διάφορους φορείς που έχουν γίνει κατά καιρούς είχαν προτείνει μια σειρά πρωτοβουλιών προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας.

Πιο συγκεκριμένα, για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις έχει προταθεί:

• Ενσωμάτωση στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους διατάξεων σχετικά με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης καθώς και την ενθάρρυνση της συμφιλίωσης εργασίας και οικογένειας. Επιπλέον, ειδικές διαδικασίες ετήσιου ελέγχου και αξιολόγησης του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων ως προς το κατά πόσο είναι φιλικό για τη εξισορρόπηση εργασίας και οικογένειας
• Χρηματοδότηση για τη δημιουργία υποδομών φύλαξης και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων καθώς και δομών δημιουργικής απασχόλησης ακόμη και εντός του χώρου της επιχείρησης
• Οργάνωση εκστρατειών και πιλοτικών προγραμμάτων για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ανδρών στη φροντίδα των παιδιών μέσω ενημέρωσης και συμμετοχής σε βιωματικά εργαστήρια
• Τοποθέτηση ειδικών συμβούλων στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού για παροχή συμβουλών για καλύτερη και πιο αποτελεσματική συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας

Keywords
Τυχαία Θέματα