Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την τέταρτη ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείτο πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, με τις ψήφους 160 βουλευτών από τη ΝΔ, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Μάριο Σαλμά που έχουν διαγραφεί από τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα και τους δύο ανεξάρτητους Παύλο Σαράκη που προέρχεται από την Ελληνική

Λύση και τον πρώην Σπαρτιάτη Χάρη Κατσιβαρδά.

Η ψηφοφορία διεξήχθη στη σκιά της σφοδρής σύγκρουσης για τα Τέμπη, με αυτό το κλίμα να ενισχύεται και από την επιστολή της Μαρίας Καρυστιανού προς τον Νικήτα Κακλαμάνη με την οποία ζητούσε να μην διεξαχθεί η ψηφοφορία. Πηγές του προεδρείου της Βουλής έλεγαν ότι δεν μπορούν να συζητηθούν αιτήματα πολιτών, ενώ ειδικά στην σημερινή διαδικασία ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε από βήματος πως κατά τον κανονισμό δεν συζητείται τίποτα άλλο πλην της ψηφοφορίας.

Οι αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης προς το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα για την υπόθεση των Τεμπών άλλαξαν τα δεδομένα στη σειρά κατάταξης των υπόλοιπων υποψηφίων. Έτσι με την αποχώρηση της Νέας Αριστεράς η Λούκα Κατσέλη που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 11 ψήφους που είχε στις προηγούμενες ψηφοφορίες και έπεσε στην τρίτη θέση με 29 ψήφους, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Γιάννη Σαρακιώτη, Αθηνά Λινού και Αρετή Παπαϊωάννου.

Στη δεύτερη θέση τελικά κατατάχθηκε ο Τάσος Γιαννίτσης που συγκέντρωσε 34 ψήφους, από το ΠΑΣΟΚ, τον πρώην «πράσινο» Μπουράν Μπαρχάν και τους δύο ανεξάρτητους προερχόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Παππά και Ράνια Θρασκιά.

Στην τέταρτη θέση ο Κώστας Κυριακού που πρότεινε η Νίκη με 14 ψήφους.

Αποχώρηση είχαμε και για τους ανεξάρτητους βουλευτές που πρόσκεινται στο κίνημα Κασσελάκη, την Πλεύση Ελευθερίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να σηκώνεται όταν ήρθε η ώρα της να ψηφίσει και να λέει «όχι στην συγκάλυψη» με υψωμένη τη γροθιά, με τους απόντες συνολικά να φτάνουν τους 24, ανάμεσα σε αυτούς και ο Ευάγγελος Αποστολάκης που είχει ψηφίσει «παρών» στις προηγούμενες τρεις.

Σταθερά στο «παρών», επέμειναν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και δύο πρώην Σπαρτιάτες.

Ο νέος Πρόεδρος θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου όταν και λήγει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Επιστολή Καρυστιανού σε Κακλαμάνη

Λίγο πριν εκκινήσει η σημερινή διαδικασία στη Βουλή, η Μαρία Καρυστιανού έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, με την οποία ζητούσε να μην διεξαχθεί η σημερινή ψηφοφορία.

Η κ. Καρυστιανού ανέφερε ότι η σημερινή ψηφοφορία συνιστά επισφράγιση της συγκάλυψης από 160 βουλευτές, αφού για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τυγχάνει ευρείας αποδοχής, ως επιβάλλεται και είθισται, αλλά ψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβέρνησης.

Μητσοτάκης για Τασούλα: Η πολιτική ζωή του τόπου εξελίσσεται με σιγουριά και υπευθυνότητα

Ευχές στον Κωνσταντίνο Τασούλα για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας εξέφρασε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για μια «θεσμική νίκη του πολιτεύματος, καθώς με αυτήν ολοκληρώνεται άψογα η σχετική συνταγματική πρόβλεψη, αποδεικνύοντας πόσο ατυχείς υπήρξαν οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς».

Υπογράμμισε επίσης ότι «σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον η πολιτική ζωή του τόπου εξελίσσεται με σιγουριά και υπευθυνότητα».

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Το κοινοβούλιο εξέλεξε, σήμερα, τον 10ο Πρόεδρο της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Κωνσταντίνο Τασούλα, βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στον υψηλό ρόλο του ως σύμβολο της εθνικής μας ενότητας, αλλά και ως εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας και της συνταγματικής σταθερότητας.

Για την αποστολή του, άλλωστε, διαθέτει το κύρος όσο και την πολιτική εμπειρία. Χαρακτηριστικά που έχει, ήδη, αποδείξει στις δημόσιες θέσεις τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια επί δεκαετίες, κυρίως όμως από την έδρα του Προέδρου της Βουλής, αξίωμα όπου είχε αναδειχθεί με ευρεία διακομματική στήριξη. Έχει, συνεπώς, τον σεβασμό όλων μας.

Η σημερινή εκλογή συνιστά, επίσης, και μία θεσμική νίκη του πολιτεύματος, καθώς με αυτήν ολοκληρώνεται άψογα η σχετική συνταγματική πρόβλεψη, αποδεικνύοντας πόσο ατυχείς υπήρξαν οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς. Το άμεσο μέλλον σίγουρα θα το επιβεβαιώσει.

Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, λοιπόν, η πολιτική ζωή του τόπου εξελίσσεται με σιγουριά και υπευθυνότητα. Σταθερά στον δρόμο της δημοκρατίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου, κατευθύνσεις στις οποίες θα συμβάλλει, ασφαλώς, και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Του εύχομαι και πάλι καλή δύναμη, στο όνομα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων».

Τασούλας: Η ενότητα είναι το «αόρατο νήμα» που μας ενώνει

Εγγυητής της εθνικής ενότητας δήλωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην αντιφώνησή του κατά την αναγγελία της εκλογής του από την Ολομέλεια στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα από τον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο κ. Τασούλας, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Βουλής για επίσημο άγγελμα της εκλογής του, ανέφερε ότι «αποτελεί για μένα κορυφαία τιμή, αλλά κυρίως αποτελεί μια βαριά, βαρύτιμη ευθύνη» και ζήτησε «να διαβιβαστεί στην εθνική Αντιπροσωπεία, μέλος της οποίας είχα την τιμή να υπάρξω τα τελευταία 25 χρόνια, τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για την κατά το Σύνταγμα ανάδειξή μου στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο εκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «μετέχοντας στον δημόσιο βίο υπό διάφορες ιδιότητες ακόμα περισσότερες δεκαετίες πλέον γνωρίζω καλά τις δυνατότητες της πολιτικής, που την αναδεικνύει η λαϊκή κυριαρχία. Δυνατότητες προσφοράς έργου και παραδείγματος, προκειμένου η πατρίδα μας - η πατρίδα όλων μας ανεξαρτήτως ιδεολογίας- και ο λαός μας να προοδεύουν. Γνωρίζω όμως καλά και τις αδυναμίες της πολιτικής, αυτές μόνο κατά το δυνατόν κοινή προσπάθεια, εθνική και κοινωνική συνοχή μπορούμε να τις παραμερίσουμε. Αναζητώντας λύσεις ευρύτερης αποδοχής που πηγάζουν από τον γνήσιο διάλογο. Όχι μόνο μέσα στην Βουλή αλλά και με την κοινωνία. Λύσεις που πείθουν τους πολλούς πως οι εύλογες αξιώσεις και η νηφάλια και συχνά αυστηρή κοινωνική κριτική μπορούν να μετατραπούν σε πολιτική διορθωτική ή μεταρρυθμιστική».

Ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν εύλογες αξιώσεις από τους εκπροσώπους τους. Αξιώσεις, μεταξύ άλλων, εθνικής ασφάλειας και ακεραιότητας. Προκοπής. Κοινωνικής προστασίας. Πολιτικής προστασίας και αυτό πόσο επίκαιρο είναι. Δικαιοσύνης, επίσης, όπως ειδικότερα διαπιστώνουμε τόσο εκδηλωτικά και δικαιολογημένα και σήμερα. Η υπηρέτηση αυτών των αξιώσεων, που δεν είναι παρά συνταγματικές κρίσιμες υπαγορεύσεις για την Πολιτεία, ανατίθεται στα πολιτικά κόμματα που με βάση τον κανόνα της πλειοψηφίας αναλαμβάνουν κάθε φορά την διακυβέρνηση της χώρας».

Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών, τόνισε ο κ. Τασούλας, «δεν εξαρτάται μόνο από τον σωστό προγραμματισμό ή τις εποικοδομητικές προτάσεις. Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών εξαρτάται από το πλαίσιο και την πολιτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία διεξάγονται οι πολιτικές διεργασίες. Και όλα αυτά θα πρέπει να επιτελούνται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ασυνήθιστης αβεβαιότητας, πλήθους γεωπολιτικών ανακατατάξεων και πολεμικών συγκρούσεων εδώ στην ευρύτερη γειτονία μας, ενώ την ίδια στιγμή οι μεταπολεμικές παραδοχές σχέσεων και ισορροπιών δοκιμάζονται ήδη ή μετατοπίζονται ανησυχητικά. Ο ρυθμός του κόσμου όπως τον ξέραμε από τα μεταπολεμικά χρόνια, δεν φαίνεται να συνεχίζει ο ίδιος. Και μια στοίβα σπασμένες εικόνες παίρνει συχνά την θέση του. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό, αλλαγών στάσεων και ισορροπιών, για εμάς εδώ «το πέτρινο ακρωτήρι» της Ελλάδας η γραμμή παραμένει σταθερή. Ενίσχυση των διπλωματικών και αμυντικών μας δυνατοτήτων και ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής μέσα στην ΕΕ που στοχεύει στην στρατηγική της αυτονομία αλλά θα πρέπει να βιαστεί ακόμα περισσότερο γι' αυτό. Η χώρα μας καλείται να ενισχύσει περαιτέρω το γόητρό της προς τα έξω και παλεύει για την προκοπή και το κλίμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της, που πιστεύω ότι είναι στόχοι ευρύτερα αποδεκτοί. Γιατί ασχέτως από επιμέρους διαφωνίες, ακόμα και εντάσεων το «αόρατο νήμα» που μας ενώνει στις μεγάλες ζωτικές επιλογές δεν πρέπει να σπάσει. Μελετήσαμε ή τιμήσαμε ξανά και εδώ στην Βουλή και σε όλη την Ελλάδα, τα τελευταία κυρίως χρόνια, καίριες επετείους της εθνικής μας πορείας. Τα 200 χρόνια, από την Επανάσταση του 1821, τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Τα 50 χρόνια από την μεταπολίτευση. Κάθε θρίαμβος και επιτυχία, μέσα από αυτό το Ιστορικό υλικό οφείλεται στο «αόρατο νήμα» που μας ενώνει. Με κοινούς στόχους και κοινά μέσα, ενώ συχνά καταστροφές και πισωγυρίσματα οφείλονται στο σπάσιμο αυτού του νήματος, από σκληρά και φανατικά αντίθετους στόχους και διχασμούς. Είναι το αόρατο νήμα που μας ενώνει όταν κινητοποιούμαστε για να αποτρέψουμε ένα κακό ή για να κατακτήσουμε ένα μεγάλο στόχο. Και όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει αυτή η κοινή μας προσπάθεια τόσο περισσότεροι στόχοι κατακτιώνται».

Ο κ. Τασούλας, αναφερόμενος στην αποστολή που από σήμερα επωμίζεται, είπε: «Το ήπιο κατά το δυνατόν πολιτικό κλίμα και η διαφύλαξη κλίματος ενότητας είναι πολύτιμα και υποβοηθητικό πλαίσιο για την επιτυχία των πολιτικών επιδιώξεων και την χρησιμότητα των πολιτικών ανταγωνισμών. Και όσο κοινότοπα μπορεί να ηχούν αυτά άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο ισχύουν» και πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ρυθμιστής του πολιτεύματος καλείται μεταξύ άλλων να επιδιώξει την εμπέδωση αυτού ακριβούς του πλαισίου, έξω και μακριά ο ίδιος από κάθε κομματικό ανταγωνισμό, κινούμενος μέσα στα προσδιορισμένα πλαίσια του Συνταγματικού του ρόλου. Και αναδεικνύοντας, πότε - πότε, ακριβώς την ανάγκη διαφύλαξης αυτού του «αόρατου νήματος» που στα πολύ μεγάλα και σπουδαία δεν παύει ποτέ να μας ενώνει. Αυτό το χρέος το έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ιστορικά, θεσμικά, πολιτειακά. Είναι χρέος προς τον ελληνικό λαό, προς τον εγγυητή του πολιτεύματος δηλαδή, και προς το Σύνταγμα που όλοι σεβόμαστε».

Ο κ. Τασούλας έκλεισε την αντιφώνησή του λέγοντας προς τον Πρόεδρο της Βουλής: «Με την βοήθεια του Θεού, με την συμπαράσταση όλων των παραγόντων του πολιτεύματος, με την συμπαράσταση του ίδιου του ελληνικού λαού, βεβαιωθείτε ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».

#ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ #ΠΡΟΕΔΡΟΣ_ΤΗΣ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ #ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ_ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Keywords
κωνσταντινος, ζωή κωνσταντοπούλου, ψηφοφορία, σαμαρας, λύση, βουλη, συριζα, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, συνταγμα, προσφορες, ελλαδα, οφείλεται, χρεος, αποστολακης γιωργος, κακλαμανης, αλλαγη ωρας, λουκα κατσελη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, αθηνα, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, ζωή κωνσταντοπούλου, κομματα, τασουλα, βουλευτες, εδρα, εθνικη, εικονες, θητεια, πλαισιο, ρυθμος, σημερινη, ωρα, αρετη, ατμοσφαιρα, βοηθεια, γειτονια, γνησιο, γοητρο, γροθια, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, ειπε, επιτυχια, ζωη, ιδια, υποθεση, ηπιο, ιστορικο, κλιμα, λύση, μακρια, μητσοτακης, μικρασιατικη καταστροφη, μαρια, νικη, νικητας, νημα, νηφαλια, ομαδα, ονομα, οφείλεται, περιβαλλον, πολιτεια, ρανια θρασκια, ρολο, σιγουρα, σειρα, τασος, τεμπη, τιμη, τριτη, φορα, ψηφοφορία, ειλικρινεις, χωρα, κωνσταντινου, κωστας, κυριακου, πηγες, σωστο, θελω να, θεσεις, υλικο
Τυχαία Θέματα