Πρόεδρος ΒΕΠ σε Ανδρουλάκη: «Οι αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα θηλειά για τις επιχειρήσεις»

Τις θέσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκαναν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης στον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη, σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΠ.

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει επιχειρήσεις – μέλη

του ΒΕΠ λόγω της ενεργειακής κρίσης περιέγραψε ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας στον Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι εξαιτίας των αυξήσεων στα καύσιμα και στην ηλεκτροδότηση, το λειτουργικό κόστος σε κατηγορίες επιχειρήσεων -όπως είναι τα παγοποιεία ή τα χυτήρια- καθίσταται ασφυκτικό. Χαρακτήρισε μάλιστα ως αδικία την οριζόντια ρύθμιση που έχει γίνει και ζήτησε να επανεξετασθεί από τους αρμοδίους ένα νέο πλαίσιο ανακούφισης των επιχειρήσεων και ειδικά των παραγωγικών βιοτεχνικών και μεταποιητικών.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης άκουσε με προσοχή και σημείωσε τις επισημάνσεις που έκανε ο Πρόεδρος του ΒΕΠ σχετικώς με την ανάγκη εκσυγχρονισμού της τεχνικής εκπαιδεύσεως, τη διασύνδεσή της με το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και για τις σοβαρές ελλείψεις που διαπιστώνεται σε σειρά τεχνικών ειδικοτήτων.

Ο κ. Παπαμανώλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να υπάρξει συνολικό σχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση, όπως επίσης και για όλες τις επιχειρήσεις με ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες. Τάχθηκε υπέρ της άμεσης επαναλειτουργίας των δύο μεγάλων ναυπηγείων της χώρας στην Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά, μια προοπτική από την οποία θα προκύψει ενδιαφέρον για επενδύσεις και επανεκκίνηση σε σειρά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιοτεχνιών που λειτουργούν επικουρικά προς τα «Ναυπηγεία Ελευσίνος» και τα «Ελληνικά Ναυπηγεία». Σχολίασε μάλιστα ότι η σημερινή εικόνα στη ναυπηγοεπισκευή θυμίζει «ασθενή σε κώμα» και λόγω αυτής υπάρχουν τρίτες χώρες που κομίζουν κέρδη έναντι της Ελλάδος.

Όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει συνολική πολιτική για ελάφρυνση και ρυθμίσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και με απολύτως διαφανείς διαδικασίες. «Έγνοια των περισσότερων από εμάς είναι η ενίσχυση της λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, όχι μόνο για να κρατήσουμε ανοικτές θέσεις εργασίας, αλλά για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις της αγοράς και του ανταγωνισμού», τόνισε και εξήγησε ότι η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων προέκυψε βίαια εξαιτίας του κορωνοϊού κι όχι γιατί ήταν πραγματικότητα σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο κ. Παπαμανώλης επανέλαβε, τέλος, το πάγιο αίτημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς για εκμετάλλευση και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων υποδομών του Δημοσίου υπέρ πολύ μικρών επιχειρήσεων και εταιρειών start up, προκειμένου να δημιουργηθούν «θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων».

Ο κ. Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του άκουσαν με προσοχή τις επισημάνσεις που έκανε ο κ. Παπαμανώλης – Ντόζας και επιφυλάχθηκαν για μια ιδιαίτερη ενημέρωση στα γραφείου του Βιοτεχνικού Επιμελήτηρίου Πειραιώς ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα για την κατάσταση στις ΜμΕ, τις μεταποιητικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και στην πλειάδα επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής – μελών του ΒΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα