Προς ιστορικό ρεκόρ οδεύουν οι ελληνικές εξαγωγές

Οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το 2018, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης εννεαμήνου 2018.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνεται, «μελανό» σημείο αποτελούν οι αυξητικές τάσεις που εμφανίζει τελευταία το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο διογκώνεται και πάλι.

Η ανάγκη για τόνωση της εγχώριας παραγωγής, όπως κατ' επανάληψη έχει επισημάνει ο ΠΣΕ, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ, όπως σημειώνεται,

προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα αλλά και να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Την ανοδική πορεία συνέχισαν οι εξαγωγές - όπως αναφέρεται - και στο εννεάμηνο του 2018, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ΠΣΕ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή

«Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, όπως φάνηκε και στο πλαίσιο του forum «Go in Thessaloniki», που διοργάνωσε πρόσφατα η Eurobank στην Θεσσαλονίκη, όπου 120 ελληνικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με πάνω από 50 ξένους εισαγωγείς από 20 και πλέον χώρες του κόσμου, η πλειονότητα των οποίων είναι πελάτες των 14 τραπεζών-μελών του Trade Club Alliance. Η ευκαιρία που παρουσιάζεται είναι μοναδική και δεν πρέπει να την αφήσουμε να περάσει αναξιοποίητη», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2018 σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 3,49 δισ. ευρώ ή κατά 16,8% και ανήλθαν σε 24,34 δισ. ευρώ από 20,85 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή ανήλθαν στα 15,88 δισ. ευρώ από 14,27 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 1,61 δισ. ευρώ ή κατά 11,3%.

Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (28), συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταλαμβάνουν πλέον μερίδιο 52% επί των συνολικών εξαγωγών. Το μερίδιό τους κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017 ανερχόταν σε 54%. Στον αντίποδα, οι εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες το 2018 σημείωσαν άνοδο και καταλαμβάνουν πλέον μερίδιο επί των συνολικών εξαγωγών 48% από 46% στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο.

Οι εισαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018 αυξήθηκαν κατά 3,64 δισ. ευρώ ή κατά 10%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 40,03 δισ. ευρώ έναντι 36,39 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2017. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 28,25 δισ. ευρώ από 27,41 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 845 εκατ. ευρώ ή κατά 3,1%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2018 κατά 144 εκατ. ευρώ ή κατά 0,9%, στα 15,69 δισ. ευρώ από 15,55 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 12,37 δισ. ευρώ από 13,14 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 769 εκατ. ευρώ, ή κατά -5,9%.

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2018 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Τουρκία, η οποία στο αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο ήταν στην 4η θέση. Ακολουθεί η Γερμανία και στη συνέχεια η Κύπρος που υποχώρησαν κατά μία θέση (ήταν 2η και 3η αντίστοιχα το 2017).

Ο Λίβανος ανέβηκε κατά μία θέση στη σχετική κατάταξη (5η) και η Βουλγαρία στην 6η θέση, με υποχώρηση μιας θέσης, ενώ στην 7η και 8η θέση παρέμειναν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ήταν και στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2017. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών, συμπληρώνει η Αίγυπτος στην 9η θέση -δύο θέσεις παραπάνω από το πρώτο εννεάμηνο του 2017 και η Ισπανία με άνοδο τριών θέσεων (10η από 13η).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΣΕ: «Τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή, για να οικοδομήσει μια βιώσιμη οικονομία, η οποία θα αντέχει στους εξωτερικούς κραδασμούς δείχνουν οι ελληνικές εξαγωγές. Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι η επένδυση στην εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για την Ελλάδα και θα πρέπει υποστηριχθεί με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Από το ξέσπασμα της κρίσης έως και σήμερα, οι Έλληνες εξαγωγείς εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους, παρά την έλλειψη ρευστότητας, τα capital controls και την υψηλή φορολόγηση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα