Προσκλητήριο από τον Μπόρις Τζόνσον στους «απογοητευμένους από τη βία του Πούτιν» Ρώσους επιστήμονες

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τους δυσαρεστημένους Ρώσους ακαδημαϊκούς να αυτομολήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με Ουκρανούς συναδέλφους τους

Ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γερμανία επισήμανε ότι οι Ρώσοι επιστήμονες «θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να εργαστούν σε μια χώρα που εκτιμά το άνοιγμα και την επιδίωξη της γνώσης», υποστηρίζοντας ότι η επικράτηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αποτελούσε την αρχή μιας εξαιρετικά επιζήμιας εποχής παγκόσμιας αστάθειας.

Στο πλαίσιο αδελφοποίησης με ουκρανικά πανεπιστήμια που επιτρέπει στους Ουκρανούς ακαδημαϊκούς να συνεχίσουν την έρευνά τους σε ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τζόνσον είπε ότι αυτή η προσφορά απευθύνεται και στους Ρώσους ομολόγους τους που κοιτάζουν με απογοήτευση τη βία του Πούτιν και που δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς στη Ρωσία. Αυτή η προσφορά έχει διευρυμένο προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων λιρών και προορίζεται να υποστηρίξει προς το παρόν περίπου 130 Ουκρανούς ακαδημαϊκούς που μετακινούνται Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη συγκέντρωση της G7 στη νότια Γερμανία, επικεντρώθηκε σημαντικά στην Ουκρανία και πολλοί βρετανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η σύνοδος κορυφής γνώρισε μια άνευ προηγουμένου ενότητα μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών σχετικά με τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της χώρας.

Παρότι εντάθηκαν οι ρωσικές επιθέσεις κατά αμάχων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι μπορεί η ουκρανική αντίσταση να επιφέρει περισσότερες αυξήσεις τιμών και επιπλέον οικονομικό πόνο σε όλους, αλλά οι συνέπειες μιας ρωσικής νίκης θα είναι πολύ χειρότερες. Παρομοιάζοντας την κατάσταση με τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο συμπλήρωσε πως αντίστοιχα η εναντίωση στον φασισμό επέφερε τεράστιο κόστος, αλλά στη συνέχεια οδήγησε σε δεκαετίες ευημερίας και σταθερότητας.

Μιλώντας στο BBC News, ο Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για «στρατηγική αντοχή» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φανταστείτε αν επιτρέπαμε στον Πούτιν να ξεφύγει αποκτώντας βίαια τεράστια τμήματα μιας άλλης χώρας, μιας κυρίαρχης ανεξάρτητης επικράτειας και τι θα σήμαινε αυτό για όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, αυτό θα επέφερε μακροπρόθεσμη αστάθεια και άγχος σε όλο τον κόσμο».

Συνολικά, υποστήριξε ο πρωθυπουργός ότι «το τίμημα της ελευθερίας αξίζει να πληρωθεί», συμπληρώνοντας: «Απλώς θυμηθείτε, πήρε πολύς χρόνος στις δημοκρατίες στα μέσα του περασμένου αιώνα για να αναγνωρίσουν ότι έπρεπε να αντισταθούν στην τυραννία και την επιθετικότητα. Είχε κόστος, αλλά αυτό που «αγόρασαν» στο τέλος, με την ήττα των δικτατόρων, ιδιαίτερα της ναζιστικής Γερμανίας, μεταφράστηκε σε δεκαετίες σταθερότητας και στην εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων που στηριζόταν σε ένα διεθνές σύστημα βασισμένο σε κανόνες. Και αυτό αξίζει να το προστατεύσουμε και να το υπερασπιστούμε γιατί θα προσφέρει μακροχρόνια ευημερία». Ο αντίκτυπος μιας ρωσικής νίκης, πρόσθεσε ο Τζόνσον, «θα φτάσει και στην ανατολική Ασία», αναφερόμενος φυσικά στις κινεζικές φιλοδοξίες στην Ταϊβάν.

Πηγή:Guardian

#ΜΠΟΡΙΣ_ΤΖΟΝΣΟΝ #ΠΟΥΤΙΝ #ΡΩΣΟΙ #ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Προσκλητήριο, Μπόρις Τζόνσον, Πούτιν Ρώσους,prosklitirio, boris tzonson, poutin rosous