Πρόταση δυσπιστίας: Η διαδικασία που προβλέπεται μετά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Τασούλας, σύμφωνα με το άρθρο 142, την πρόταση πρέπει να υπογράψουν 60 βουλευτές, ενώ την έχει υπογράψει ήδη ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση, μέσω του κ. Γεραπετρίτη,

ευχαρίστησε για τη μεγάλη ευκαιρία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, «σας ευγνωμονούμε, θα έχουμε την ευκαιρία το επόμενο τριήμερο να αντιπαρατεθούμε και να δούμε αν η κυβέρνηση έχει κάνει όλα αυτά τα δεινά που αναφέρετε ή έχει κάνει κάτι καλύτερο από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση».

Η διαδικασία θα ξεκινήσει σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Συνεπώς, υπάρχει μικρή διακοπή και στις 18:00 θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Η διαδικασία που προβλέπεται για την πρόταση δυσπιστίας:

Όπως αναφέρει το άρθρο 84 παράγραφος 2 του Συντάγματος, «η Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση».

Στην παράγραφο 4 του ιδίου άρθρου σημειώνεται πως «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της».

Στην παράγραφο 5 αναφέρεται με σαφήνεια ότι «η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση».

Στην παράγραφο 6 υπογραμμίζεται ότι «πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Στην παράγραφο 7 τονίζεται πως «κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής»

Παράλληλα με το Σύνταγμα, η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας ορίζεται και σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει αυτού, η Ολομέλεια μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από το ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο, σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής. Η πρόταση γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΠΡΟΤΑΣΗ_ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ #ΒΟΥΛΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα