Πρώτο κουδούνι σήμερα για τη νέα σχολική χρονιά - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χτυπά σήμερα για 1.400.000 μαθητές το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

 

Την Τετάρτη το πρωί θα περάσουν τις πόρτες των δημόσιων σχολείων της χώρας 1.400.000 μαθητές όλων των βαθμίδων, με 129.000 μόνιμους δασκάλους και καθηγητές να βρίσκονται στο πόστο τους μαζί με 20.500 αναπληρωτές για τις 13.300 σχολικές μονάδες της χώρας.

Ήδη μάλιστα έχουν σταλεί 28 εκατομμύρια βιβλία για τους μαθητές των σχολείων

στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το 7ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου, για τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς ενώ το πρωί της Τετάρτης 11 του μήνα, η Νίκη Κεραμέως αρχικά θα παρευρεθεί στον αγιασμό των σχολείων της Λέρου και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κάλυμνο, για τον αγιασμό άλλων δύο σχολείων.

Ποιες σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, τα σχολεία που δεν θα μπουν φέτος οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες είναι στο Χαϊδάρι, στην Πετρούπολη, στο Νέο Ηράκλειο και στο Αιγάλεω.

«Έχουμε φροντίσει τα παιδιά να πάνε σε όμορα σχολεία, σε διπλανά δηλαδή σχολεία. Δεν θα έχουμε μετακινήσεις παιδιών. Το 17ο Δημοτικό Αιγάλεω θα πάει ακριβώς δίπλα που είναι το 2ο Γυμνάσιο, που είναι σχεδόν συστεγαζόμενα. Το 7ο Δημοτικό Αιγάλεω θα πάει δίπλα, που είναι το 4ο Γυμνάσιο και το 11ο Δημοτικό θα πάει στο 20ό Δημοτικό σχολείο Αιγάλεω», δήλωσε ο Σταύρος Αδάμης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας.

Τι αλλάζει στα σχολεία φέτος

Όπως είχε ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων στα μέσα του καλοκαιριού, οι αλλαγές στις οποίες προβαίνει για την τρέχουσα σχολική χρονιά αποτελούν βελτιωτικές κινήσεις και όχι ριζικές αλλαγές, που θα αιφνιδίαζαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Στο δημοτικό, δεν αλλάζει κάτι, πέραν της πρόθεσης του υπουργείου να επαναφέρει το κριτήριο της βαθμολογίας για την επιλογή σημαιοφόρου στις παρελάσεις, ήδη από την 28η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της την περασμένη Πέμπτη.

Εξάλλου, θα συνεχίσει να ισχύει η δράση «Η τσάντα στο σχολείο», με βάση την οποία για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα, οι τσάντες των μαθητών με τα διδακτικά τους βιβλία θα παραμένει στο σχολείο.

Για το λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου παραμένει στους βασικούς του άξονες: Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδα. Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.

Ωστόσο, οι αλλαγές που φέρνει η νέα ηγεσία είναι:

Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων».

Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία

Μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι όσοι απόφοιτοι του 2019 επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν στις Πανελλαδικές 2019.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα