Πρωτοφανούς διάρκειας απεργία από τους εκπαιδευόμενους γιατρούς στην Αγγλία

Σε πρωτοφανούς διάρκειας απεργία προχώρησαν οι εκπαιδευόμενοι γιατροί στην Αγγλία - Ποια είναι τα αιτήματά τους

Χιλιάδες γιατροί στην Αγγλία ξεκίνησαν πενθήμερη απεργία, μια πρωτοφανούς διάρκειας κινητοποίηση, με αίτημα καλύτερους μισθούς εν μέσω κρίσης κόστους ζωής. Οι εκπαιδευόμενοι γιατροί της Αγγλίας ξεκίνησαν νέα

απεργία από τις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης ως την Τρίτη την ίδια ώρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνεχή κινητοποίηση στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας, το οποίο πρόσφατα γιόρτασε τα 75α γενέθλιά του, σύμφωνα με το συνδικάτο τους BMA (British Medical Association).

Περίπου οι μισοί νοσοκομειακοί γιατροί στη Βρετανία ανήκουν στην κατηγορία των εκπαιδευόμενων, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται οι γιατροί που μόλις έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι αυτοί που έχουν ακόμη και περισσότερα από οκτώ χρόνια εμπειρία. Οι εκπαιδευόμενοι γιατροί αυξάνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας την ακύρωση πολλών μη επειγόντων ιατρικών ραντεβού. Η προηγούμενη κινητοποίησή τους ήταν στα μέσα Ιουνίου. Αυτή η Πέμπτη «σηματοδοτεί την έναρξη της πιο μακράς απεργίας των γιατρών στην ιστορία του NHS», επεσήμαναν ο Ρόμπερτ Λόρενσον και ο Βίβεκ Τριβέντι του BMA.

«Μπορούμε να ακυρώσουμε την απεργία αυτή, αν η βρετανική κυβέρνηση ακολουθήσει το παράδειγμα» της κυβέρνησης της Σκωτίας, η οποία έκανε νέα πρόταση στους γιατρούς, με αποτέλεσμα αυτοί να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, σημείωσαν. «Η πλήρης ακαμψία» της κυβέρνησης προκαλεί «σύγχυση» και «τελικά αποδεικνύεται καταστροφική για όλους όσοι θέλουν να μειωθούν οι λίστες αναμονής και να αυξηθεί το προσωπικό του NHS», πρόσθεσαν.

«Απογοητευμένη» κυβέρνηση Μόλις ανακοινώθηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις τον Ιούνιο το υπουργείο Υγείας είχε χαρακτηρίσει «πολύ απογοητευτική» τη νέα αυτή απεργία, εκτιμώντας ότι «οι πέντε αυτές ημέρες απεργίας θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς και θα ασκήσουν πίεση σε άλλες κατηγορίες προσωπικού του NHS». Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ εκτιμά ότι οι απεργίες πρέπει να αναστέλλονται όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις και δηλώνει «έτοιμη να συνεχίσει τις συζητήσεις, αν ακυρωθεί η απεργία» και οι γιατροί αναθεωρήσουν τις «παράλογες μισθολογικές τους απαιτήσεις».

Το συνδικάτο BMA αναφέρει ότι οι εκπαιδευόμενοι γιατροί έχουν χάσει το 26% του μισθού τους σε πραγματικούς αριθμούς από το 2008, όταν επιβλήθηκε πρόγραμμα λιτότητας στις υπηρεσίες υγείας. Τώρα ζητούν αύξηση κατά 35% των μισθών τους, κάτι στο οποίο είναι αντίθετη η κυβέρνηση Σούνακ. Το NHS διέρχεται μια βαθιά κρίση, καθώς είναι αποδυναμωμένο από τις πολιτικές λιτότητας και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του BMA, περίπου 7,42 εκατομμύρια άνθρωποι ανέμεναν τον Απρίλιο για θεραπεία στην Αγγλία, με λίγους περισσότερους από 3 εκατομμύρια να περιμένουν εδώ και περισσότερους από 18 μήνες. Μετά τους εκπαιδευόμενους γιατρούς και οι ειδικευμένοι έχουν ανακοινώσει ότι θα απεργήσουν στις 20 και 21 Ιουλίου.

#ΑΠΕΡΓΙΑ #ΓΙΑΤΡΟΙ #ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ #ΑΓΓΛΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα