Πρωτοποριακή τεχνολογία θεραπείας παραμορφώσεων του άκρου ποδός
Οι παραμορφώσεις του άκρου ποδός αποτελούν μια ετερογενή ομάδα παθολογικών καταστάσεων που επιφέρουν ανωμαλίες στο σχήμα του άκρου ποδός, οι οποίες ταξινομούνται σύμφωνα με την κλινική τους εμφάνιση.
Τις περισσότερες φορές, αφορούν το πρόσθιο τμήμα του άκρου ποδός και των δακτύλων, με πιο συχνές και γνωστές τον βλαισό μεγάλο δάκτυλο (το κότσι), το κότσι του πέμπτου δαχτύλου, την πτώση των μεταταρσίων, τις παραμορφώσεις των μικρών δακτύλων, όπως η κυρτοδακτυλία, η γαμψοδακτυλία, η σφυροδακτυλία, καθώς επίσης η
Οι αιτίες δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρες, με ένα 40% των εμφανιζόμενων παραμορφώσεων να παραμένει αδιευκρίνιστο. Γενικότερα, οι παραμορφώσεις μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής ή να είναι επίκτητες όπως επί παραδείγματι η λεγόμενη επίκτητη βλαισοπλατυποδία η οποία δημιουργείται από ανεπάρκεια του οπίσθιου κνημιαίου τένοντα, ο οποίος εκφυλίζεται και επιμηκύνεται ενώ και η ρήξη αυτού του τένοντα δημιουργεί την ίδια παραμόρφωση. Για το κότσι, ενοχοποιούνται πολύ συχνά η κληρονομικότητα και η υπόδηση, καθώς ο παράγοντας «στενό παπούτσι» παίζει σημαντικό ρόλο.
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο της παραμόρφωσης, αλλά τις περισσότερες φορές οι ασθενείς εμφανίζουν πόνο και συχνά παρατηρούν μεταβολές στο βάδισμα τους.
ΔιάγνωσηΟι περισσότερες παραμορφώσεις μπορούν να εντοπισθούν με την επισκόπηση του ποδιού από ειδικό γιατρό, ο οποίος ελέγχει την κλινική εικόνα του ασθενούς και μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, την εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος, καθώς και το σχεδιασμό της θεραπείας.
Ποιες παραμορφώσεις χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση;«Ανάλογα με το είδος και την έκταση της πάθησης, ο ορθοπαιδικός θα προτείνει το καταλληλότερο πλάνο θεραπείας. Πάντοτε, εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και το κατά πόσο επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που ενοχλούνται ακόμα και από μικρές παραμορφώσεις και άλλοι που αντιμετωπίζουν πιο εκτεταμένο πρόβλημα και δεν αναφέρουν σημαντικές ενοχλήσεις.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν οι παραμορφώσεις δεν δημιουργούν δυσχέρεια στη βάδιση, πόνο ή πρόβλημα στην υπόδηση, τότε προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε συντηρητικά. Όταν όμως ο πόνος είναι καθημερινός, υπάρχει δυσχέρεια και τα συντηρητικά μέσα δεν δίνουν τη λύση, τότε προβαίνουμε σε χειρουργικές επεμβάσεις διόρθωσης που δίνουν και το οριστικό αποτέλεσμα», επισημαίνει ο κ Ιωάννης Βάιλας Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital, Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών, τ. Πρόεδρος Τμήματος Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και προσθέτει:
«Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις σφυροδακτυλίας, γαμψοδακτυλίας και κυρτοδακτυλίας συστήνεται αρχικά κάποια συντηρητική θεραπεία με ειδικά σιλικονούχα ναρθηκάκια, τα οποία στερεώνουν τα δάκτυλα στη φυσιολογική ανατομική τους θέση. Αν όμως η συντηρητική αγωγή δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χειρουργική αντιμετώπιση των παραμορφώσεων με στόχο την οριστική θεραπεία και ανακούφιση των συμπτωμάτων. Το ίδιο και στις περιπτώσεις βλαισού μέγα δακτύλου, σε περίπτωση που η τοποθέτηση διαχωριστικών σιλικόνης μεταξύ πρώτου και δεύτερου δακτύλου δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Νέες τεχνικές και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται
«Οι νέες διαδερμικές τεχνικές συνδυάζουν την εξέλιξη της τεχνολογίας με την εξέλιξη των χειρουργικών μικροεργαλείων, τα οποία μας έχουν επιτρέψει να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Πρόκειται για χειρουργεία που πραγματοποιούνται μέσω οπών, δηλαδή με μικρές τρύπες λίγων χιλιοστών, όπως η λαπαροσκοπική μέθοδος της γενικής χειρουργικής. Ο ιατρός μέσα από αυτές τις οπές, πραγματοποιεί την επέμβαση βλέποντας όλη τη διαδικασία από την οθόνη η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα ακτινοσκοπικό μηχάνημα, το οποίο μεταδίδει με ακρίβεια την εικόνα και επιτρέπει στον χειρουργό να παρέμβει με επιτυχία.
Για παράδειγμα, στην πιο συχνή επέμβαση που πραγματοποιείται στο κότσι, συνήθως η ευθυγράμμιση του οστού συγκρατείται με δύο βίδες τιτανίου, οι οποίες είναι βιοσυμβατές, δεν δημιουργούν πρόβλημα στον οργανισμό και δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Το σημαντικότερο είναι πως εκμηδενίζουν την υποτροπή, την οποία φοβούνται οι περισσότεροι ασθενείς που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα», τονίζει ο ειδικός.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής«Τα πλεονεκτήματα είναι πως οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, ο πόνος είναι ελάχιστος συγκριτικά με το ανοιχτό χειρουργείο, δηλαδή ο πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κοινά παυσίπονα για 2-3 μέρες, η βάδιση είναι άμεση με ένα ειδικό μετεγχειρητικό υπόδημα, και δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν χρειάζονται ούτε ράμματα στην τρύπα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι πολύ σημαντικό αν κάποιος αντιμετωπίζει κάποιο από τα παραπάνω ζητήματα, να απευθυνθεί σε έναν ιατρό που εξειδικεύεται στον άκρο πόδα» καταλήγει ο κ. Βάιλας.
#ΠΟΔΙ #ΘΕΡΑΠΕΙΑ #METROPOLITAN- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βλέπει Champions League ο Ολυμπιακός
- Η απίστευτη ανάρτηση του Διευθυντή Ασφαλείας Αττικής
- Η ερώτηση στην Ελένη Χρονοπούλου για τον Γεωργούλη στον «αέρα» της ΕΡΤ – Παρενέβη η χήρα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη
- Τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν ζυγίζονται
- Σέρρες: Συμπλοκή μαθητών σε προαύλιο σχολείου
- Ναρκωτικά: Έκρυβε 22 κιλά ηρωίνης στο αυτοκίνητό του – Τον «τσάκωσαν» στα διόδια Μαλγάρων
- Έχασε τη στάση του λεωφορείου και έδειρε τον οδηγό
- Δείτε την κατάταξη των καναλιών για την Πέμπτη 4/5/2023
- Μάθε χωρίς αστερίσκους πόσο θα σου στοιχίσουν τα φωτοβολταϊκά στο σπίτι -Τα προγράμματα, η επιδότηση, ο δωρεάν εξοπλισμός
- Πανελλήνιες 2023: Η αντίδραση της ΝΔ στην κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Μάθε χωρίς αστερίσκους πόσο θα σου στοιχίσουν τα φωτοβολταϊκά στο σπίτι -Τα προγράμματα, η επιδότηση, ο δωρεάν εξοπλισμός
- Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και σε βιομηχανία, τουρισμό και εστίαση
- Η Ε.Ε. φέρνει ίσους μισθούς σε άντρες και γυναίκες, πρόστιμα και αναδρομικά για όσους λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές
- Δικαιούχοι για φθηνά στεγαστικά ψάχνουν μάταια... το «Σπίτι τους» αλλά είναι «άφαντο»
- ΙΕΚ: Ποιες ειδικότητες αλλάζουν όνομα
- Εκλογές 2023: Τι ισχύει για όσους κληρώθηκαν μέλη εφορευτικής και δεν εμφανιστούν, πώς θα εξαιρεθείτε
- «Πληγή» οι ενεργειακοί «τουρίστες» για το ρεύμα
- Θεσσαλονίκη: Μητέρα άφησε το βρέφος της μέσα στο αμάξι και πήγε για... ψώνια
- Καιρός: Βροχές και στην Αττική «φέρνει» η κακοκαιρία, πού θα «ρίξει» καταιγίδες
- Πρωτοποριακή τεχνολογία θεραπείας παραμορφώσεων του άκρου ποδός
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Πρωτοποριακή τεχνολογία θεραπείας παραμορφώσεων του άκρου ποδός
- Μαραντίνης για Χρηστίδου: «Δε βλέπω την εκπομπή της, την έχω κάνει unfollow»
- Σοκ στην Ολλανδία: Νοσοκόμος παραδέχτηκε οτι σκότωσε 20 ασθενείς με κορονοϊό γιατί δεν άντεχε να υποφέρουν
- ΟΠΑΠ Game Time: O Γιάννης Σερέτης για το κρίσιμο ματς Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
- Η τροφή που αποτελεί τον Νο1 εχθρό της καρδιάς σου και την καταναλώνεις κάθε μέρα
- Ιταλία: Ένας νεκρός και εφτά τραυματίες στη Νάπολι εν μέσω πανηγυρισμών για το πρωτάθλημα
- Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και σε βιομηχανία, τουρισμό και εστίαση
- Η Ε.Ε. φέρνει ίσους μισθούς σε άντρες και γυναίκες, πρόστιμα και αναδρομικά για όσους λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές
- ΙΕΚ: Ποιες ειδικότητες αλλάζουν όνομα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διεθνές βραβείο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας
- Επίδομα παιδιού Α21: Πότε κλείνει η πλατφόρμα – Πότε πληρώνεται η επόμενη δόση
- Χαλκιδική: Άνδρας έκρυβε στο σπίτι του περισσότερα από εννέα κιλά κάνναβης
- Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Πόσο ξέρουμε την Ελλάδα;» Α’ τόμος, «4 Τροχοί», «Mancode», «Κ»
- Μητσοτάκης: Εμείς μιλάμε για το μέλλον – Αφήνουμε τους άλλους να ασχολούνται με την Ελλάδα του 1981
- Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τον Αντονι Φάουτσι ως ξένο εταίρο της στην επιστήμη της Ιατρικής
- Αποστολή στην «καθαρή» Κέρκυρα – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»
- Μπιλ Κλίντον: «Από το 2011 κατάλαβα ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία»
- Μια μέρα χωρίς πλαστικό – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»