Προϋπολογισμός 2018: Αυξήσεις φόρων 951 εκατ. ευρώ και περικοπές δαπανών άνω των 2,1 δισ. ευρώ
Από πού θα προκύψουν οι πρόσθετες εξοικονομήσεις συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ για να προκύψει πλεόνασμα-μαμούθ 3,82% του ΑΕΠ!
Ρυθμό ανάπτυξης 1,6% για το 2017 και 2,5% για το 2018, μείωση της ανεργίας κάτω από το 20% ήδη από το 2017 και περαιτέρω πτώση της στο 18,4% το 2018, αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 951 εκατ. ευρώ, μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 2,077 δισ. ευρώ και σημαντική αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης από το 2,44% του ΑΕΠ φέτος στο 3,82% του ΑΕΠ
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, κατά το τρέχον έτος προβλέπεται η πραγματοποίηση δαπάνης συνολικού ύψους 1,4 δις. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος, την επιστροφή των παράνομα επιβληθεισών κρατήσεων υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στους συνταξιούχους και την εξόφληση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας στη ΔΕΗ. Όπως επισημαίνεται, σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του στόχου 1,75% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου οικονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.
Όπως τονίζει εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών, «ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας. Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21, στα έτη που ακολουθούν, έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Από τα μεγέθη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, προκύπτει πάντως ότι το 2018 η αύξηση των εσόδων αναμένεται να προέλθει κυρίως από την εφαρμογή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων τα οποία προβλέπουν περικοπές φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, επιβολή φόρων στα εισοδήματα από περιστασιακές μισθώσεις κατοικιών και στην υπεραξία από μεταβιβάσεις ακινήτων, αυστηρότερες προϋποθέσεις παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, επιβολή φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα και περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών!
Η μείωση των δαπανών προβλέπεται να προκύψει από περικοπές σε επιδόματα και κοινωνικές παροχές, όπως το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, καθώς επίσης και από περιστολή δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και έχουν ενσωματωθεί στις προβλέψεις του νέου κρατικού προϋπολογισμού, από την 1η-1-2018 θα τεθούν σε ισχύ τα ακόλουθα νέα δημοσιονομικά μέτρα:
1) Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της διάταξης αυτής θα είναι η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους.
2) Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του. Συνέπεια της κατάργησης της διάταξης αυτής θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2018 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.
3) Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει την 31η-12-2017. Το πιο πιθανό, πλέον, είναι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων να τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2018. Έτσι, από την 1η-1-2018 θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ.
Όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.
4) Eπιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Ειδικότερα, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
5) Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:
-0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
-1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
-3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
-4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,
-0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
6) Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την 1η-1-2018, στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24%.
7) Κατάργηση του μειωμένου κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα, τα οποία αποκτώνται από τα άλλα Κράτη Μέλη της Κοινότητας, αποστέλλονται από φορολογική αποθήκη της λοιπής Ελλάδος ή εισάγονται στην περιοχή αυτή από τρίτες χώρες.
8) Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη. Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 δόσεις» θα χάνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλεί τις νέες, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές του, εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Αν, δηλαδή, ο οφειλέτης καθυστερήσει έστω και μία μέρα την πληρωμή ενός νέου χρέους προς το Δημόσιο, θα χάνει αυτόματα τη ρύθμιση των «100 δόσεων».
9) Περικοπή κατά 50% των επιδομάτων θέρμανσης. Από το 2018 θα επέλθει και επανασχεδιασμός του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και με την επιβολή μειώσεων και στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης, ώστε το επίδομα αυτό να το λαμβάνουν πολύ λιγότερα νοικοκυριά και σε χαμηλότερο ύψος.
10) Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών. Από το νέο έτος καταργείται η έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και των συνολικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών ποσού ίσου με το 25% του ακαθάριστου ποσού αυτών ως τεκμαρτού ποσού για την κάλυψη των δαπανών άσκησης του βουλευτικού και του δικαστικού λειτουργήματος.
11) Καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και αναδιανομή των κονδυλίων για την περαιτέρω ενίσχυση των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών.
12) Κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Θα τεθούν σε ισχύ περαιτέρω αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ μέσω της οποίας δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα στερηθούν ακόμη και 1.400 ευρώ τον χρόνο.
13) Περικοπές στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών για ανακατανομή πόρων υπέρ των οικογενειών με 1-2 παιδιά. Προβλέπεται μείωση των εισοδηματικών ορίων για τη χορήγηση των συγκεκριμένων επιδομάτων ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη χορήγηση μεγαλύτερων επιδομάτων σε οικογένειες με 1-2 παιδιά
14) Περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών επί του αθροίσματος φορολογητέου εισοδήματος και καταβληθέντος εντός του 2017 εισφορών! Από 1/1/2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος προηγούμενου έτους κάθε επιχείρησης-επαγγελματία, προσαυξημένου με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Το 2018 θα είναι μεταβατικό καθεστώς, καθώς αντί για το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του 2017, θα προστεθεί στα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα το 80%.
15) Αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για την δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2018
Βασικά μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας
(% ετήσιες μεταβολές, σταθερές τιμές)
2016
2017**
2018**
Πραγματικό ΑΕΠ
-0,2
1,6
2,5
Ιδιωτική κατανάλωση
0,0
0,9
1,2
Δημόσια κατανάλωση
-1,5
0,9
0,2
Ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου
1,6
5,1
11,4
Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών
-1,8
6,9
4,6
Εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών
0,3
6,0
3,8
Αποπληθωριστής ΑΕΠ
-1,0
0,9
0,9
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή
0,0
1,2
0,8
Απασχόληση*
0,5
1,9
1,7
Ποσοστό ανεργίας*
21,7
19,9
18,4
Ποσοστό ανεργίας (Έρευνα Εργατικού Δυναμικού)
23,5
21,7
20,2
* Σε εθνικολογιστική βάση
** Εκτιμήσεις/Προβλέψεις
Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τη μεθοδολογία European System of Accounts (ESA)
(σε εκατ. ευρώ)
2016
2017
2018
Πραγμ/σεις1
Εκτίμηση
ΜΠΔΣ
Εκτίμηση
Πρόβλεψη
ΜΠΔΣ
Πρόβλεψη
Ι. Έσοδα (1+2)
53.125
55.281
52.142
55.008
54.244
1. Καθαρά έσοδα τακτικού προϋπολογισμού (α+β-γ-γ1+δ+ε)
48.954
51.664
48.715
51.273
50.509
α. Τακτικά έσοδα (1+2+3+4)
52.334
52.730
52.055
52.938
52.429
1. Άμεσοι φόροι
21.839
21.525
20.288
21.453
20.766
2.Έμμεσοι φόροι
25.680
26.718
26.917
27.502
27.390
3. Απολήψεις από ΕΕ
415
508
510
321
331
4. Μη φορολογικά έσοδα
4.400
3.979
4.340
3.662
3.942
β. Μη τακτικά έσοδα
429
306
350
283
304
γ. Επιστροφές φόρων
3.263
3.324
5.577
3.383
3.648
γ1.Επιστροφές φόρων από ειδική πίστωση
1.026
0
0
0
0
δ. Έσοδα αποκρατικοποιήσεων
106
1.607
1.542
1.121
1.110
ε. Μεταφορά εσόδων από ANFA
375
345
345
314
314
2. Έσοδα ΠΔΕ (α+β)
4.172
3.617
3.427
3.735
3.735
α. Εισροές από ΕΕ
3.861
3.437
3.177
3.555
3.555
β. Ίδια έσοδα
311
180
250
180
180
ΙΙ. Δαπάνες Κρατικού Προϋπολογισμού (1+2)
59.774
56.594
57.265
56.104
55.188
1. Δαπάνες Τακτικού Προϋπολογισμού (α+β)
53.490
49.844
50.515
49.354
48.438
α. Πρωτογενείς δαπάνες (1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11)
47.913
44.194
44.514
43.454
43.238
1. Μισθοί και συντάξεις
18.065
12.366
12.217
12.540
12.660
2. Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία
15.638
20.268
21.037
19.649
19.438
3. Λειτουργικές και άλλες δαπάνες
5.297
5.704
6.173
5.295
5.333
4. Αποδόσεις προς τρίτους
3.236
3.119
3.108
3.395
3.262
5. Αποθεματικό
0
1.000
346
1.000
1.000
6. Δαπάνες ανάληψης δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) και παράλληλες δαπάνες δημοσίου χρέους
65
75
75
20
65
7. Δαπάνες ανάληψης χρεών φορέων Γενικής Κυβέρνησης
553
193
193
0
0
8. Εγγυήσεις για φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης (σε ακαθάριστη βάση)
1.619
855
855
927
927
9. Εγγυήσεις για φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης
32
140
35
118
43
10. Δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων
584
475
475
510
510
11. Χρηματοδοτήσεις για πληρωμές υποχρεώσεων προηγούμενων οικονομικών ετών (ΠΟΕ)
2.824
0
0
β. Τόκοι
5.577
5.650
6.000
5.900
5.200
2. ΠΔΕ (α+β)
6.284
6.750
6.750
6.750
6.750
α. Συγχρηματοδοτούμενο σκέλος
5.474
5.750
5.750
5.750
5.750
β. Εθνικό σκέλος
810
1.000
1.000
1.000
1.000
ΙΙΙ. Ταμειακό Ισοζύγιο Κρατικού Προϋπολογισμού (Ι - ΙΙ)
-6.649
-1.313
-5.123
-1.096
-943
% ΑΕΠ
-3,8%
-0,7%
-2,9%
-0,6%
-0,5%
ΙΙΙ.α. Ταμειακό Πρωτογενές αποτέλεσμα Κρατικού Προϋπολογισμού (ΙΙΙ + II.1β)
-1.071
4.337
877
4.804
4.257
% ΑΕΠ
-0,6%
2,4%
0,5%
2,6%
2,3%
ΙV. Εθνικολογιστικές προσαρμογές κεντρικής διοίκησης (1+2)
-371
-2.657
-21
-780
-2.286
1. Εθνικολογιστικές προσαρμογές – Έσοδα
-1.350
-1.996
139
-348
-428
Επιστροφές Φορολογικών εσόδων
13
0
1.747
0
0
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
-341
-382
-41
0
-279
Φορολογικά έσοδα
-165
-19
-40
30
56
Διαφορά ταμειακών - δεδουλευμένων από σχήμα στήριξης Τραπεζών
104
0
0
0
0
Διαφορά απαιτήσεων εισπράξεων από ΕΕ
156
-98
152
44
16
Προκαταβολές από ΕΕ
-1.104
-20
-79
-15
13
Άλλες προσαρμογές
-115
-117
-127
0
-6
Έσοδα αποκρατικοποιήσεων
102
-1.361
-1.309
-407
-522
Μεταβολή υπολοίπου λογαριασμών Θησαυροφυλακίου σε σχέση με την 31/12 του προηγούμενου έτους5
0
0
-164
0
294
2. Εθνικολογιστικές προσαρμογές - Δαπάνες
979
-661
-160
-433
-1.858
Εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (διαφορά φυσικών παραλαβών – πληρωμών)
300
-404
-357
207
204
Διαφορά απλήρωτων οφειλών Κράτους σε σχέση με την 31/12 του προηγούμενου έτους
502
20
0
20
0
Εξοικονόμηση από αναδιάρθρωση προσωπικού λόγω αναγκαστικών αποχωρήσεων
0
8
8
24
24
Ατακτοποίητες προκαταβολές
17
0
0
0
0
Υπόλοιπο λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού
35
0
0
0
0
Δεδουλευμένοι τόκοι (διαφορά δεδουλευμένων – ταμειακών τόκων)
-731
-900
-500
-1.100
-2.100
Μεταβολή υπολοίπου λογαριασμών Θησαυροφυλακίου σε σχέση με την 31/12 του προηγούμενου έτους5
944
-170
0
300
0
ΕΛΕΓΕΠ4
-223
94
0
115
0
Συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (κεφαλαιακές μεταβιβάσεις)
-21
-20
-10
-10
-10
Προσαρμογή στο έλλειμμα εγγυημένων δανείων (ΟΔΙΕ)
53
0
0
0
0
Αναδρομικά δικαστικών 2003-2007
0
13
7
0
6
Αναδρομικά δικαστικών και ενστόλων 2012-2014
148
149
149
5
5
Λοιπές προσαρμογές
27
0
0
0
0
Παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων
0
470
464
0
6
Συνεισφορά προς την ΕΕ για τη διαχείριση προσφυγικών ροών
0
11
11
6
6
Συνεισφορά προς την ΕΕ λόγω αναθεώρησης βάσεων
-72
68
68
0
0
Έσοδα Κρατικού Προϋπολογισμού κατά ESA (Ι + IV.1)
51.775
53.285
52.281
54.661
53.817
Δαπάνες Κρατικού Προϋπολογισμού κατά ESA (IΙ - IV.2)
58.795
57.255
57.425
56.537
57.046
V. Πρωτογενές αποτέλεσμα Κρατικού Προϋπολογισμού κατά ESA
-711
2.580
1.356
5.124
4.071
% ΑΕΠ
-0,4%
1,4%
0,8%
2,7%
2,2%
V.α. Ισοζύγιο Κρατικού Προϋπολογισμού κατά ESA (III + IV)
-7.020
-3.970
-5.144
-1.876
-3.229
% ΑΕΠ
-4,0%
-2,2%
-2,9%
-1,0%
-1,7%
Ισοζύγιο Νομικών Προσώπων κατά ESA
1.798
1.634
1.798
1.284
1.318
Τροποποιημένο ταμειακό αποτέλεσμα
1.798
1.625
1.809
1.284
1.312
Εθνικολογιστικές προσαρμογές
0
9
-11
0
6
Τόκοι
97
141
135
134
131
Έκτακτες δαπάνες (εκτός προγράμματος αξιολόγησης)
-338
0
0
0
0
Πρωτογενές αποτέλεσμα Νομικών Προσώπων κατά ESA
1.895
1.775
1.933
1.418
1.449
Ισοζύγιο επαναταξινομημένων ΔΕΚΟ κατά ESA 4
2.158
368
530
855
766
Τροποποιημένο ταμειακό αποτέλεσμα
2.158
368
530
855
766
Εθνικολογιστικές προσαρμογές
0
0
0
0
0
Τόκοι
363
395
414
364
381
Πρωτογενές αποτέλεσμα ΔΕΚΟ κατά ESA
2.521
763
944
1.219
1.147
Ισοζύγιο Νοσοκομείων – ΠΕΔΥ κατά ESA 6
1.403
508
475
138
144
Τροποποιημένο ταμειακό αποτέλεσμα
685
161
241
37
-64
Εθνικολογιστικές προσαρμογές
718
348
235
101
208
Τόκοι
0
0
0
0
0
Πρωτογενές αποτέλεσμα Νοσοκομείων - ΠΕΔΥ κατά ESA
1.403
508
475
138
144
VI. Ισοζύγιο Κεντρικής Κυβέρνησης κατά ESA
-1.661
-1.459
-2.341
401
-1.001
Ισοζύγιο ΟΤΑ κατά ESA
556
200
171
398
342
Τροποποιημένο ταμειακό αποτέλεσμα2
566
276
214
454
367
Εθνικολογιστικές προσαρμογές
-11
-77
-44
-56
-25
Τόκοι
71
71
58
71
58
Πρωτογενές αποτέλεσμα ΟΤΑ κατά ESA
627
271
229
469
401
Ισοζύγιο ΟKΑ (εκτός Νοσοκομείων) κατά ESA3
1.895
-941
1.085
175
1.785
Τροποποιημένο ταμειακό αποτέλεσμα
933
-1.314
1.341
-72
1.559
Εθνικολογιστικές προσαρμογές
962
373
-256
247
226
Τόκοι
3
3
4
3
4
Πρωτογενές αποτέλεσμα ΟΚΑ κατά ESA
1.898
-938
1.089
128
1.789
VII. Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA
790
-2.201
-1.086
974
1.126
% ΑΕΠ
0,5%
-1,2%
-0,6%
0,5%
0,6%
Ενοποιημένοι Τόκοι Γενικής Κυβέρνησης
5.651
6.015
5.768
6.445
6.590
% ΑΕΠ
3,2%
3,3%
3,2%
3,4%
3,6%
VIII. Πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA
6.441
3.814
4.683
7.420
7.716
% ΑΕΠ
3,7%
2,1%
2,6%
4,0%
4,2%
ΑΕΠ
174.199
181.204
178.579
187.745
184.691
1 Στοιχεία σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) Οκτωβρίου 2017 της ΕΛΣΤΑΤ.
2 Το τροποποιημένο ταμειακό αποτέλεσμα των νομικών προσώπων των ΟΤΑ περιλαμβάνεται στη γραμμή Τροποποιημένο Ταμειακό Αποτέλεσμα των ΟΤΑ για όλα τα έτη.
3 Ενσωματωμένες στο ισοζύγιο των ΟΚΑ είναι οι οροφές της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ ύψους 2.003 εκατ. ευρώ για το 2017 και 2.001 εκατ. ευρώ για το 2018. Επίσης, ενσωματωμένες στο ισοζύγιο των ΟΚΑ είναι οι οροφές των δαπανών για παροχές ασθενείας του ΕΟΠΥΥ ύψους 1.525 εκατ. ευρώ για το 2017 και 1.462,5 εκατ. ευρώ για το 2018.
4 Η προσαρμογή του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) ύψους +89 εκατ. ευρώ για το 2017 και -51 εκατ. ευρώ για το 2018 έχει ενσωματωθεί στο ισοζύγιο των ΔΕΚΟ, έναντι των πραγματοποιήσεων έτους 2016 και των στόχων του ΜΠΔΣ για τα έτη 2017 και 2018 που περιλαμβανόταν στις εθνικολογιστικές προσαρμογές των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού.
5 Η μεταβολή του υπολοίπου λογαριασμών Θησαυροφυλακίου σε σχέση με την 31/12 του προηγούμενου έτους εμφανίζεται στις εθνικολογιστικές προσαρμογές των εσόδων της Κεντρικής Διοίκησης, έναντι των πραγματοποιήσεων έτους 2016 και των στόχων του ΜΠΔΣ για τα έτη 2017 και 2018 που περιλαμβανόταν στις εθνικολογιστικές προσαρμογές των δαπανών της Κεντρικής Διοίκησης.
6 Ενσωματωμένη στο ισοζύγιο Νοσοκομείων – ΠΕΔΥ είναι η οροφή της φαρμακευτικής δαπάνης ύψους 492,1 εκατ. ευρώ για το 2017 και 474,2 εκατ. ευρώ για το 2018.
Πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης
σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης
(σε εκατ. ευρώ)
2016
2017
2018
Πραγματ/σεις
Εκτίμηση
ΜΠΔΣ
Εκτίμηση
Πρόβλεψη
ΜΠΔΣ
Πρόβλεψη
1.
Πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τη μεθοδολογία ESA (μεταφορά από πίνακα 3.2)
6.441
3.814
4.683
7.420
7.716
Προσαρμογές Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης
118
-369
-322
-795
-665
Μεταφορά εσόδων από ANFA και SMP (σε δεδουλευμένη βάση)
-375
-345
-345
-314
-314
Επιστροφές εσόδων
847
0
0
0
0
Προσαρμογή για το πρόγραμμα στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
-338
0
-14
0
0
Έσοδα αποκρατικοποιήσεων
-26
-52
-39
-507
-380
Δαπάνες μεταναστευτικών ροών μη αντικριζόμενες
10
28
75
26
29
2.
Πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης
6.560
3.445
4.360
6.625
7.051
% ΑΕΠ
3,77%
1,90%
2,44%
3,53%
3,82%
3.
Στόχος Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης
871
3.171
3.125
6.571
6.464
% ΑΕΠ
0,50%
1,75%
1,75%
3,50%
3,50%
4.
Δημοσιονομικό Πλεόνασμα (+) ή Κενό (-) Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης
5.689
274
1.235
54
587
% ΑΕΠ
3,27%
0,15%
0,69%
0,03%
0,32%
ΑΕΠ
174.199
181.204
178.579
187.745
184.691
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αγωνία για την 20χρονη Κάτια: Μόλις έμαθε οτι είναι έγκυος, τότε άρχισε και ο εφιάλτης της - Της είπαν πως...
- 9 κόλπα που χρησιμοποιούν οι μυστικοί πράκτορες για να διαβάζουν σαν «ανοιχτό βιβλίο» τους ανθρώπους
- Τον έπιασαν να οδηγεί με κινητό και ταμπλέτα προσαρμοσμένα στο τιμόνι
- Με ΑΜΚΑ και IBAN η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα – Αναλυτικός οδηγός
- Πέταξαν Ιρανό από λεωφορείο «εξαιτίας της εθνικότητάς του»
- Νερό ποσότητας κατακλυσμού έπνιξε 21 ανθρώπους στη φονική πλημμύρα
- Πέθανε ο Γιώργος Κασιμάτης
- Τα 12 επιπλέον μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2018
- Κοινωνικό μέρισμα: Κάντε ΕΔΩ την αίτηση με ένα κλικ
- Θλίψη για τον παπά-Δημήτρη Τσίπρα: Όταν ο πρωθυπουργός χόρευε με το θείο του στο πανηγύρι του χωριού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Άφαντο παραμένει το υποβρύχιο San Juan με τα 44 μέλη πλήρωμα
- Μυτιλήνη: Ένταση κατά την διάρκεια κινητοποίησης, για την απομάκρυνση σκηνών όπου διαμένουν μετανάστες
- Βρέθηκε νεκρή λύκαινα στην Καστοριά
- Προϋπολογισμός 2018: Αυξήσεις φόρων 951 εκατ. ευρώ και περικοπές δαπανών άνω των 2,1 δισ. ευρώ
- Ιράκ: Επίθεση αυτοκτονίας με 23 νεκρούς και 60 τραυματίες
- Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2018
- Ντομπρόβσκις: Το ιταλικό δημόσιο χρέος αποτελεί μεγάλο κόστος για την οικονομία»
- Την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας ζητά η ΚΕΔΕ
- Αύξηση των εξαγωγών προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Πρωθυπουργός ΠΓΔΜ : Ήρθε ο καιρός να κλείσει η διένεξη για την ονομασία
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Προϋπολογισμός 2018: Αυξήσεις φόρων 951 εκατ. ευρώ και περικοπές δαπανών άνω των 2,1 δισ. ευρώ
- Γιατί τα ξενοδοχεία προτιμούν τα εισαγόμενα προιόντα
- Ιρανός χάκερ διέρρευσε το Game of Thrones
- Καφέ αρκούδα σκότωσε κτηνοτρόφο - Απορρίφθηκε το αίτημα αποζημίωσης των συγγενών
- Εισαγγελική έρευνα για τη διαχείριση κληροδοτημάτων του ΑΠΘ
- Άφαντο παραμένει το υποβρύχιο San Juan με τα 44 μέλη πλήρωμα
- Την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας ζητά η ΚΕΔΕ
- Ντομπρόβσκις: Το ιταλικό δημόσιο χρέος αποτελεί μεγάλο κόστος για την οικονομία»
- Μυτιλήνη: Ένταση κατά την διάρκεια κινητοποίησης, για την απομάκρυνση σκηνών όπου διαμένουν μετανάστες
- Αύξηση των εξαγωγών προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πένθος στην οικογένεια του Πρωθυπουργού – «Έφυγε» ο παπα-Δημήτρης Τσίπρας
- Β. Κορέα: Αυτομόλησε, σώθηκε από τα πυρά – θα πέθαινε από σκουλήκια 27 εκ. στην κοιλιά του
- Πανιώνιος: Εκτός ομάδας για ένα μήνα οι Μασούντ-Οικονόμου!
- O Βέρνερ Χέρτζογκ στην κόλαση του ηφαιστείου
- 483 ευρώ σε 1.459.834 νοικοκυριά το μέσο κοινωνικό μέρισμα
- Βαρεθήκατε τη θορυβώδη ζωή της πόλης; Ελβετικό χωριό πληρώνει όσους μετακομίσουν εκεί
- Ρένα Δούρου απαντάει σε Μητσοτάκη: «Οι μάσκες έπεσαν»
- Σέρρες: Καταγγελία για έλλειψη εκπαιδευτικών Πληροφορικής
- Ενταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής -Διακόπηκε η συνεδρίαση, έβριζαν τον αντιπεριφερειάρχη [εικόνες & βίντεο]
- Εκλάπη ανεκτίμητος πίνακας του Τζόρτζιο ντε Κίρικο από το μουσείο της Μπεζιέρ