Ξάνθη: Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τη φωτιά στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight (βίντεο)

Έσβησε ηι μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο μπαταριών στο Όλβιο Ξάνθης που ξέσπασε στη 1 το μεσημέρι. Προληπτικά μέτρα εξαιτίας του επικίνδυνου καπνού.

Κατέστρεψε το κεντρικό κτίριο κατασκευής μπαταριών υποβρυχίων και formation και έκαψε ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά, πριν τεθεί υπό έλεγχο. Οι Αρχές σκοπεύουν να συμβουλευτούν καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για την επικινδυνότητα του αέρα.

Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα δύο τμήματα, καθώς και το συγκρότημα γραφείων.

Πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

που επιχείρησαν στο Όλβιο της Ξάνθης, έθεσαν υπό έλεγχο την μεγάλη φωτιά. Το έργο της κατάσβεσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται στο φλεγόμενο κεντρικό κτίριο του εργοστασίου, προκαλούσαν κατά διαστήματα μικρές εκρήξεις, όπως επίσης οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι έπνεαν στην περιοχή.

Ο ουρανός στην περιοχή ήταν μαυρίσμένη από τους καπνούς που ήταν ορατοί σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.

Νωρίτερα

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στη 1 το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης.

Στο σημείο βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση Πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο πυρκαγιά στο εργοστάσιο Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης.

Η φωτιά καταστρέφει το κεντρικό κτίριο του εργοστασίου, ενώ μαύροι καπνοί κύκλωσαν την περιοχή και είναι ορατοί από πολύ μεγάλη απόσταση.

Οι Αρχές εκκένωσαν προληπτικά οικισμούς που βρίσκονται στην πορεία του καπνού. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους οικισμούς Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Θαλασσιά, Τύμπανο και Τοξότες.

Ένας εργαζόμενος έχει μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ξάνθης με δύσπνοια.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν τα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται στο φλεγόμενο κεντρικό κτίριο του εργοστασίου, προκαλώντας κατά διαστήματα μικρές εκρήξεις, όπως επίσης οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι πνέουν στην περιοχή.

Ο ουρανός στην περιοχή έχει μαυρίσει από τους καπνούς που είναι ορατοί σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και για αυτό το λόγο οι Αρχές συστήνουν στους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν προληπτικά από τις οικίες τους.

Η επικινδυνότητα του αέρα

Λόγω της φύσης των χημικών που καίγονται και του μολύβδου καθώς και της διεύθυνσης του ανέμου από το νότο προς βορρά, οι αρχές αποφάσισαν να συμβουλευτούν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο τοξικός αυτός αέρας εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Το εργοστάσιο λειτουργούσε την ώρα που ξέσπασε η φωτιά αλλά όχι σε πλήρη ανάπτυξη. Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου βρίσκονται επί τόπου όπως επίσης, η ηγεσία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι τοπικοί βουλευτές καθώς και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου που παρακολουθούν περίλυποι να καταστρέφεται το πιο κομβικό τμήμα του εργοστασίου.

Αναμένεται η έκτακτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, ειδικών για τα θέματα της μόλυνσης. Στο σημείο του εργοστασίου και της γύρω περιοχής αναμένεται να γίνει σχετική μέτρηση για τα επίπεδα μολύβδου, τις επόμενες ώρες.

Πιθανότερη αιτία της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του xanthi2.gr, είναι το βραχυκύκλωμα από φορτιστή μπαταριών στη γραμμή formation ενώ σύντομα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα