Ραγδαία αύξηση του «πλαστικού χρήματος» αλλά η ερώτηση «με ή χωρίς απόδειξη» παραμένει

Προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο το γεγονός ότι παρόλο που έχουν αυξηθεί υπερβολικά οι αγορές μέσα «πλαστικού χρήματος» ωστόσο, αυτό δεν αποτυπώνεται στα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ειδικά από το καλοκαίρι του 2015 με την επιβολή των capital controls,

η χρήση κυρίως χρεωστικών καρτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο του 2018 συνεχίζεται, για έκτο κατά σειρά εξάμηνο, η φθίνουσα πορεία της μέσης αξίας ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών, φθάνοντας τα 74 ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2016 ήταν πάνω από 120 ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε το α΄ εξάμηνο του 2018 κατά 535 χιλ. (+3%), σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017, και ανήλθε σε 16,8 εκατ. κάρτες. Η αύξηση προέρχεται από την έκδοση νέων χρεωστικών καρτών, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 686 χιλ. κάρτες (+5%) συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο του 2017, ενώ αντίθετα στις πιστωτικές κάρτες παρατηρείται μείωση κατά 150 χιλ. (-5%).

Το γεγονός οτι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων βρίσκεται στο ναδίρ, καθώς σταθερά το 15% των υπόχρεων δεν αποδίδει κάν τον φόρο, αλλά και το υψηλό ποσοστό παραβατικότητας που παρατηρείται από τους «ράμπο» της εφορίας, είναι τα βασικά στοιχεία που παρόλου που εχει αυξηθεί υπερβολικά η χρήση πλαστικού χρήματος, δεν αποτυπώνεται στα φορολογικά έσοδα.

Στα σκαριά του σχεδιασμού του ΥΠΟΙΚ όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα βρίσκεται η αύξηση του ποσοστού κάλυψης του αφορολόγητου από ηλεκτρονικές δαπάνες καθώς στελέχη της κυβέρνησης το θεωρούν αρκετά χαμηλό. Η απόφαση ωστόσο για την αύξηση του ορίου είναι άγνωστο πότε θα εφαρμοστεί.

Στόχος του υπουργείου είναι η θέσπιση υποχρεωτική χρήση POS από ειδικές επαγγελματικές ομάδες «υψηλού κινδύνου» ενώ πάντα υπάρχει η εισήγηση για ειδικό συντελεστή βαρύτητας σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικές συναλλαγές, έτσι ώστε ο φορολογούμενος να έχει πρακτικό κίνητρο να χρησιμοποιήσει κάρτα αντί μετρητών.

Keywords
Τυχαία Θέματα