Ραγδαίες εξελίξεις: Πληροφορίες για διάγγελμα Πούτιν απόψε - «Θρίλερ» με τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία

Διάγγελμα στον ρωσικό λαό ενδέχεται να απευθύνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το βράδυ της Τρίτης (20/9), σχετικά με τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που ελέγχει η Μόσχα, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Με μεγάλη αγωνία αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση του Ρώσου προ΄έδρου, στον απόηχο της ανακοίνωσης πως σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας θα διεξχθούν δημοψηφίσματα με θέμα την προσάρτησή τους στη Ρωσία.

Τρεις πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο

δήλωσαν στο πρακτορείο RBC ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να απευθυνθεί στους πολίτες ακόμα και σήμερα, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να έχει έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του. Στο «χορό» των εξελίξεων μπήκε και ο Ερντογ΄άν που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τους ρώσους θα επιστραφούν στο Κίεβο και μάλιστα διαβεβαιώνει ότι ο Πούτιν θέλει να τελειώνει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να εξασφαλίσει τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται από τα στρατεύματά της με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι από το 2014 καλεί τον Πούτιν να επιστρέψει στην Ουκρανία την Κριμαία.

Τελευταία φορά που ο Πούτιν πραγματοποίησε διάγγελμα ήταν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την εισβολή.

Οι αρχές σε Ντονέτσκ, Λουχάσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια θα διεξάγουν δημοψηφίσματα από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, για ένταξη των περιφερειών της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμενων στη Ρωσία.

Μεντβέντεφ: Τα αποτελέσματα των 4 ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμα

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που επί του παρόντος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, τόνισε πριν από τις παραπάνω ανακοινώσεις ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμα και θα δίνουν στη Ρωσία -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων σε ολόκληρο τον πλανήτη- το νόμιμο δικαίωμα να θεωρεί δικές της τις τέσσερις αυτές περιφέρειες.

«Η καταπάτηση ρωσικού εδάφους θα αποτελούσε έγκλημα που μας επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα αυτοάμυνας», δήλωσε με νόημα ο Μεντβέντεφ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυτά τα δημοψηφίσματα είναι τόσο τρομακτικά για το Κίεβο και τη Δύση», προσέθεσε ο ίδιος.

«Επιπλέον, κανένας μελλοντικός ηγέτης της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να ανατρέψει συνταγματικά το αποτέλεσμά τους», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Η αντίδραση του Κιέβου

Σχολιάζοντας τα περί των δημοψηφισμάτων, ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, δήλωσε πως «η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο δια της ισχύος», καταγγέλλοντας έναν «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «το φόβο της ήττας».

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, μια προσάρτηση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το δημοψήφισμα έχει καταγγελθεί ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

Τα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον του Κιέβου με την υποστήριξη της Μόσχας.

#ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ #ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ #ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα