Ρεκόρ δεκαπενταετίας στην έκταση χιονοκάλυψης εφερε η κακοκαιρία «Ωκεανίς»

Η ισχυρή κακοκαιρία "Ωκεανίς" άφησε πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές και προκάλεσε την απώλεια μιας ζωής.

Εκτός από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν το Σάββατο 23/02 ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, αυξάνοντας απότομα την έκταση χιονοκάλυψης που μέχρι τότε η πορεία της κινούνταν λίγο κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών για τον μήνα Φεβρουάριο (Γράφημα). Το ύψος του χιονιού σε ορισμένες ορεινές περιοχές ξεπέρασε το 1.5μ, ενώ στα ορεινά της Κρήτης

πιθανόν το ύψος του φρέσκου χιονιού να ξεπέρασε τα 2μ.

Η έκταση χιονοκάλυψης όπως εκτιμήθηκε από δορυφορικά δεδομένα τα οποία επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr έφτασε σε υψηλό για το τελευταίο 10ημερο Φεβρουαρίου, τουλάχιστον από το 2004 που διαθέτουμε δεδομένα, με το χιόνι να καλύπτει το 35% της χερσαίας έκτασης της χώρας μας ή περίπου 45.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ την ίδια ημέρα πέρυσι το 2018 (κακοκαιρία "Λητώ") η χιονοκάλυψη είχε έκταση περίπου 40.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Για σύγκριση, μέση έκταση της περιόδου 2004 - 2018 αντιστοιχεί σε μόλις 13.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Γράφημα. Με κόκκινη καμπύλη παρουσιάζεται η ημερήσια πορεία της έκτασης της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2018 και 23 Φεβρουαρίου 2019 και με μαύρη καμπύλη η μέση ημερήσια έκταση χιονοκάλυψης την περίοδο 2004 – 2018.

Επιπρόσθετα παρουσιάζουμε τον χάρτη με την εκτίμηση της χιονοκάλυψης, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε μερικά μειονεκτήματα της αξιοποίησης δεδομένων από δορυφόρους, όπως η έλλειψη πληροφορίας για το ύψος χιονιού και της έκτασης της χιονοκάλυψης σε περιοχές με νεφοκάλυψη.

Για παράδειγμα είναι εμφανής η έλλειψη χιονοκάλυψης στα πεδινά της Δυτικής Θεσσαλίας λόγω πυκνής νέφωσης, οπότε η πραγματική έκταση χιονοκάλυψης πιθανόν να ήταν λίγο μεγαλύτερη αυτή που παρουσιάζουμε.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση δύο χιονομετρικών σταθμών σε ορεινά σημεία των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη στην Κρήτη, σε υψόμετρο 1.580 και 1.480 μέτρων αντιστοίχως. Οι σταθμοί ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2017 και είναι η αρχή ενός χιονομετρικού δικτύου, το οποίο προγραμματίζεται να εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα