Ρεμδεσιβίρη: Γιατί το φάρμακο του Τραμπ δεν κάνει θαύματα αλλά είναι το καλύτερο διαθέσιμο κατά της COVID-19

Η ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences είναι μια κρίσιμη θεραπεία για τη αντιμετώπιση της COVID-19 εδώ και μήνες, αλλά τα νέα δεδομένα από μια δοκιμή "χρυσού προτύπου" δίνουν μια σαφέστερη εικόνα του οφέλους του φαρμάκου. 

Μέχρι στιγμής 2 φάρμακα έχουν εγκριθεί για χρήση κατά του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δεξαμεθαζόνη και η ρεμδεσιβίρη. Επιστήμονες μελέτησαν εκτενώς τα οφέλη της ρεμδεσιβίρης, η οποία χορηγήθηκε μεταξύ άλλων ως θεραπεία για τον πρόεδρο των ΗΠΑ,

Ντόναλντ Τραμπ, που πρόσφατα νόσησε από κορονοϊό.

Το φάρμακο, που δοκιμάστηκε έναντι του εικονικού φαρμάκου, βελτίωσε τους χρόνους ανάρρωσης, μείωσε τις πιθανότητες των ασθενών να προχωρήσουν σε πιο σοβαρά στάδια της ασθένειας και μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου σε ένα υποσύνολο ασθενών.

Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή-τυφλή μελέτη που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, οι ασθενείς που έπαιρναν ρεμδεσιβίρη ανέρρωσαν πέντε ημέρες γρηγορότερα από εκείνους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Οι σοβαροί ασθενείς, οι οποίοι αποτελούσαν το 86% της δοκιμής, ανέκαμψαν επτά ημέρες ταχύτερα κατά μέσο όρο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το φάρμακο παρέχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Gilead, Daniel O'Day, σε μια ανοικτή επιστολή.

Ενώ οι ερευνητές αρχικά δεν είδαν μια στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου στη συνολική ομάδα μελέτης, μια μετα-ανάλυση βρήκε μια ομάδα στην οποία το όφελος ήταν σαφές. Για ασθενείς που έλαβαν οξυγόνο χαμηλής ροής και τους χορηγούταν ρεμδεσιβίρη, οι ερευνητές κατέγραψαν 70% λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτή η ομάδα ασθενών αποτελούσε το 40% της συνολικής μελέτης.

Εκτός από αυτά τα οφέλη, η ρεμδεσιβίρη βοήθησε την πρόληψη των ασθενών από την πρόοδο σε πιο σοβαρά στάδια της ασθένειας. Στην ομάδα του φαρμάκου, 43% λιγότεροι ασθενείς έλαβαν μηχανική υποστήριξη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα λιγότερο ενθαρρυντικά αποτελέσματα και οι προβληματισμοί για τη ρεμδεσιβίρη
Keywords
Τυχαία Θέματα