Ρούτε σε ΕΕ: Οπλιστείτε ή ξεκινήστε μαθήματα ρωσικών

«Ανησυχώ βαθιά για την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά ούτε και σε ειρήνη» είπε μεταξύ άλλων ο Ρούτε.

Η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει τις προτεραιότητές της στις δαπάνες για να ενισχύσει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς της, δήλωσε τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο γ.γ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

«Κατά μέσο όρο, οι ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν εύκολα έως και το ένα τέταρτο του εθνικού τους εισοδήματος σε συντάξεις, συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και χρειαζόμαστε

μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών των χρημάτων για να ενισχύσουμε την άμυνα», σημείωσε ο Ρούτε στους ευρωβουλευτές ενώ προειδοποίησε ότι αν οι αμυντικές δαπάνες δεν αυξηθούν, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να κάνουν τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας ή να πάνε στη Νέα Ζηλανδία».

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ανήκουν επίσης στο ΝΑΤΟ και την τελευταία δεκαετία η συμμαχία τις κάλεσε να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2 % του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Εικοσιτέσσερα από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ πετυχαίνουν τώρα αυτόν τον στόχο. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ εντείνει την κατάσταση. Πρόσφατα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους συμμάχους να δαπανήσουν το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα. Ωστόσο, για πολλές χώρες, το να φτάσουν το 2% ήταν δύσκολο άρα το 5% φαίνεται απρόσιτο.

Ο τελικός στόχος δαπανών του ΝΑΤΟ, είπε ο Ρούτε, μπορεί να είναι περίπου 3,6 ή 3,7% του ΑΕΠ εκτός εάν κάνουν καλύτερη δουλειά στην κοινή αγορά όπλων και εξοπλισμού, καθώς και στην καινοτομία. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, όμως, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί «θα είναι εντυπωσιακά πιο πάνω από το 2%», προειδοποίησε ο Ρούτε.

Παρά τους αυξανόμενους ενδοιασμούς για τον Τραμπ, ο οποίος απείλησε την ανεξαρτησία του Καναδά και δεν απέκλεισε τη χρήση βίας για την κατάληψη της Διώρυγας του Παναμά ή την κατάληψη της Γροιλανδίας, ο Ρούτε επέμεινε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ για τις ανάγκες της ασφαλείας της. Πιστεύει ότι είναι μια «ψευδαίσθηση» να πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να πορευτεί μόνη της σε αμυντικά ζητήματα.

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας της ΕΕ

Ο Ρούτε επικρότησε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP )της ΕΕ, ένα ταμείο 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα στοχεύει στην τόνωση της τοπικής παραγωγής όπλων, χαρακτηρίζοντας τον σημερινό τομέα όπλων της Ευρώπης «πολύ μικρό, πολύ κατακερματισμένο και πολύ αργό».

Ωστόσο, υπάρχει μια διαφωνία σχετικά με το εάν εταιρείες εκτός ΕΕ θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στο EDIP, αλλά ο γ.γ του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον αποκλεισμό συμμάχων.

«Η συμμετοχή συμμάχων εκτός ΕΕ στις αμυντικές βιομηχανικές προσπάθειες της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας, πιστεύω, για την ασφάλεια της Ευρώπης», είπε ο Ρούτε και διαμήνυσε πως «η διατλαντική αμυντική βιομηχανική συνεργασία μάς κάνει όλους πιο δυνατούς».

Καλύτερα μαζί, λέει ο Ρούτε

Στην πρώτη του εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε είπε τη Δευτέρα, ότι στόχος είναι να «φέρουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ πιο κοντά» για να αντιμετωπίσουν μια «εκστρατεία αποσταθεροποίησης» από το Κρεμλίνο μαζί με απειλές από το Ιράν και την Κίνα έως και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τα πυρηνικά.

«Είμαστε ασφαλείς τώρα, αλλά όχι σε τέσσερα ή πέντε χρόνια», είπε, προσθέτοντας αργότερα ότι εάν οι αμυντικές δαπάνες δεν αυξηθούν, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να κάνουν τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας ή να πάνε στη Νέα Ζηλανδία».

«Ανησυχώ βαθιά για την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη», είπε ο Ρούτε. «Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά δεν είμαστε ούτε σε ειρήνη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην άμυνα και να παράγουμε περισσότερες δυνατότητες. Αυτό δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας και τις κρίσιμες υποδομές μας» όπως είπε.

Βασικό μέρος διασφάλισης αυτής της ασφάλειας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Παρόλο που ΝΑΤΟ και ΕΕ εδρεύουν στις Βρυξέλλες, για πολλά χρόνια είχαν μια μακρόχρονη σχέση. Το ΝΑΤΟ έχει επικεντρωθεί στην άμυνα και τις διατλαντικές σχέσεις, ενώ η ΕΕ ηγήθηκε σε θέματα όπως το εμπόριο, η γεωργία και το κλίμα. Αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τις ισορροπίες.

Η κυριαρχία του ΝΑΤΟ σε όλα τα θέματα άμυνας αλλάζει γρήγορα, με την ΕΕ να διορίζει τον πρώτο της αφοσιωμένο Επίτροπο Άμυνας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δημιουργεί μια πλήρη επιτροπή άμυνας.

Αυτό κινδυνεύει με νέες εντάσεις. Σε μια λιτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πέρυσι, ο προκάτοχος του Ρούτε, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, έγραψε ότι «ανησυχεί για την πιθανή επικάλυψη» με τις δραστηριότητες της ΕΕ.

Όμως, σε αντίθεση με τον Στόλτενμπεργκ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της ΕΕ, τα πολλά χρόνια του Ρούτε ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας του έδωσαν μια εμπιστευτική άποψη για το πώς λειτουργεί το ευρωπαϊκό μπλοκ. «Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πολλά να κάνουν μαζί», είπε ο Ρούτε, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην προσπάθεια να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία.

Ωστόσο, ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την υπερβολική «εισβολή» της ΕΕ στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Ανέφερε πως η συμμαχία είναι ισχυρή σε ζητήματα όπως ο καθορισμός προτύπων για τα πυρομαχικά, αλλά και ότι η εσωτερική αγορά της ΕΕ θα είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της στρατιωτικής παραγωγής.

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, επέμεινε ότι η ειρήνη μπορεί να προέλθει μόνο από μια συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κιέβου. Αυτό σημαίνει «περισσότερα όπλα και πιο γρήγορα, ώστε το Κίεβο να μπορεί να αμυνθεί καλύτερα και να διαπραγματευτεί μια καλή συμφωνία για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες του Politico

#ΜΑΡΚ_ΡΟΥΤΕ #ΝΑΤΟ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρούτε, Οπλιστείτε,route, oplisteite