Ρύθμιση με γενναίο κούρεμα 50-60% για τα κόκκινα δάνεια- ποιοι ωφελούνται, ανοίγει το τραπεζικό απόρρητο

Σχέδιο κοινής αντιμετώπισης συγκεκριμένων περιπτώσεων κόκκινων δανείων που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη ετοιμάζουν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες με στόχο να ενεργοποιήσουν δάνεια που σε κάθε περίπτωση θα καθυστερούσαν στην δικαστική οδό για την διευθέτησή τους.

Οι εξελίξεις τρέχουν όπως επίσης και οι πιέσεις των θεσμών για να υπάρξει απεμπλοκή των Τραπεζών από την «γάγγραινα» των κόκκινων δανείων, ιδιαίτερα

εκείνων που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Πρόκειται για 115.000 δανειολήπτες οι οποίοι σήμερα έχουν την ομπρέλα του νόμου και περιμένουν για χρόνια να φτάσουν στην έδρα για την εκδίκασή τους. Αποτέλεσμα είναι να μην πληρώνουν ως τότε ούτε ένα ευρώ.

Τραπεζικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν στα dikaiologitika.gr ότι οι τράπεζες επεξεργάζονται ένα σχέδιο το οποίο «πατάει» στις γενικές αρχές που διέπουν συνήθως τις δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για κούρεμα από 50-60% μόνο όμως για όσους δανειολήπτες έχουν δάνεια, στεγαστικά ή καταναλωτικά σε πάνω από μία τράπεζες. Για τα καταναλωτικά, το κούρεμα μπορεί να φτάσει και το 70-8-% υπό προυποθέσεις.

Ετσι θα ρυθμιστούν οφειλές ύψους 13,5 δις ευρώ που τώρα έχουν παγώσει.
Οι ρυθμίσεις θα γίνουν μετά την επικείμενη νομοθεσία η οποία μεταξύ άλλων θα προβλέπει, για τέτοιου τύπου ρυθμίσεις, την άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να υπάρχει και το απαραίτητο κριτήριο στις τράπεζες για την ρύθμιση.
Με απλά λόγια, οι τράπεζες θα κάνουν το κούρεμα σε δανειολήπτες που δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία η καταθέσεις ή εισοδήματα και ανάλογα με το προφίλ του κάθε δανειολήπτη θα ρυθμίζουν αναλόγως την δυνατή μηνιαία δόση.

Αυτό γίνεται γιατί τα δικαστήρια είναι χρονοβόρα και έτσι ουσιαστικά, οι τράπεζες θα αρχίσουν να πρασινίζουν τα δάνεια αυτά και αν εισπράττουν, ενώ με το νόμο Κατσέλη θα περίμεναν για χρόνια την δικαστική απόφαση που θα ήταν περίπου η ίδια.
Σε δεινή θέση όμως θα βρεθούν όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία και δεν πληρώνουν , καθώς θα κληθούν να αποπληρώσουν άμεσα τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα