Σαφάρι ελέγχων από το ΣΕΠΕ: Στο στόχαστρο «μαϊμού» τηλεργασία και αναστολές συμβάσεων, αδήλωτη εργασία

Μπαράζ αυστηρών ελέγχων στις επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου Αττικής ξεκινάει προκειμένου να τηρηθεί πλήρως η εργατική νομοθεσία και να εφαρμοστούν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει δώσει σαφή εντολή στους αρμόδιους στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τον Γενικό Επιθεωρητή Χαράλαμπο Βούρτση για αυστηροποίηση των ελέγχων και πραγματοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού, ειδικά κατά την διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας,

προκειμένου να διαπιστωθεί όχι μόνο η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διενεργηθεί περίπου 4.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 302 πρόστιμα.

Στο σύστημα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι σήμερα 3.741 έλεγχοι εκ των οποίων 1.949 αφορούν την εργατική νομοθεσία, 1.534 την υγεία και 258 και τα δυο.

Από το Μάρτιο του 2020 (οπότε ενεργοποιήθηκε το πρώτο lock down) και μέχρι το τέλος του 2020 διενεργήθηκαν 45.783 έλεγχοι και καταγράφηκαν 5.596 παραβάσεις που οδήγησαν στην επιβολή προστίμων ύψους 14,58 εκατ. ευρώ.

Από τις συνολικές παραβάσεις 4.111 αφορούσαν την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και 1.218 την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι κατά την διάρκεια του νέου αυστηρού lock down θα πραγματοποιούνται από δυο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα αφορά τους ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τους ελέγχους που ήδη έχουν δρομολογηθεί και η δεύτερη ομάδα θα αποτελείται από μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΣΕΠΕ, οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν θα είναι στοχευμένοι ανάλογα με την προαναγγελία των επιχειρήσεων- εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με βάση τα εξής τρία βασικά κριτήρια:

1. Κλάδοι που ήδη καταγράφεται υψηλή παραβατικότητα

2. Επιχειρήσεις με υψηλό συγχρωτισμό εργαζομένων και κατ’ επέκταση υψηλό κίνδυνο διασποράς του κορoνοϊού

3. Επιχειρήσεις με ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της υγειονομικής πανδημίας.

Οι επιχειρήσεις- εργοδότες θα πρέπει να προδηλώσουν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το εργασιακό καθεστώς που θα βρίσκονται οι απασχολούμενοι τους έως τέλος Φεβρουαρίου.

Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Οποιαδήποτε μεταβολή του τρόπου απασχόλησης του προσωπικού θα πρέπει να γνωστοποιείται στο σύστημα μια μέρα νωρίτερα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Ο προγραμματισμός των ελέγχων καταστρώνεται με γνώμονα αφενός τα δεδομένα της πανδημίας και αφετέρου το ιστορικό της παραβατικότητας των κλάδων της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χονδρικό εμπόριο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νοσοκομεία (κυρίως σε υπεργολάβους- συνεργεία καθαρισμού, φύλαξης, επισκευές) κ.α.

Κατά την διάρκεια των ελέγχων, τα μεικτά κλιμάκια θα επικεντρωθούν ανάλογα με το προσωπικό που βρίσκεται στο χώρο εργασίας: στην τήρηση των αναστολών συμβάσεων, της τηλεργασίας, του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί, στην αδήλωτη απασχόληση, αλλά και στην καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών (μισθός, υπόλοιπες μισθολογικές παροχές, επιδόματα εορτών).

Ακόμη θα πραγματοποιείται έλεγχος καταβολής από τον εργοδότη σε εργαζόμενους, που χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα δικής τους ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής , της πρόσθετης μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος (ισούται τουλάχιστον με 15% του νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ή της αντίστοιχης αναλογίας στη μερική απασχόληση).

Όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια πρόστιμα θα επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις που οι ελεγκτές διαπιστώσουν παραβάσεις στην τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων, στη χρήση μάσκας, αντισηπτικών, αλλά και μη χορήγησης μέσων ατομικής προστασίας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε την ενίσχυση του ΣΕΠΕ με 121 επιθεωρητές, καθώς έχουν εγκριθεί 54 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και 67 μετακινήσεις μέσω του μηχανισμού της κινητικότητας, αλλά και την αναβάθμιση της υποδομής πληροφορικής των επιθεωρητών το επόμενο διάστημα.

Στόχος είναι οι έλεγχοι θα γίνονται με tablet, τα οποία θα είναι online συνδεδεμένα με το πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ για την εξακρίβωση σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων του ελεγχόμενου και την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή των ελέγχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα