Σαλμονέλα, αλλαντίαση και e.coli μονοπώλησαν τα διατροφικά σκάνδαλα του 2024

Οι διατροφικές «βόμβες» που απείλησαν την υγεία των καταναλωτών, μέσω δηλητηριασμένων τροφίμων, ποια συμπτώματα χρήζουν προσοχής.

Τα διατροφικά σκάνδαλα με επιμόλυνση τροφίμων άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο σημάδι στα παγκόσμια δεδομένα καθώς αποτέλεσαν την αιτία άνθρωποι να νοσήσουν με βαριά συμπτώματα ενώ ορισμένοι εξ αυτών οδηγήθηκαν ακόμη και στο θάνατο.

Το foodsafetynews.com προχώρησε σε μια αναδρομή των κρουσμάτων διατροφικών κρίσεων που μας απασχόλησαν τη φετινή χρονιά και αναδεικνύουν την ανάγκη διευρυμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας μέσω του οποίου θα αντιμετωπίζονται

γρήγορα, έγκαιρα και αποτελεσματικά οι τροφικές επιμολύνσεις με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για την υγεία του καταναλωτή.

Η Ευρώπη δεν εξαιρέθηκε από τα κρούσματα με παραδείγματα όπως το E. coli O145 στην Ισλανδία με 49 μολύνσεις και 12 περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS). Εισαγόμενα αυγά από την Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 100 μολύνσεις από σαλμονέλα στη Σουηδία. Δύο κρούσματα Yersinia στη Γαλλία προκλήθηκαν από τυρί. Η Φινλανδία ανέφερε ένα ξέσπασμα ηπατίτιδας Ε με 120 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε προϊόντα κρέατος.

Κρούσματα σαλμονέλας με ιταλική προέλευση

Τα ιταλικά προϊόντα βρέθηκαν στην επικαιρότητα για τους λάθους λόγους. Μια επιδημία με 200 κρούσματα Salmonella Umbilo εμφανίστηκε μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία επηρεάστηκε περισσότερο με 118 μολύνσεις. Η Salmonella Umbilo ανιχνεύθηκε σε σαλάτα ρόκα και αργότερα σε baby σπανάκι. Και τα δύο είδη προέρχονταν από την ίδια εταιρεία στην Ιταλία.

Ένα άλλο ξέσπασμα σαλμονέλας σε πολλές χώρες συνδέθηκε με ντομάτες από την Ιταλία. Η σαλμονέλα Strathcona νόσησε περισσότερους από 250 ανθρώπους.

Οι σπόροι μηδικής από την Ιταλία που είχαν μολυνθεί με σαλμονέλα νόσησαν 71 άτομα στη Νορβηγία και 100 στη Σουηδία. Η πλειονότητα των κρουσμάτων στη Νορβηγία μολύνθηκε από τη Salmonella Newport, αλλά ορισμένα προκλήθηκαν από τη Salmonella Typhimur

Τροφική δηλητηρίαση στην Ταιβάν από την σπάνια τοξίνη Bongkrekic acid

Μια σπάνια άκρως επικίνδυνη τροφική δηλητηρίαση στην Ταϊβάν οδήγησε σε τουλάχιστον 33 κρούσματα και πέντε θανάτους τον Μάρτιο. Η αναπνευστική τοξίνη, Bongkrekic acid, η οποία παράγεται από το βακτήριο Burkholderia gladioli pathovar cocovenenans, ήταν υπεύθυνη για τις ασθένειες. Οι άρρωστοι έφαγαν μαγειρεμένα υγρά ζυμαρικά ρυζιού στο ίδιο εστιατόριο του εμπορικού κέντρου της ανατολικής Ταϊπέι. Η επίμαχη θανατηφόρα τοξίνη ανιχνεύθηκε σε δείγματα από τα χέρια ενός από τους σεφ του εστιατορίου, αλλά κανένα δείγμα τροφίμου από το εστιατόριο ή τους προμηθευτές του, συμπεριλαμβανομένων δύο τύπων ζυμαρικών ρυζιού, δεν παρουσίασε μόλυνση. Το οξύ Bongkrek, όταν καταναλώνεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, στοχεύει κυρίως το συκώτι, τον εγκέφαλο και τα νεφρά μαζί με συμπτώματα που περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, κατακράτηση ούρων, κοιλιακό άλγος και υπερβολική εφίδρωση.

Συναγερμός στην Ιαπωνία για τα συμπληρώματα με κόκκινο ρύζι μαγιάς

Στην Ιαπωνία, τα συμπληρώματα που περιείχαν κόκκινο ρύζι μαγιάς συνδέθηκαν με σχεδόν 2.700 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 500 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και σχεδόν 400 θανάτους, με ορισμένους να οφείλονται σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια που μοιάζει με το σύνδρομο Fanconi. Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν από την εταιρεία.

Το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την ανίχνευση πουμπερουλικού οξέος σε συμπληρώματα ρυζιού κόκκινης μαγιάς. Το πουμπερουλικό οξύ παρήχθη από μια μπλε μούχλα (Penicillium adametzioides). Υπάρχει υποψία μόλυνσης στο στάδιο της ζύμωσης. Τον Αύγουστο, η εταιρεία δήλωσε ότι θα σταματήσει να παράγει και να πωλεί προϊόντα που σχετίζονται με το κόκκινο ρύζι μαγιάς.

Μια σαλάτα προκάλεσε επιδημία κρουσμάτων E. Coli στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο επλήγη από επιδημία του E. coli O145 με κρούσματα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Συνολικά 292 άτομα νόσησαν και καταγράφηκαν δύο θάνατοι, αν και μόνο ένας από αυτούς συνδέθηκε με μόλυνση από STEC. Επτά περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) συνδέθηκαν με την επιδημία. Το εγχώρια παραγόμενο μαρούλι apollo ήταν η πιο πιθανή πηγή μόλυνσης. Το Escherichia coli (E-coli) είναι ένα κοινό βακτήριο που βρίσκεται στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων. Υπάρχουν πολλά στελέχη E. coli, και τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, ωστόσο, υπάρχει μια επικίνδυνη ποικιλία, η E. coli O157:H7, η οποία παράγει μια ισχυρή τοξίνη (Shiga) που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, όπως το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Η περίοδος επώασης (ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης και της εμφάνισης των συμπτωμάτων) διαρκεί συνήθως περίπου 24 έως 72 ώρες και ξεκινά με κοιλιακό άλγος και σοβαρή διάρροια, που συχνά συνοδεύεται από αίμα.

Αυξημένα κρούσματα αλλαντίασης στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία

Μια σοβαρή επιδημία αλλαντίασης στη Ρωσία εντοπίστηκε σε έτοιμη σαλάτα που πωλήθηκε από εταιρεία παράδοσης τροφίμων Συνολικά, αναφέρθηκαν 417 κρούσματα σε 11 περιοχές και δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Global Biosecurity. Τουλάχιστον 172 περιπτώσεις νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία και 43 χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό. Το ύποπτο τρόφιμο ήταν τα φασόλια στη σαλάτα. Έχει ανοίξει ποινική υπόθεση και έχουν κατατεθεί αρκετές αγωγές.

Η Σαουδική Αραβία ανέφερε επίσης το πρώτο κρούσμα τροφικής αλλαντίασης. Συνολικά, 75 άτομα αρρώστησαν μετά την κατανάλωση μαγιονέζας σε αλυσίδα εστιατορίων μπιφτεκιών. Σύμφωνα με την Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων της Σαουδικής Αραβίας (SFDA), οι εργαστηριακές εξετάσεις βρήκαν Clostridium Botulinum σε δείγμα μαγιονέζας BON TUM που σερβιρίστηκε στο εστιατόριο.

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη, που παράγεται συνήθως από το βακτήριο Clostridium botulinum και προσβάλλει το νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν διπλωπία, θολή όραση, βλεφαρόπτωση, βραδυγλωσσία, δυσκαταποσία, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία και χρήζουν άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης. Ακατάλληλα κονσερβοποιημένα σε οικιακό περιβάλλον ή ανεπαρκώς συντηρημένα τρόφιμα, μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες παραγωγής της τοξίνης από το βακτήριο.

Σπιτικές κονσέρβες: Τα σπιτικά τουρσιά, τα φασόλια και άλλα όσπρια που κονσερβοποιούνται στο σπίτι αποτελούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων, ειδικά αν δεν ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες παστερίωσης. Καπνιστά ψάρια: Τα καπνιστά ψάρια, αν δεν μαγειρευτούν σωστά, μπορεί να φιλοξενήσουν τα βακτήρια και την τοξίνη. Προϊόντα κρέατος: Λουκάνικα, πατέ και άλλα προϊόντα κρέατος που δεν έχουν παστεριωθεί σωστά μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης. Ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως λουκάνικα, ζαμπόν και άλλα προϊόντα κρέατος, μπορεί να είναι μολυσμένα αν δεν έχουν παρασκευαστεί σωστά. Φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί ή μαγειρευτεί σωστά μπορεί επίσης να περιέχουν τοξίνες.

#ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ #ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ #ΔΙΑΤΡΟΦΗ #ΣΚΑΝΔΑΛΑ #ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαλμονέλα, 2024,salmonela, 2024