«Σαρώνει» ο κορονοϊός: Αυτές είναι οι πέντε περιοχές με αύξηση κρουσμάτων πάνω από 500%

Για πολλές περιοχές της Ελλάδα έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμός λόγω της έξαρσης των κρουσμάτωνκαι την υπερ-μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα». Αυτές είναι οι πέντε περιοχές που είχαν αύξηση κρουσμάτων πάνω από 500%.

Σε επιφυλακή είναι οι Αρχές, καθώς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, λόγω και της υπερ-μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Δέλτα». Υπάρχουν, μάλιστα, πέντε περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση

κρουσμάτων πάνω από 500%.

Την ίδια ώρα, από την ανάλυση των δεδομένων (σε βάθος 7ημέρου/ανά 100.000 πληθυσμό) προκύπτουν αυξήσεις οι οποίες αγγίζουν ακόμη και το 2125%. Κάτι που φαίνεται και από τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Πιο αναλυτικά, οι πέντε περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση (όχι απαραίτητα και με τα περισσότερα σε απόλυτο αριθμό κρούσματα) είναι:

–Καρδίτσα 2125%

–Λασίθι 1080%

–Γρεβενά 857%

–Σαντορίνη 600% και

–Πάρος 533%.

Με βάση τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, πάνω από 300% είναι τα κρούσματα στη Μύκονο και πάνω από 400% η Νάξος, με τους ειδικούς όπως τον Νίκο καθηγητή αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ να τονίζει ότι αυτό οφείλεται στον συγχρωτισμό των νέων χωρίς μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι συνολικά 121 εκ των οποίων 58 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και 39 στην Αττική.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΔΥ σήμερα Παρασκευή (09/07) ανακοίνωσε 1.997 κρούσματα, 141 διασωληνωμένους και 12 νέες απώλειες.

Σχεδόν 2 χιλιάδες κρούσματα με τη θετικότητα κοντά στο 3%

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.997 κρούσματα σε σύνολο 68.722 τεστ (13.456 μοριακά τεστ, 55.226 rapid test). Έτσι, το σημερινό ποσοστό θετικότητας διαμορφώνεται στο 2,90%.

Ας σημειωθεί ότι χθες (8/7) ανακοινώθηκαν 2.107 κρούσματα σε σύνολο 65.011 τεστ. Επομένως, η θετικότητα έφτασε χθες το 3,24%.

Από τα 1997 κρούσματα, τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 435.018 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.785 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 141 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.728 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή -13.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 53 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σαρηγιάννης: Μέσα σε 15 ημέρες η μετάλλαξη «Δέλτα» θα έχει επικρατήσει

Για τη μετάλλαξη «Δέλτα» και την αύξηση των κρουσμάτων μίλησε στον «ΣΚΑΪ» και τη Σία Κοσιώνη ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά όπως και οι προβλέψεις των μοντέλων, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής τονίζοντας πως στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε κυλιόμενο μέσο όρο 2.600 κρούσματα. Επίσης, τον Αύγουστο εκτίμησε ότι ο μέσος όρος θα φτάσει γύρω στα 3.430 κρούσματα.

«Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν όλοι», τόνισε. Σχετικά με τη μετάλλαξη «Δέλτα» είπε ότι είναι πολύ γρήγορη στη μετάδοση και δύσκολα τη γλιτώνει κανείς.

Τόνισε, μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η μετάλλαξη «Δέλτα» θα έχει επικρατήσει. Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε 15 με 30 δευτερόλεπτα από άτομο σε άτομο, σε αντίθεση με την αρχική μορφή του ιού που χρειαζόταν 15 λεπτά.

Το επιδημιολογικό φορτίο σημειώνει ανοδική πορεία και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε μάσκα, είπε ο καθηγητής.

Τέλος, υπογράμμισε πως η αύξηση αυτή ήταν πολύ πιο γρήγορη από προηγούμενες που έχουν καταγραφεί και οφείλεται τόσο στη μετάλλαξη Δέλτα όσο και στη χαλάρωση των μέτρων.

Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης: Ανεβαίνουν επίπεδο ο νότιος τομέας Αττικής και οι δήμοι Θήρας και Ιητών

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, στο επίπεδο 3 («πορτοκαλί») μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών, καθώς υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Πέμπτη (08/07).

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε, ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

- Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

- Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας - εκτός των δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

- Οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

- Η Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (Επίπεδο 2).

- Οι δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (Επίπεδο 2).

- Οι δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (Επίπεδο 1).

Keywords
Τυχαία Θέματα