Σχοινάς: Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει πως έχει αλλάξει στον στίβο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

«Ο στρατηγικός προορισμός της Ευρώπης είναι οι «27» να μείνουν μαζί στα σημαντικότερα εργοτάξια της ενοποίησης» υπογράμμισε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ με θέμα: «Προς μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων; Προκλήσεις και επιπτώσεις για την Ε.Ε. και την Ελλάδα»

Ο κ. Σχοινάς διευκρίνισε ότι το «αφήγημα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι μια Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων η οποία τέθηκε μεν ως σενάριο εργασίας, αλλά

αντιθέτως αυτό που περιέγραψε ως μια «ενωτική ατζέντα».

«Η παρτίδα δεν έχει κερδηθεί ακόμη, αλλά η Ευρώπη τα κατάφερε» είπε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν από το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων του μεταναστευτικού, της οικονομικής κρίσης, των προβλημάτων της Ευρωζώνης, της αμφισβήτησης της συνοχής της Ε.Ε., κ.ά. και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη σε αυτά τα δύο χρόνια αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με αυτά που περίμεναν οι Κασσάνδρες, οι καταστροφολόγοι και οι προφήτες του κακού».

Επεσήμανε, δε, ότι σήμερα η κατάσταση είναι ήδη πολύ καλύτερη και πιο ελπιδοφόρα για το μέλλον της Ε.Ε.

«Όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης και των «28», για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, βρίσκονται σε ανάπτυξη. Ο αριθμός των Ευρωπαίων σε εργασία είναι ο υψηλότερος ιστορικά στα χρονικά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η οικονομία γυρίζει. Δεν έχει συντελεστεί ακόμη η πλήρης στροφή, και τα πρώτα πράσινα φύλλα της ανάπτυξης γίνονται αισθητά όλο και περισσότερο» τόνισε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: «Το τσουνάμι του λαϊκισμού, που προέβλεπαν πολλοί ότι θα σαρώσει την Ευρώπη, δεν τα κατάφερε. Δε λέω ότι συνετρίβη, αλλά λέω πως ηττήθηκε».

Για την προοπτική της Ε.Ε. ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι πρέπει πλέον «η Ευρώπη να εκμεταλλευτεί αυτούς τους νέους ανέμους, αποφασίζοντας πού θα κινηθεί» και περιέγραψε την προοπτική που διανοίγεται, κυρίως μέσα από τις προτάσεις Γιούνκερ.

«Το δικό μας αφήγημα, της Επιτροπής, δεν είναι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Βάλαμε στο τραπέζι, το σενάριο της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, για να μπορέσουμε να αποδείξουμε τα όρια της. Αυτό, όμως, που περιγράψαμε είναι μια ενωτική ατζέντα» είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Ο στρατηγικός προορισμός της Ευρώπης είναι οι «27» να μείνουν μαζί στα σημαντικότερα εργοτάξια της ενοποίησης, ειδικά τώρα, που ο εικοστός όγδοος θα μας κουνήσει το μαντήλι».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της και την αρχιτεκτονική της, για τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται, π.χ. για τη δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, την θεσμοθέτηση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, την ισχυροποίηση των εξωτερικών συνόρων με την επικείμενη ένταξη, στο καθεστώς Σένγκεν, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αργότερα, τη διεύρυνση της Ε.Ε. με την Σερβία και το Μαυροβούνιο, ως το 2023», κ.ά..

Πρόσθεσε ότι στις 30 Μαρτίου του 2019 «συντεταγμένα όλοι μαζί, όχι με την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων» στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής, στο Σίγκμπνιου της Ρουμανίας, θα πρέπει «να μπορέσουν οι «27» πανηγυρικά να ανακηρύξουν αυτή την κοινή τους ατζέντα».

«Σας θυμίζω τη μέρα. 30 Μαρτίου 2019. Τη μέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφήνει την Ε.Ε. Εκείνη τη μέρα λοιπόν, η θέλησή μας είναι, ο παγκόσμιος Τύπος να μην αναφέρεται σε αυτόν που φεύγει, αλλά στην κοινή ενωτική, ενοποιητική ατζέντα των ‘27’» είπε ο κ. Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της Ελλάδας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι η χώρα «και θέλει και μπορεί» να είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, καθώς ήδη βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα, ως μέλος της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ, της Σέγκεν και έχει υπερβεί σημαντικές δυσκολίες, ως τώρα, στην πορεία της.

«Δε βλέπω, λοιπόν, γιατί η Ελλάδα πρέπει σε αυτόν τον νέο απαιτητικό στίβο να απεμπολήσει το τακτικό στρατηγικό της πλεονέκτημα» είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε:

«Στις 21 Αυγούστου του 2018, η Ελλάδα εξέρχεται της επταετούς μνημονιακής εποχής. Άρα, η πρώτη μέρα, η 21η Αυγούστου, η πρώτη μέρα μετά τα μνημόνια θα βρει μια χώρα η οποία, όχι μόνο έχει αλλάξει, αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αλλάξει, σε αυτό το νέο απαιτητικό στίβο της ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι εφικτό. Πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια εθνική, στην οποία δε χωράνε ούτε καυγάδες, ούτε διχόνοιες, αλλά μόνο με ενωτική στοχοπροσήλωση θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».

Τοποθετήσεις Κ. Δουζίνα Μ. Σπυράκη Μ. Κύρκου

«Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, ή η Ευρώπη «α λα καρτ», δεν απαντούν στα φαινόμενα της ανόδου της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Δουζίνας.

Ξεκαθαρίζοντας, ότι τοποθετείται με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, ανέφερε ότι οι προσπάθειες για περισσότερη ολοκλήρωση στην Ευρώπη κινήθηκαν ανεπιτυχώς στο δίπολο «σύγκλισης» και «μετακύλησης» και πρόσθεσε: «Όταν όλες οι πολιτικές απέτυχαν ήρθε η επιβολή. Τα μνημόνια αποτελούν τη σύγκλιση, μέσω επιβολής». Υπογράμμισε, ότι τα εξηκοστά γενέθλια από τη Συνθήκη της Ρώμης, συνοδεύτηκαν από ένα διαζύγιο (Brexit) και μια «κηδεία» της «φεντεραλιστικής Ευρώπης» και τόνισε ότι για να έχει μέλλον η συζήτηση, πρέπει να επικεντρωθεί στην έννοια της κυριαρχίας, όχι τόσο στην τρέχουσα σημασία της, (δηλαδή εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, εξουσιών), αλλά στην έννοιά της ως «λαϊκής, δημοκρατικής νομιμοποίησης».

«Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην πρώτη έννοια, προχωράμε σε μια υπερεθνική διακρατική ένωση. Νομίζω, ότι η δεύτερη είναι αυτή που πρέπει να μπει στο κέντρο, αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Δουζίνας.

Ο κ. Δουζίνας αναφέρθηκε στα τρία βασικά σενάρια για το μέλλον της Ε.Ε., στο σχέδιο Μακρόν, στο σχέδιο Γιούγκερ και στη στάση της Γερμανίας, λέγοντας ότι το σχέδιο Μακρόν έχει θετικά στοιχεία, αλλά περιορίζεται κυρίως στην θεσμική αναμόρφωση της Ευρωζώνης, το σχέδιο Γιούνγκερ έχει και αυτό αδυναμίες, ως προς την προοπτική εμβάθυνσης της ολοκλήρωσης, ενώ η στάση της Γερμανίας είναι αντίθετη κατ’ ουσίαν και με τις δύο, επιχειρώντας ένα περιορισμό τους, που συνεχίζει την πρακτική του «business as usual».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δουζίνας τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. αλλά αυτό θα έχει σημασία, μόνο με την προϋπόθεση ότι η Ε.Ε. θα κινηθεί σε λύσεις που να ενισχύουν την απασχόληση, τις επενδύσεις, την κοινωνική πολιτική, τη δημοκρατική αντιπροσώπευση. «Αν αυτό δε γίνει και είμαστε στο σκληρό πυρήνα, θα είναι η Ελλάδα μόνιμα, όμηρος, μιας σκληρής λιτότητας» είπε ο κ. Δουζίνας και πρόσθεσε : «Έχουμε καθήκον να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη από τα κάτω, πρώτα με την αντιστροφή της λιτότητας και των φαινομένων που προκαλούν την ύφεση».

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, ανέφερε ότι στους επόμενους δεκαπέντε μήνες θα τεθούν κρίσιμα θέματα για το μέλλον της Ευρώπης για τη ζωή και το μέλλον όλων των Ευρωπαίων, και η Ελλάδα θα κληθεί να δώσει τις δικές της απαντήσεις.

Όπως είπε, τα θέματα έχουν τεθεί σε «δύο κολώνες», του σχεδίου Γιούνκερ και της πρότασης Μακρόν για μια σειρά από ζητήματα, με κυριότερο τις εμπορικές σχέσεις, την κατοχύρωση των προϊόντων και των στρατηγικών συμφερόντων της ένωσης, τα ενεργειακά, ως προς τον μετριασμό της εξάρτησης και την ενεργειακή ασφάλεια, την ασφάλεια και την ποιότητα τροφίμων, την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας, την επέκταση της χρηματοδότησης των καινοτόμων επιχειρήσεων, την Σέγκεν, τον ενιαίο προϋπολογισμό, τον ορισμό ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, κ.α..

Η κ. Σπυράκη πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στους επόμενους δεκαπέντε μήνες, πρέπει «να πρωταγωνιστήσει σε όλες μα όλες αυτές τις συζητήσεις», εάν θέλει να συνδιαμορφώσει και προς όφελός της την νέα κατάσταση στην Ευρώπη. «Απέναντι σε μια τέτοια προοπτική, η ελληνική θέση πρέπει να είναι καθαρή και σαφής: Να φροντίσει να βρεθεί στην πρώτη ταχύτητα αυτής της συνεργασίας. Να έχουμε τη φιλοδοξία και αυτήν την φιλοδοξία να την υπηρετήσουμε, να είμαστε στην πρώτη γραμμή, στο σκληρό πυρήνα, σε εκείνο που ο Γιούνγκερ λέει, όσοι θέλουν και μπορούν».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέλυσε επιμέρους το τι προβλέπουν οι δύο προτάσεις, σημειώνοντας και τι συμφέρει την Ελλάδα - π.χ. ο ενιαίος προϋπολογισμός και για τις εικοσιεπτά χώρες μέλη, «πρώτα απ΄ολα γιατί είμαστε χώρα συνοχής», επίσης και ο σχεδιασμός για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, που κυρίως αφορά την αλυσίδα παραγωγής και έχει μια «προίκα» πεντακοσίων εκατομμυρίων, με συμμετοχή της ΕΤΕΠ. Τόνισε δε, ότι θα είναι θετικό εάν δικές μας αμυντικές βιομηχανίες καταφέρουν να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

«Η πρόταση Γιούνκερ δεν είναι μόνο κάποια λόγια, είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα» είπε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μιλτιάδης Κύρκος και πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, φοβάμαι ότι το σταυροδρόμι δεν το έχουμε δει».

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού επεσήμανε, ότι καλές ιδέες μπορούμε να έχουμε όλοι και να τις καταθέτουμε, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μπορούμε να αξιοποιούμε τη συγκυρία.

«Η Ένωση είναι ένα σύστημα κανόνων αλληλοβοήθειας, μπορεί να είναι ένας χώρος αλληλεγγύης, αλλά μπορεί και να μην είναι» συνέχισε ο κ. Κύρκος και τόνισε, ότι απαιτείται στους μήνες που απομένουν «όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σκύψουμε πάνω από το χρονοδιάγραμμα» και να συμμετάσχουμε στις συζητήσεις για την προοπτική της Ε.Ε. .

πηγη:ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα