Σε απόσταση βολής οι αντάρτες από τη Χομς: Στόχος η ανατροπή του Άσαντ

Η πτώση της Χομς στα χέρια της συριακής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, εκτιμούν ειδικοί.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν σήμερα Παρασκευή την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, τη Χομς, καθώς οι αντάρτες συνεχίζουν την προέλασή τους προς τον νότο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, δυνάμεις των ανταρτών βρίσκονται πλέον σε απόσταση βολής από την πόλη, ενώ μόλις χθες κατέλαβαν τη Χάμα - στο δεύτερο μεγάλο πλήγμα για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ

Άσαντ που έχασε τον έλεγχο του Χαλεπιού μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των ανταρτών, ο ηγέτης της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι, υποστήριξε πως στόχος τους είναι η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.

«Ο στόχος της επανάστασης είναι να ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς» και «έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να τον πετύχουμε», ανέφερε στο CNN, τονίζοντας παράλληλα πως επιθυμεί να «χτίσει τη Συρία» και να φέρει πίσω στη χώρα τους πρόσφυγες από τον Λίβανο και την Ευρώπη.

Απαντώντας στα σενάρια που διακινούνται στη Συρία πως η HTS θα προσπαθήσει να επιβάλλει τον αυστηρό ισλαμικό νόμο (σαρία) στις περιοχές που ελέγχει, ο αλ Τζολάνι δήλωσε ότι η οργάνωσή του «μπορεί να διαλυθεί ανά πάσα στιγμή».

«Δεν αποτελεί η ίδια σκοπό, αλλά το μέσο για να πετύχουμε ένα σημαντικό έργο: να αντιμετωπίσουμε αυτό το καθεστώς».

«Η Δύση προσπαθεί να αλλάξει τον χάρτη της Συρίας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συρίας υπόσχεται να «συντρίψει» τους αντάρτες και κατηγορεί τη Δύση πως προσπαθεί να αλλάξει τον χάρτη της Συρίας - κι αυτό ενώ ο συριακός στρατός, μετά το πρώτο σοκ, βγαίνει πλέον στην αντίθεση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν τη Δευτέρα, ο Άσαντ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες για την επίθεση που εξαπέλυσαν αντάρτικες ομάδες, λέγοντας ότι προσπαθούν να «ξανασχεδιάσουν τον χάρτη» της περιοχής.

Ο Πεζεσκιάν τόνισε ότι το Ιράν στέκεται «σταθερά στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης και του συριακού λαού» και ότι η διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της περιφερειακής στρατηγικής του.

Ξεχωριστά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί επίσης την κατάσταση γύρω από το Χαλέπι ως «επίθεση κατά της συριακής κυριαρχίας». Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι «υπέρ του να βάλουν οι συριακές αρχές τάξη στην περιοχή και να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με ανακοίνωση το συριακού ΥΠΑΜ, ο στρατός καθώς και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στοχοθέτησαν σήμερα «οχήματα και συγκεντρώσεις τρομοκρατών» στην επαρχία Χάμα: «Οι ένοπλες δυνάμεις μας βομβάρδισαν οχήματα και συγκεντρώσεις των τρομοκρατών στο βόρειο και νότιο τμήμα της επαρχίας Χάμα με το πυροβολικό, πυραύλους και ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη».

Ανώτερος αξιωματοχούς του Ιράν ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η Τεχεράνη σκοπεύει να στείλει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Συρία, καθώς και να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτικών συμβούλων για την υποστήριξη του Μπασάρ αλ Άσαντ. Σημειώνεται πως σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το Ιράν παρέχει προς το παρόν πληροφορίες και δορυφορική υποστήριξη στη συριακή κυβέρνηση.

Μία κρίση πάνω σε μια άλλη

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και των συριακών δυνάμεων, αλλά και της ραγδαίας προέλασης των τζιχαντιστών, έχουν εκτοπιστεί 280.000 άνθρωποι.

«Οι αριθμοί που διαθέτουμε αναφέρουν ότι 280.000 άνθρωποι (έχουν εκτοπιστεί) από τις 27 Νοεμβρίου. Ο αριθμός αυτός επικαιροποιήθηκε χθες το βράδυ, όμως δεν περιλαμβάνει τους ανθρώπους που έφυγαν από τον Λίβανο λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης», δήλωσε ο Σάμερ Άμπντελ Τζάμπερ, διευθυντής της υπηρεσίας συντονισμού εκτάκτων καταστάσεων στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών παρατηρήθηκαν αφού οι αντάρτες, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), ξεκίνησαν την αιφνιδιαστική τους επιχείρηση πριν περίπου 10 ημέρες.

Η προέλασή τους ξεκίνησε εν μέσω ενθουσιασμού για την εύθραυστη εκεχειρία στον γειτονικό Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ενός σιιτικού λιβανέζικου κινήματος που είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το WFP προειδοποίησε ότι οι νέοι μαζικοί εκτοπισμοί στο εσωτερικό της Συρίας, περισσότερα από 13 χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου στη χώρα αυτή, «προστίθενται σε χρόνια δεινών».

Ο Άμπντελ Τζάμπερ επεσήμανε ότι το WFP και οι εταίροι του επιθυμούν να «διασφαλίσουν διαδρομές» ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια «στις κοινότητες που την έχουν ανάγκη».

«Είναι μια κρίση που έρχεται να προστεθεί σε μια άλλη», υπογράμμισε τονίζοντας την άμεση ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές τεράστιες ανάγκες. «Αν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται με τους τρέχοντες ρυθμούς, περιμένουμε ότι συνολικά περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι θα εκτοπιστούν και θα έχουν ανάγκη τη στήριξή μας» στη Συρία.

#ΣΥΡΙΑ #ΜΠΑΣΑΡ_ΑΛ_ΑΣΑΝΤ #ΕΜΦΥΛΙΟΣ_ΠΟΛΕΜΟΣ #ΙΡΑΝ #ΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χομς, Στόχος, Άσαντ,choms, stochos, asant