Σε διαρκή πτώση οι γεννήσεις στην Ελλάδα, τα άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία θα μειώνονται έως το 2050
«Στη χώρα μας η φθίνουσα πορεία των γεννήσεων ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1980 και συνεχίζεται -αν και με διακυμάνσεις-, ενώ η αυξητική πορεία των θανάτων ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, από τις αρχές της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας».
Πρόκειται για κάποια από τα στοιχεία και συμπεράσματα που αναφέρονται στο τελευταίο τεύχος της σειράς «Flash News», ένα ψηφιακό δελτίο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το ΕΛΙΔΕΚ και υλοποιούμενου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ερευνητικού Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα».
Ο συγγραφέας του άρθρου
Οι θάνατοι αναφέρει, αυξάνονται σταθερά μετά το 1950, παρόλο που η θνησιμότητα περιορίζεται, για έναν και μόνο λόγο:
οι 65 ετών και άνω αυξήθηκαν ταχύτατα, καθώς, από 520 χιλ. στις αρχές του ’50, ανέρχονται στα 2,4 εκατ. σήμερα (πολλαπλασιάστηκαν δηλ. επί 4,6 ενώ ο συνολικός πληθυσμός επί μόλις 1,4).
Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των γεννήσεων μετά το 1980 μειώνεται.
Οι γεννήσεις σημειώνει, επηρεάζονται φυσικά παροδικά -όπως και οι θάνατοι- και από δυσμενείς συγκυρίες (αυτές πχ του 2022 επηρεάσθηκαν και από την πρόσφατη πανδημία, καθώς τα 2/3 προήλθαν από συλλήψεις που έγιναν την προηγουμένη χρονιά, εξ ου και η μεγάλη μείωσή τους κατά 10% σε σχέση με το 2021), αλλά η συνεχής πτώση τους δεν οφείλεται στη συγκυρία.
Το πλήθος τους κάθε έτος, αναφέρει, «εξαρτάται από τον τελικό αριθμό των παιδιών που θα αποκτήσουν τα ζευγάρια κάθε χρονιά, από την ηλικία που θα τεκνοποιήσουν, και, τέλος, και από το πλήθος των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας». Τους τρεις αυτούς παράγοντες ο κ. Κοτζαμάνης εξετάζει για να εξηγήσει την πτωτική τους πορεία.
Στην Ελλάδα, αναφέρει, οι μεταβολές της γονιμότητας, του αριθμού δηλ. των παιδιών και της ηλικίας που τα απέκτησαν, επηρέασαν καθοριστικά το πλήθος των γεννήσεων που από 1,54 εκατ. το 1951-60, μειώθηκαν στο 1,02 εκατ. το 1991-2000 και στις 920 χιλ. το 2011-20. Οι γεννήσεις αυτές, στην πλειονότητά τους, προέρχονται από τις γυναίκες που γεννήθηκαν μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Οι γυναίκες των γενεών αυτών περιόρισαν τον αριθμό των παιδιών και ταυτόχρονα τα έκαναν σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία: 2,0 παιδιά στα 25,8 έτη όσες γεννήθηκαν το 1955, 1,65 στα 27,3 έτη οι γεννηθείσες το 1965, 1,56 παιδιά στα 30,2 έτη όσες γεννήθηκαν το 1975, και, μόλις 1,5 παιδιά στα 31,5 έτη όσες γεννήθηκαν το 1985, θα πρέπει όμως να αναφέρουμε, σημειώνει ο κ. Κοτζαμάνης, ότι, την τελευταία δεκαπενταετία, αρνητική επίπτωση είχε και το γεγονός ότι το πλήθος των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας μειώθηκε (περίπου -450 χιλ. ανάμεσα στο 2008 και 2022).
Ο συγγραφέας του άρθρου, θέτει όμως -και απαντά- στο ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτό, τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, γεννήσεις και θάνατοι να σταθεροποιηθούν στα προ της πανδημίας επίπεδα. Όσον αφορά τους θανάτους η σταθεροποίησή τους κατ’ αυτόν στα ήδη σχετικά υψηλά επίπεδα του 2015-19 (121,2 χιλ. ετησίως), είναι ανέφικτη.
Οι 65 ετών και άνω θα αυξηθούν κατά 700-750 χιλ. μέχρι το 2050 (ο αριθμός τους μπορεί να εκτιμηθεί με σχετική ακρίβεια καθώς αφενός αφορά άτομα που είναι ήδη εν ζωή και αφετέρου επηρεάζεται ελάχιστα από τη μετανάστευση) και, ακόμη και αν οι πιθανότητες θανάτου μειωθούν, οι θάνατοι πιθανότατα θα ανέλθουν τα επόμενα 27 χρόνια στις 128 χιλ. ετησίως κατά μέσο όρο (3,5 εκατομμύρια το 2023-2050).
Όσον αφορά τις γεννήσεις, και εδώ η απάντησή του είναι αρνητική. Η σταθεροποίησή τους- εν απουσία ενός θετικότατου μεταναστευτικού ισοζυγίου- στα προ της πανδημίας χαμηλά επίπεδα (88,5 χιλ. ετησίως το 2015-2019) είναι αδύνατη καθώς:
ι) Το πλήθος των σε αναπαραγωγική ηλικία ατόμων θα συνεχίσει να μειώνεται, και ιι) ακόμη και αν επιβραδυνθεί η τάση απόκτησης ολοένα και λιγότερων παιδιών στις νεότερες γενεές και, στη συνέχεια αυτή αντιστραφεί, θα πρέπει οι γενεές αυτές να αυξήσουν σημαντικά το αριθμό των παιδιών τους (από 1,5 σε 1,9-2,0) και, στη συνέχεια, να τον σταθεροποιήσουν στα επίπεδα αυτά, επιβραδύνοντας ταυτόχρονα την τάση αύξησης της μέσης ηλικίας στην απόκτησή τους.
Αλλά, ακόμη και στο εξαιρετικά αισιόδοξο -και λίγο πιθανό- αυτό σενάριο που προϋποθέτει, σύμφωνα με τον ίδιο, τη ριζική αναστροφή του μη ιδιαίτερα ευνοϊκού περιβάλλοντος για την απόκτηση παιδιών, οι γεννήσεις της επομένης 27ετίας, δεν αναμένεται να υπερβούν τις 85 χιλ. ετησίως κατά μέσο όρο (2,3 εκατομ. το 2024-2050), με αποτέλεσμα το φυσικό ισοζύγιο της περιόδου αυτής να είναι αρνητικό κατά 1,15 εκατ.
Σε αντίθετη περίπτωση, σε ένα σενάριο με αργή και περιορισμένη αύξηση της γονιμότητας και μικρή μόνον επιβράδυνση της μέσης ηλικίας στην απόκτηση των παιδιών, οι γεννήσεις θα υπερβούν μόλις τα 2,0 εκατ. (75 χιλ. ετησίως κατά μέσο όρο) και το φυσικό ισοζύγιο θα είναι αρνητικό κατά 1,4 εκατ.
Από τα προαναφερθέντα, σημειώνει ο συγγραφέας του άρθρου, είναι προφανές ότι το μεταναστευτικό ισοζύγιο των αμέσως επόμενων δεκαετιών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος της μη αναστρέψιμης μείωσης του πληθυσμού μέχρι το 2050, μιας μείωσης που θα προκύψει από την πολύ ταχύτερη συρρίκνωση των μικρών και μεσαίων ηλικιών σε σχέση με την αύξηση των 65 ετών και άνω.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Δημογραφίας και επιστημονικός υπεύθυνος του Ερευνητικού Προγράμματος «Δημογραφικά Προτάγματα στην Έρευνα και Πρακτική στην Ελλάδα» κ. Κοτζαμάνης δηλώνει ότι «από δημογραφική σκοπιά μια σημαντική υπεροχή των εισόδων έναντι των εξόδων τις αμέσως επόμενες δεκαετίες (εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι θα ανακοπεί η φυγή των νέων μας, ένα τμήμα τους θα επιστέψει σύντομα και ταυτόχρονα θα έχουμε και την είσοδο και ενσωμάτωση νέων αλλοδαπών) θα περιορίσει απλώς τη μείωση του πληθυσμού μας.
Η είσοδος ειδικότερα νέων αλλοδαπών θα περιορίσει τα αρνητικά φυσικά ισοζύγια καθώς αυτοί, λόγω της νεότητάς τους και της υψηλότερης σχετικά γονιμότητάς τους, θα επιβραδύνουν τη μείωση των ατόμων σε αναπαραγωγικές ηλικίες, θα αυξήσουν λίγο τη γονιμότητα των νέων γενεών, και, κυρίως, θα τονώσουν τις γεννήσεις επιβραδύνοντας έτσι και την αναμενόμενη μείωση των κάτω των 20 ετών (οι χθεσινές γεννήσεις δίδουν τους νέους του αύριο). Θα περιορίσουν όμως ταυτόχρονα και την αναμενόμενη μείωση των ατόμων εργάσιμης ηλικίας (20-64 ετών) και θα επιβραδύνουν και την δημογραφική γήρανση (την αύξηση δηλαδή του ειδικού βάρους των 65 και άνω στον συνολικό πληθυσμό)».
#ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ #ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτή είναι η πρώτη σε σταυρούς με τον Χάρη Δούκα στον δήμο της Αθήνας – Ποια είναι η 30χρονη δικηγόρος Ρωξάνη Μπέη
- Χάρης Δούκας: Εξελέγη και ο εγγονός του Βαγγέλη Γιαννόπουλου
- Γιώργος Λιάγκας: «Να τελειώσει αυτή η σχέση εδώ και από τους δύο μαζί, αυτό είναι τερατώδες λάθος»
- Αρπάχτηκαν Φαίη Σκορδά και Σταμάτης Γαρδέλης: Το σχόλιο για τον Κασσελάκη και το «βγάλε το ακουστικό»
- Μηλιά Μετσόβου: Το παραδοσιακό χωριό στα 1.180 μέτρα υψόμετρο με τον παρατεταμένο “ακριβό” χειμώνα
- Κακοκαιρία εξπρές για 48 ώρες - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει», τι λένε για Αττική
- Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μόλις 22 οι γυναίκες δήμαρχοι στους 332 δήμους της χώρας
- Νέο σύστημα για την τηλεθέαση μετά το σφάλμα; -
- Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έχασε το εκλογικό στοίχημα από τον Άγγελο Βουράκη
- Ποιοι εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι με Δούκα και Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Παραμένουν στη φύλαξη VIP στόχων οι αστυνομικοί, στις καλένδες το σχέδιο επιστροφής σε «μάχιμες» θέσεις
- Εκτός εκπομπής ο Χρήστος Κούτρας, τι σχολίασε ο Ντσούνος
- Χειροπέδες σε μητέρα στην Πάτρα: Πήγε σε μπαρ και άφησε τα ανήλικα παιδιά της κλειδωμένα στο αυτοκίνητο
- Κατέβασαν σούμο από αεροπλάνο γιατί φοβήθηκαν να μην πέσει, έβαλαν επιπλέον πτήση
- Ο Αίας Μανθόπουλος δίνει την πιο κρίσιμη μάχη για τη ζωή του: Τα νεότερα για την υγεία του
- Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στη Θεσσαλονίκη: Γυναίκα επιτέθηκε στο πλήρωμα
- Η επιταγή ακρίβειας που είναι στο τραπέζι, οι εν δυνάμει δικαιούχοι και ο χρόνος πληρωμής
- Σε διαρκή πτώση οι γεννήσεις στην Ελλάδα, τα άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία θα μειώνονται έως το 2050
- «Με τον πατέρα μου δεν μιλάμε, είναι ομοφοβικός, αυτή είναι η αλήθεια», η κόρη του Αχιλλέα Μπέου «δικάζει» τον πατέρα της
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Σε διαρκή πτώση οι γεννήσεις στην Ελλάδα, τα άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία θα μειώνονται έως το 2050
- Η επιταγή ακρίβειας που είναι στο τραπέζι, οι εν δυνάμει δικαιούχοι και ο χρόνος πληρωμής
- «Με τον πατέρα μου δεν μιλάμε, είναι ομοφοβικός, αυτή είναι η αλήθεια», η κόρη του Αχιλλέα Μπέου «δικάζει» τον πατέρα της
- Κατέβασαν σούμο από αεροπλάνο γιατί φοβήθηκαν να μην πέσει, έβαλαν επιπλέον πτήση
- Ο Αίας Μανθόπουλος δίνει την πιο κρίσιμη μάχη για τη ζωή του: Τα νεότερα για την υγεία του
- Χειροπέδες σε μητέρα στην Πάτρα: Πήγε σε μπαρ και άφησε τα ανήλικα παιδιά της κλειδωμένα στο αυτοκίνητο
- Εκτός εκπομπής ο Χρήστος Κούτρας, τι σχολίασε ο Ντσούνος
- Παραμένουν στη φύλαξη VIP στόχων οι αστυνομικοί, στις καλένδες το σχέδιο επιστροφής σε «μάχιμες» θέσεις
- Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στη Θεσσαλονίκη: Γυναίκα επιτέθηκε στο πλήρωμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Angelina Jolie: Με ποιο πολυτελές αυτοκίνητο μετακινείται στην Ελλάδα – Πόσο κοστίζει
- Συνταγή για τα πιο εύκολα τυροψωμάκια -Αφράτα και λαχταριστά, τέλειο σνακ για το γραφείο
- Θεσσαλονίκη: Αύριο δικάζεται η Βρετανίδα που προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
- Κατρίνης: Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μας προς τις ευρωεκλογές
- Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη στον 65χρονο που συνελήφθη για ασέλγεια κατά του 8χρονου ανιψιού του
- Αντζελίνα Τζολί: Πώς περνάει τις ημέρες της στην Ελλάδα - Τα γυρίσματα στον Πύργο Ηλείας
- Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα μεγάλα ντέρμπι - Σε ποιους δήμους η εκλογή μετατράπηκε σε θρίλερ και κρίθηκε για λίγες ψήφους
- Χάρης Δούκας: Αυτοί είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν - Ποια είναι η νεαρή δικηγόρος, κόρη πρώην δημάρχου, που βγήκε πρώτη σε σταυρούς
- Καιρός: "Έρχονται" βροχές, καταιγίδες και βοριάδες 8 μποφόρ σε 8 περιοχές τις επόμενες ώρες
- Σωτήρης Καλυβάτσης: Ο Μανούσος Μανουσάκης με φίλησε στο στόμα