Σε διαβούλευση ο νέος ΕΛΓΟ - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, θέτει από σήμερα, 6/2/2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 15:00 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΛΓΟ)» και καλεί κάθε κοινωνικό εταίρο και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει καταθέτοντας τις προτάσεις του προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 6/3/2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 15.00.
Στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου
Άρθρο 2
Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού αλλάζει η ονομασία του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) σε «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», ονομασία, που αποτυπώνει επιστημονικά και ουσιαστικά με μεγαλύτερη εγγύτητα την αποστολή του Οργανισμού, διατηρώντας τον διακριτικό τίτλο (ΕΛΓΟ) για να υπάρξει συνέχεια στην χρησιμοποιούμενη επιγραμματικά ονομασία του, με σκοπό (α) να αρθούν οι περιορισμοί που μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας του Οργανισμού στις ερευνητικές δραστηριότητές τους, επειδή εμφανίζονταν ενταγμένα σε ένα μη κατ' όνομα ερευνητικό οργανισμό και (β) για να τονιστεί η ιδιαίτερα σημαντική αποστολή του Οργανισμού στην Αγροτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Αποσαφηνίζεται τέλος, η νομική μορφή του Οργανισμού ως ΝΠΙΔ το οποίο ανήκει στο κράτος κατά την έννοια του στοιχείου στ) της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.4354/2015 (ΦΕΚ Α' 176), διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, έχει κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απομακρυνόμενο από τη χωρία των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΔΕΚΟ. Η απομάκρυνση του Οργανισμού από τον πυρήνα της νομοθεσίας που διέπει τις ΔΕΚΟ, με την ταυτοποίησή του ως «ΝΠΙΔ του κράτους» (που αποτελεί τον πλέον σύγχρονο ορισμό για τα χαρακτηριζόμενα παλαιότερα «ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα»), θα συμβάλλει στην αποφυγή παρερμηνειών ως προς το εννοιολογικό περιεχόμενο του κοινωφελούς χάριν του δημοσίου και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του, χωρίς η ταυτοποίηση αυτή να σημαίνει και μη συμπερίληψή του, από δημοσιονομική άποψη, στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Άρθρο 3
Παρουσιάζεται συνοπτικά η δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος αποστολή του Οργανισμού η οποία ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα αντικείμενα δραστηριότητας των τεσσάρων νομικών προσώπων που συγχωνεύθηκαν στον μέχρι σήμερα λειτουργούντα ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Εξειδίκευση των στόχων γίνεται στη συνέχεια με τη διατύπωση των υπηρεσιακών αντικειμένων - υποχρεώσεων των Γενικών Διευθύνσεων. Στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνονται χρήσιμες ρυθμίσεις, που υποδεικνύουν δοκιμασμένους σε άλλους δημόσιους Οργανισμούς τρόπους αξιοποίησης του πλούτου που διαθέτει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή και που δημιουργεί η ερευνητική δραστηριότητά του (παρ.3 και 4).
Άρθρο4
Οι διατάξεις του άρθρου αυτού, αναφέρονται στο σύνολο των πόρων και στην οικονομική διαχείρισή τους από τον Οργανισμό. Χρήσιμη επίσης θεωρήθηκε η ιδιαίτερη αναφορά και ανάλυση των πηγών από τις οποίες προέρχονται τα ίδια έσοδα του Οργανισμού. Σημαντική είναι τέλος η πρόνοια να μην επιβαρύνεται με ΦΠΑ η αξία του (εισαγόμενου από το εξωτερικό) εξοπλισμού κ.λπ. που είναι απαραίτητος για την εκτέλεση ερευνητικών έργων των Ινστιτούτων του (παρ. 5).
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Άρθρο 5
Ορίζονται το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) και ο Διευθύνων Σύμβουλος ως όργανα διοίκησης του Οργανισμού. (Η συμπερίληψη στα όργανα διοίκησης και δεύτερου μονοπρόσωπου οργάνου, ως «εκτελεστικού» των αποφάσεων του ΔΣ, όπου είχε παλαιότερα θεσμοθετηθεί δημιούργησε σύγχυση και διοικητική δυσλειτουργία. Ο ρόλος του Προέδρου του ΔΣ να εποπτεύει την ορθή εκτέλεση των αποφάσεων του ΔΣ του Οργανισμού και να τον εκπροσωπεί, δεν υποβαθμίζει τη θεσμική του θέση. Διαφορετικό είναι το μοντέλο διοικητικής οργάνωσης με «εκτελεστικό» τον Πρόεδρο του ΔΣ, στο περιεχόμενο της θέσης του οποίου συναιρούνται οι αρμοδιότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου που απουσιάζει από τη διοικητική πυραμίδα).
Άρθρο 6
• Προβλέπεται η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου με τετραετή θητεία. Είναι επταμελές αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του ΔΣ, το Διευθύνοντα Σύμβουλο, έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), έναν καθηγητή ή ερευνητή, βαθμίδας Α' ή Β', γεωτεχνικής ή συναφούς ειδικότητας με τα αντικείμενα του Οργανισμού, έναν εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έναν εκπρόσωπο του ερευνητικού προσωπικού του Οργανισμού και έναν εκπρόσωπο του μη ερευνητικού προσωπικού του Οργανισμού.
• Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην οργάνωση, σύγκλιση και απαρτία του.
• Περιγράφονται οι αρμοδιότητές του, μεταξύ των οποίων και η προκήρυξη των θέσεων ευθύνης των Προϊσταμένων, εφαρμόζοντας κατ' αναλογία, αφενός τις διατάξεις των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ΓΓΕΤ για τις θέσεις που καλύπτονται από ερευνητές, αφετέρου τις διατάξεις που ισχύουν στο δημόσιο για τις άλλες θέσεις.
• Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα του ΔΣ να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του (που δεν αφορούν σε μείζονα ζητήματα διοίκησης, οι οποίες ρητά καθορίζονται ως μη μεταβιβάσιμες) στον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, στα Περιφερειακά Συμβούλια και σε Προϊσταμένους των οργανικών μονάδων, με σκοπό την επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα του διοικητικού έργου του.
• Τέλος, προβλέπεται όπως για την επίτευξη της αποστολής του Οργανισμού, το ΔΣ να καλεί σε συνεδριάσεις του κατά μόνας ή από κοινού τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, τους Γενικούς Διευθυντές και τους Προέδρους των Περιφερειακών Συμβουλίων (ΠΕΣΥ) του Οργανισμού, εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων (ΕΦΕΤ, ΜΦΙ, ΙΓΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ), εκπροσώπους των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και εκπροσώπους των Συνεταιριστικών Οργανώσεων των αγροτών, των αγροτικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τροφίμων, των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και των φορέων πιστοποίησης (παρ.18).
Άρθρα 7 και 8
Υιοθετούνται υποχρεωτικά οι διατάξεις που ισχύουν στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για την επιλογή του Προέδρου του ΔΣ και του Διευθύνοντος Συμβούλου, τις υποχρεώσεις και την υπηρεσιακή τους κατάσταση. Προβλέπεται ο τρόπος αμοιβής και ασφάλισής τους και περιγράφονται οι αρμοδιότητές τους. Παρέχεται η ευχέρεια τόσο στον Πρόεδρο όσο και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο να μεταβιβάζουν αρμοδιότητές τους σε Προϊσταμένους οργανικών μονάδων του Οργανισμού για να επιταχύνονται διοικητικές ενέργειες. Επίσης προβλέπεται η αναπλήρωση του Προέδρου του ΔΣ (όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται) από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και αυτού (όταν δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται) από άλλο μέλος του ΔΣ ή Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης που ορίζεται από το ΔΣ στην πρώτη συνεδρίασή του.
Άρθρο 9
Προβλέπεται η σύσταση, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από πρόταση του ΔΣ του Οργανισμού, Επιστημονικού Συμβουλίου με συμβουλευτική αρμοδιότητα επί όλων των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και γενικότερα επιστημονικών θεμάτων ενδιαφέροντος του Οργανισμού και καταγραφή των αρμοδιοτήτων του. Δεν πρόκειται για το «Επιστημονικό Συμβούλιο» όπως το προέβλεπε ο καταστατικός νόμος του ΕΘΙΑΓΕ και στη συνέχεια η νομοθεσία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μέχρι σήμερα, στο οποίο ανήκαν κατά κύριο λόγο αρμοδιότητες αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων και αποτίμησης των ερευνητικών έργων των Ινστιτούτων, με κορυφαία εκείνη της επιστημονικής αξιολόγησης (για πρόσληψη και προαγωγή) του ερευνητικού προσωπικού. Οι αρμοδιότητες αυτές μεταφέρονται πλέον στα Επιστημονικά Συμβούλια των Ινστιτούτων και στις Επιτροπές κρίσης κατ' ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Ινστιτούτα της ΓΓΕΤ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'
ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
(Το Κεφάλαιο Γ' διακρίνεται σε δύο Μέρη. Το Μέρος Α' αναφέρεται στο οργανόγραμμα - διάρθρωση των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιακών μονάδων του Οργανισμού και το Μέρος Β' στην Περιφερειακή τους ανάπτυξη)
ΜΕΡΟΣ Α'
Άρθρο 10
Στην πρώτη παράγραφο του άρθρου αυτού προβλέπεται η σύσταση στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού οκτώ (8) οργανικών μονάδων, ως ακολούθως :
1. Νομική Υπηρεσία.
2. Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.
3. Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας.
4. Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων.
5. Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
6. Γενική Διεύθυνση Διοικητικού- Οικονομικού.
7. Υπηρεσία Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας.
8. Γραφείο Διοίκησης, Γραμματείας Διοικητικού Συμβουλίου, Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.
Σημαντική καινοτομία στην ανωτέρω προτεινόμενη διάρθρωση αποτελεί η δημιουργία Υπηρεσίας Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας. Με την πρόταση αυτή επιδιώκεται το μεν η στενότερη συνεργασία των υπηρεσιακών μονάδων για την μεταφορά τεχνογνωσίας, την αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται δραστηριοτήτων του Οργανισμού και συνδέονται άμεσα με τον αγρότη και την αγροτική παραγωγή, το δε, η διαρκής παρακολούθηση διεθνών και εγχώριων ανακοινώσεων για την προκήρυξη προγραμμάτων και έργων που αφορούν τις δραστηριότητες του Οργανισμού, η ενημέρωση της διοίκησης και των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και η επικουρία στη διεκδίκηση για την ανάληψη και διαχείρισή τους.
Η δεύτερη παράγραφος αποτυπώνει με επαρκή ανάλυση τους επιχειρησιακούς στόχους των ανωτέρω οργανικών μονάδων.
Στην τρίτη παράγραφο προβλέπεται η έκδοση του εσωτερικού κανονισμού του Οργανισμού με διυπουργική απόφαση, στον οποίο θα καθορισθούν:
• η εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων τους,
• τα καθήκοντα κάθε θέσης ευθύνης,
• οι κατηγορίες, οι κλάδοι ή οι ειδικότητες από τις οποίες θα προέρχονται οι Προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων, εκτός αν διαφορετικά ορίζεται στον νόμο. Τέλος, ορίζεται ότι με τον ίδιο εσωτερικό κανονισμό ρυθμίζονται θέματα συγχώνευσης, αναδιάρθρωσης οργανικών μονάδων στο κέντρο και στην περιφέρεια, σύστασης νέων και οτιδήποτε άλλο αφορά στην οργάνωση, διάρθρωση και λειτουργία του Οργανισμού ώστε να μην απαιτείται τυπικός νόμος.
ΜΕΡΟΣ Β'
Άρθρο 11
Όπως αναλυτικά παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται στην εισαγωγή, καινοτομία του προσχεδίου αποτελεί η περιφερειακή διάρθρωση του Οργανισμού, καθώς όλες οι περιφερειακές οργανικές μονάδες με βάση την έδρα τους εντάσσονται σε έξι (6) ενότητες.
Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα λειτουργούν:
Τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας με το επιστημονικό τους πεδίο που εδρεύουν στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα, τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας.
Τα Εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος και οι Εποπτείες Γάλακτος και Κρέατος που εδρεύουν και λειτουργούν στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα, με κατακόρυφη σύνδεση των Εργαστηρίων, στο Τμήμα Εργαστηριακών Ελέγχων της Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων και των Εποπτειών στο Τμήμα Τεκμηρίωσης, Επιθεωρήσεων και Ελέγχων της ίδιας Διεύθυνσης.
Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), που εδρεύουν και λειτουργούν στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα, σε κατακόρυφη σύνδεση με τη Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, και τα Τμήματα Αγροτικής Κατάρτισης στα οποία εντάσσονται όλες οι δομές αγροτικής κατάρτισης με παραρτήματα στις έδρες των Κέντρων ΔΗΜΗΤΡΑ και ΚΕΚ που εδρεύουν στην περιοχή δικαιοδοσίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, σε κατακόρυφη σύνδεση με τη Διεύθυνση Αγροτικής Κατάρτισης της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης (Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης).
Συστήνεται Περιφερειακό Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, που υπάγεται κατακόρυφα στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικού - Οικονομικού με οριζόντιες αρμοδιότητες για τη διοικητική και οικονομική εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών μονάδων που εδρεύουν στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα.
Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται όλες οι οργανικές μονάδες που λειτουργούν στις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες.
Με ιδιαίτερες διατάξεις παρέχεται η ευχέρεια στα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας να ενεργούν αυτοτελώς για την ανάληψη ερευνητικών έργων (παρ.7) και να αξιολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν.4310/2014 με βάση τις οποίες αξιολογούνται οι ερευνητικοί φορείς της ΓΓΕΤ (παρ.8).
Άρθρο 12
Με βάση συγκεκριμένες και επί τούτου αποφάσεις του ΔΣ του Οργανισμού, η παρακολούθηση, η εποπτεία και όπου χρειάζεται, ο συντονισμός του έργου των υπηρεσιακών μονάδων σε κάθε περιφερειακή ενότητα ανατίθεται σε πενταμελές ή επταμελές Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τα μέλη επιλέγονται από τους υπηρετούντες Προϊσταμένους των οργανικών μονάδων δικαιοδοσίας της περιφερειακής ενότητας, με τους αναπληρωτές τους, ένας από κάθε τομέα δραστηριότητας του Οργανισμού, Έρευνα, Εκπαίδευση- Κατάρτιση, Πιστοποίηση- Έλεγχοι, Διοικητικό-Οικονομικό.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και ο αναπληρωτής του επιλέγονται από το ΔΣ του Οργανισμού με κριτήρια που αυτό καθορίζει.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Άρθρα 13 και 14
Προβλέπεται η σύσταση και ο αριθμός οργανικών θέσεων των έμμισθων δικηγόρων και του τακτικού προσωπικού ανά κατηγορία, ως εξής: α) Κατηγορία Ερευνητικού Προσωπικού αα) Ερευνητές
ββ) Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες (ΕΛΕ) β) Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) γ) Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) δ) Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) ε) Κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ)
Με τη δημιουργία και την υπαγωγή των ΕΛΕ στην κατηγορία του ερευνητικού προσωπικού υιοθετούνται οι σχετικές ρυθμίσεις που διέπουν τα Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα της ΓΓΕΤ.
Περαιτέρω, προβλέπεται ότι με τον εσωτερικό κανονισμό του Οργανισμού καθορίζονται οι κλάδοι ή ειδικότητες του προσωπικού, ο αριθμός και η κατανομή των θέσεων ανά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα στις οργανικές μονάδες και ρυθμίζεται και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά στο προσωπικό.
Άρθρο 15
Στο άρθρο αυτό καθορίζονται τα προσόντα και η διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού. Ειδικότερα, ως προς το ερευνητικό προσωπικό ακολουθούνται οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νόμο πλαίσιο για την έρευνα (ν. 4310/2014, όπως κάθε φορά ισχύει) και ως προς τις άλλες κατηγορίες του προσωπικού ακολουθούνται οι σχετικές διατάξεις του δημοσίου. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον τρόπο συνεργασίας του επιστημονικού και μη προσωπικού στο πλαίσιο των πάσης φύσεως προγραμμάτων και έργων που υλοποιεί ο Οργανισμός (ερευνητικών, αναπτυξιακών, εκπαιδευτικών), με την υιοθέτηση ευεργετικών διατάξεων που εφαρμόζονται στα Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα της ΓΓΕΤ.
Άρθρο 16
Για τις αποδοχές του προσωπικού προβλέπεται η εφαρμογή των γενικών ρυθμίσεων του δημοσίου για κάθε κατηγορία (ειδικό μισθολόγιο για το ερευνητικό προσωπικό
σύμφωνα με το ν.4472/2017 και το προβλεπόμενο από το ν. 4354/2015 για τις άλλες κατηγορίες προσωπικού όπως κάθε φορά ισχύουν).
Άρθρο 17
Όσον αφορά την αξιολόγηση, τη βαθμολογική διάρθρωση θέσεων και τις προαγωγές του προσωπικού, με εξαίρεση την κατηγορία του ερευνητικού προσωπικού, προτείνεται η συμπλήρωση του ν. 4369/2016, ώστε οι γενικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημοσίου να εφαρμόζονται όπως κάθε φορά ισχύουν και για το προσωπικό του Οργανισμού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε' Επιστημονικό Συμβούλιο Ινστιτούτων
Άρθρο 18
Η οργάνωση και λειτουργία των Ινστιτούτων του Οργανισμού ενδυναμώνεται με τη σύσταση Επιστημονικών Συμβουλίων (ΕΣΙ). Η συγκρότηση και οι αρμοδιότητες των ΕΣΙ ακολουθούν τις αντίστοιχες διατάξεις του ν. 4310/2014 όπως κάθε φορά ισχύουν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ'
Διασφάλιση της Ποιότητας και της Προέλευσης Αγροτικών Προϊόντων και
Τροφίμων
Άρθρα 19
Στο άρθρο αυτό γίνεται αναφορά σε ειδικότερα θέματα που άπτονται του τομέα διασφάλισης της ποιότητας και της προέλευσης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Z
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Άρθρα 20
Αναφέρεται και ρυθμίζει θέματα που αφορούν τις ιδιαίτερες αρμοδιότητες της γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσω των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) και φορέων μη τυπικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ). Στα αντικείμενα αυτά ο Οργανισμός εναρμονίζεται με τις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (νόμοι 3475/2006 και 4186/2013, όπως κάθε φορά ισχύουν).
Άρθρο 21
Οι ρυθμίσεις του άρθρου αυτού συνδέονται άμεσα με τη γεωργική επαγγελματική κατάρτιση και δια βίου μάθηση των αγροτών, που αποτελεί ένα από τα σημαντικά αντικείμενα του Οργανισμού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η'
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρα 22, 23, 24 και 25
Με τις διατάξεις των άρθρων αυτών επιδιώκεται η συμπλήρωση - τροποποίηση ρυθμίσεων άλλων νόμων, συμπληρώσεις, που θα συμβάλλουν στην καλλίτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Οργανισμού. Με το άρθρο 22 προτείνεται να συμπληρωθεί ο ν.4369/2016, ώστε να μπορούν να εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και οι ερευνητές του Οργανισμού. Με το άρθρο 23 επιδιώκεται η αξιοποίηση από τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας των ειδικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων, προμηθειών και έργων από τους ερευνητικούς φορείς της ΓΓΕΤ και τα ΑΕΙ. Στο επόμενο άρθρο 24 περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την αποδοτικότερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κυριότητας του δημοσίου της οποίας η χρήση παραχωρείται στον Οργανισμό για την επίτευξη της αποστολής του, σύμφωνα με το ν.4061/2012. Τέλος με το άρθρο 25 ρυθμίζονται θέματα του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών (ΚΤΓΚ και Δασών), που αναφέρονται στο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Eξέλιξη-σοκ για την 44χρονη Ειρήνη
- Το διακριτικό «άδειασμα» του Τραμπ από την Μελάνια στις κάμερες
- Καλλιάνος: Έρχονται νοτιάδες, βροχές και σκόνη από την Αφρική
- Νυκτερινά δρομολόγια λεωφορείων ειδικά για τις γυναίκες
- Καφές: Πώς να τον κάνετε πιο υγιεινό – Σημαντικά οφέλη [video]
- ΕΦΚΑ: Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας - Τα ποσά, τα όρια ηλικίας, οι εξαιρέσεις
- Καλλιάνος: Αλλάζει άρδην ο καιρός – Έρχονται λασποβροχές και αφρικανική σκόνη!
- Βουλή: Ποιοι πήγαν πρώτοι να διαβάσουν τη δικογραφία για τη Novartis
- Στο ορφανοτροφείο έμαθε να φτιάχνει παιδικές χαρές και σήμερα έχει 3 εταιρείες
- Η σκλήρυνση κατά πλάκας εντάσσεται πλέον στις μη αναστρέψιμες παθήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Οι μισθοί, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ
- Το νέο τρίπτυχο που υιοθετεί το υπ. Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων
- Σε διαβούλευση ο νέος ΕΛΓΟ - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
- Στη Βουλή η δικογραφία για τη Νοβάρτις που εμπλέκει δύο πρώην πρωθυπουργούς και 8 πρώην υπουργούς
- Novartis: Ποια αδικήματα αναφέρει η δικογραφία για τα 10 πολιτικά πρόσωπα
- ΣΥΡΙΖΑ: Κύριε Οικονόμου ψυχραιμία
- Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στις μη αναστρέψιμες παθήσεις - Τέλος τα επαναλαμβανόμενα ΚΕΠΑ
- Τα κριτήρια του ΟΓΑ για τους δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης
- ΥΠΠΕΘ: Σε ομηρία οι φοιτητές από απόφαση της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν. Ιωαννίνων
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Σε διαβούλευση ο νέος ΕΛΓΟ - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
- Η εξεταστική επιτροπή για την Υγεία ζητά αντίγραφο της της δικογραφίας για τη Novartis
- Εικόνες χάους από καραμπόλα αυτοκινήτων στο Μιζούρι (βίντεο)
- ΥΠΠΕΘ: Σε ομηρία οι φοιτητές από απόφαση της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν. Ιωαννίνων
- Οι μισθοί, τα δικαιολογητικά και η διαδικασία για την προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ
- Απερρίφθη το αίτημα του ιδρυτή των Wikileaks για ακύρωση του εντάλματος σύλληψής του
- Το νέο τρίπτυχο που υιοθετεί το υπ. Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων
- Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών για νέους αγρότες
- Στον Τζιτζικώστα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαλάει ο καιρός: Έρχονται βροχές και σκόνη από την Αφρική
- Ο Τσίπρας, η ανάπτυξη και το… Παλαιό Πτωχοκομείο της Πάτρας (φωτο)
- Είχαν μετατρέψει καφενείο σε εργαστήριο επεξεργασίας ναρκωτικών [Βίντεο]
- Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος: Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι αιτήσεις - Τα κριτήρια (πίνακες)
- Μπιλ Γκέιτς: Τρομοκράτες μπορούν να σκοτώσουν 30 εκατ. ανθρώπους με βιολογικά όπλα
- ΕΦΚΑ: Εγκύκλιος για την σύνταξη λόγω θανάτου - Ποιοι τη δικαιούνται
- Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο: Εθισμένοι στα social media οι γονείς
- Γ. Πατούλης: «Το διαδίκτυο μπορεί να γίνει πόλος ανάπτυξης μιας κοινωνίας»