Σε λειτουργία ο ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη, τι είναι και τι προσφέρει

Σε λειτουργία τέθηκε ο «ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη» για καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, όπως αναφέρουν από κοινού σε ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για μια νέα πληροφοριακή εφαρμογή που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης καταπτώσεων για δάνεια που έχουν ληφθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και παράλληλα να καταργηθεί η φυσική διακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων, δικαιολογητικών και συνοδευτικών εγγράφων που εντάσσονται στους αντίστοιχους φακέλους. Μέχρι πρότινος, τα αιτήματα των καταπτώσεων δανείων που έστελναν οι Τράπεζες στο ΓΛΚ συνοδεύονταν από ογκωδέστατους φακέλους των Δανείων με όλα τα δικαιολογητικά και τα συνοδευτικά έγγραφα.

Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτής αποτελούσε ανάγκη εδώ και χρόνια. Με το νέο πληροφοριακό σύστημα δημιουργείται ο «ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη» όπου οι Τράπεζες μπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά και μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ όλα τα συνοδευτικά έγγραφα των δανείων.

Επιπροσθέτως, όλα τα αιτήματα καταπτώσεων αποστέλλονται από τις τράπεζες επίσης ηλεκτρονικά και είναι άμεσα προσβάσιμα από τον χειριστή της κάθε υπόθεσης.  

Τα οφέλη

Με τη λειτουργία της νέας εφαρμογής επιτυγχάνεται μια σειρά από οφέλη:

- Καταργείται ο μεγάλος όγκος εγγράφων που διακινούνται σε μορφή χαρτιού και ελαχιστοποιείται η ανάγκη για αποθήκευση τους.

- Μειώνεται δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των καταπτώσεων των δανείων.

- Αυτοματοποιείται και αναδιοργανώνεται ο τρόπος εργασίας των υπαλλήλων του ΓΛΚ και των τραπεζών και διευκολύνεται η διαδικασία χειρισμού των καταπτώσεων.

Ο υπάλληλος του ΓΛΚ που χειρίζεται τις υποθέσεις των καταπτώσεων δεν θα χρειάζεται να προσφύγει στο φυσικό φάκελο του δανείου καθώς όλη η απαιτούμενη πληροφορία υπάρχει στον νέο ηλεκτρονικό φάκελο δανειολήπτη.

-Παρέχεται διαβαθμισμένη πρόσβαση στις Τράπεζες ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχων των στοιχείων του Δανείου που έχουν αποστείλει.

Keywords
Τυχαία Θέματα