Σε πλήρη εξέλιξη η «Μάχη του Ντονμπάς»: Κομμένη κάθε γέφυρα διαπραγμάτευσης

Η Μαριούπολη μπορεί να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε μερικές ημέρες, εκτίμησε σήμερα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας για μεγαλύτερη τραγωδία από εκείνη της Μπούτσα

Την ώρα που οι Ουκρανοί καταγγέλλουν πως χιλιάδες άμαχοι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στην πολιορκία της Μαριούπολης, το Κρεμλίνο ανακοινώνει το βράδυ της Τρίτης ακόμη ένα τελεσίγραφο για την παράδοση των υπερασπιστών του χαλυβουργείου Αζοφστάλ.

Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, προμήνυε την ολοκληρωτική καταστροφή της Μαριούπολης:

«Τελικά, αναμένουμε όντως

την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων».

«Φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερα από την Μπούτσα. Και μέχρι τις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε τη Μαριούπολη… Για αυτό, υποθέτω ότι η Μαριούπολη θα είναι υπό τον έλεγχο τις επόμενες ημέρες» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Mariupol, shelling of the territory of Azovstal. pic.twitter.com/V8RT5RMlfr

— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) April 19, 2022

Σημειώνεται πως η Ρωσία κατέλαβε σήμερα την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία στο πλαίσιο μιας νέας ολομέτωπης επίθεσης που η Ουκρανία έχει περιγράψει ως «Μάχη του Ντονμπάς» με στόχο την κατάληψη των δύο διαφιλονικούμενων επαρχιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν λόγο για «προάγγελο» σφοδρότερων πληγμάτων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως δήλωσε την Τρίτη ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η Μόσχα χρησιμοποιεί βόμβες καταστροφής καταφυγίων»

Η Ρωσία πλήττει το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη, με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως χθες Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια, κάτω από το εργοστάσιο αυτό.

55th day of war. ?? continues to shell Azovstal with powerful anti-bunker bombs. The world watches the murder of children online and remains silent. Religious & world leaders can stop it by organizing humanitarian corridors. Otherwise, the blood will be on their hands, too. pic.twitter.com/b9UaGR6VSB

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) April 19, 2022

«Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς»

Σε σημερινή ενημέρωση που παραχώρησε, παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, σημείωσε πως τις τελευταίες 24 ώρες η Ρωσία έχει προσθέσει δύο επιπλέον τάγματα στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας - ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 78.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η Ρωσία διατηρεί ακόμα περίπου το 75% από τη δύναμη - στρατιώτες και τα όπλα - που είχε πριν από την εισβολή.

«Ακόμη πιο περίπλοκη η διαδικασία διαπραγμάτευση»

Η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις έχει περαιτέρω περιπλέξει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, δήλωσε, από την πλευρά του, στο Reuters ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μιχαήλο Ποντολιάκ.

«Προφανώς, με φόντο την τραγωδία της Μαριούπολης, η διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη», τόνισε. «Η Ρωσία αποκηρύσσει προκλητικά κάθε εκδήλωση ανθρωπισμού όταν πρόκειται για ορισμένους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ειδικά όταν μιλάμε για τη Μαριούπολη», συμπλήρωσε.

Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης από τη Ρωσία.

Σε απάντηση του στο Reuters, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Μόσχα ποντάρει στην ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων της σε μια νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο και η Μόσχα δεν έχουν πραγματοποιήσει κατά πρόσωπο συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου και η ατμόσφαιρα έχει οξυνθεί με τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν θηριωδίες στην πόλη Μπούτσαα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες, με τον Πούτιν να απονέμει τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές που διαπράχθηκαν στην πόλη αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάχη, Ντονμπάς, Κομμένη,machi, ntonbas, kommeni