Σειρά νομοσχεδίων για την Δικαιοσύνη εξήγγειλε ο Κοντονής

Σειρά νομοσχεδίων όπως την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας και την θεσμοθέτηση για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, κώδικα που θα ρυθμίζει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ειδικότερα ο υπουργός αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπουργείου μεταξύ των οποίων είναι:

Νομοσχέδιο για την δικαστική αστυνομία. Η επεξεργασία του ολοκληρώθηκε και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρχικά αστυνομικοί

θα στελεχώσουν την υπηρεσία σε Αθήνα και Πειραιά ενώ στη συνέχεια στη δικαστική αστυνομία θα υπηρετούν εξειδικευμένοι υπάλληλοι και πραγματογνώμονες υπό την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής.

Αρχικός στόχος είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες στα συρτάρια προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Νομοσχέδιο για τον Ευρωπαίο εισαγγελέα και για τα προσωπικά δεδομένα, μετά τον πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμό, νομοθετήματα που είναι στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας.

Νομοσχέδιο για τον κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά.

Επίσης άμεσα θα κατατεθούν οι διατάξεις για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ εξήγγειλε και την παράδοση δύο δικαστικών αιθουσών στο κτίριο Κεράνης προκειμένου να επισπευθεί η εκδίκαση μεγάλων δικών, μεταξύ των οποίων και της Χρύσης Αυγής.

Δεν εκδίδεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή η Μολδαβή υπήκοος, θύμα τράφικινγκ για την οποία ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσης της. Ο υπουργός ανέφερε ότι μετά από ενδελεχή μελέτη του φακέλου και περίσκεψη αποφάσισε την μη έκδοση της λαμβάνοντας υπόψη του το γεγονός ότι υπήρξε θύμα τράφικινγ.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου Τουργκούτ Καγιά για τον οποίο επίσης ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Τούρκος υπήκοος έχει καταθέσει αίτηση για παροχή ασύλου και και μέχρι την εκκαθάριση της ο ίδιος ο υπουργός δεν μπορεί να εξετάσει το θέμα της έκδοσης του.

Τη δημιουργία ειδικών χώρων, που παγκοσμίως λειτουργούν από χρόνια και ονομάζονται "σπίτι του παιδιού" ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε Αθήνα και Πειραιά για τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά ενώ σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού σύντομα θα λειτουργήσει ανάλογο σπίτι και στη Θεσσαλονίκη.

Στο Σπίτι παρουσία ειδικών επιστημόνων και εισαγγελικών λειτουργών θα καταθέτουν τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά προκειμένου να αποφεύγεται η κατάθεση τους πολλές φορές στις αέναες δικαστικές διαδικασίες.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε από τον υπουργό η περίπτωση παιδιού που είχε κακοποιηθεί στα τέσσερα του χρόνια από τον πατέρα του και χρειάστηκε να καταθέτει επί 14 φορές στα δικαστήρια μέχρι που έφθασε 19 χρονών.

Το περιστατικό διηγήθηκε η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου που στάθηκε, όπως είπε ο υπουργός, αρωγός στην προσπάθεια ίδρυσης των Σπιτιών και στη χώρα μας, ενώ ακόμα και στη γειτονική Τουρκία ήδη λειτουργούν 30 τέτοια σπίτια.

Keywords
Τυχαία Θέματα