Σεισμός στην Αλβανία: Νύχτα απόγνωσης και θρήνου- Περισσότεροι από 20 οι νεκροί - Ψάχνουν στα συντρίμμια για ίχνη ζωής (pics&vids)

Δεν έχει τέλος ο μακρύς κατάλογος των νεκρών από το φονικό σεισμό στην Αλβανία. Από το πρωί, ώρα με την ώρα αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 600, από τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες σεισμό που συγκλόνισε τα Τίρανα και τη γύρω περιοχή, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων και παγιδεύοντας κατοίκους κάτω από τα ερείπια.

Στο πλευρό της Αλβανίας βρίσκεται η Ελλάδα μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, με την ΕΜΑΚ

να έχει ριχτεί στη μάχη για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών.

 Δύο ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έφτασαν το απόγευμα στην και επιχειρούν στην πόλη Θουμάν που έχει ισοπεδωθεί, ενώ στο πλευρό των διασωστών, βρίσκονται τα δύο εκπαιδευμένα στον εντοπισμό ζωής κάτω από ερείπια σκυλιά της ΕΜΑΚ.

Οι διασώστες επιχειρούσαν από τις 19:00 της Τρίτης σε γκρεμισμένο κτίριο, όπου υπήρχαν επιζώντες κάτω από τα ερείπια, με τους μετασεισμούς στην περιοχή να είναι δεκάδες και να δυσκολεύουν το έργο των διασωστών. 

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Αθανάσιος Μπαλάφας στον ΣΚΑΪ,η ελληνική αποστολή έχει εντοπίσει ίχνη ζωής από δύο εγκλωβισμένους οι οποίοι βρίσκονται σε σημείο πολύ δύσκολο για να τους απεγκλωβίσει, με την επιχείρηση να έχει κινδύνους.

«Η μια ομάδα επιχειρεί ήδη σε ένα κτίριο κι έχει εντοπίσει 2 ζωντανούς άσχημα εγκλωβισμένους, σε σημείο να είναι ιδιαίτερα επισφαλές όσον αφορά τον τρόπο που θα επιχειρήσουμε», είπε. Όπως εξήγησε μάλιστα η πρώτη ομάδα που επιχειρεί κάνει την διάσωση ενώ η δεύτερη κατεβάζει εργαλεία στο σημείο «για να μπορούμε να εναλλασσόμαστε και να χτίσουμε την βάση της επιχείρησης μας».

Ο κ. Μπαλάφας τόνισε ότι τα κτίρια που έχει δει μέχρι στιγμής είναι στην πλειονότητα  τους κατασκευές από τούβλα και επικίνδυνα να καταρρεύσουν στον επόμενο μετασεισμό ακόμα κι αν έχουν σταθεί μέχρι τώρα όρθια.

«Έχω έρθει εδώ 2 ώρες και δυστυχώς ήρθα νύχτα. Έχω δει στις παρυφές της πόλης 2-3 κτίρια κατεστραμμένα. Δεν έχω συνολική εικόνα για την κατάσταση, δυστυχώς το κτιριακό απόθεμα, είναι παλιό, περισσότερο τούβλο, με αποτέλεσμα οι καταρρεύσεις να είναι μεγάλες και δυστυχώς τα κτίρια που έχουν απομείνει είναι πολύ επικίνδυνα για να καταρρεύσουν στην συνέχεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει όλη την κωμόπολη αλλά απ’ όσο έχω δει είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, έχω δει αρκετές καταρρεύσεις, ας ευχηθούμε για το καλύτερο».

Κάτοικοι, αρκετοί κρατώντας στην αγκαλιά τους μικρά μωρά, έβγαιναν τρέχοντας από πολυκατοικίες στα Τίρανα μετά τη μεγέθους 6,4 βαθμών δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 π.μ. (05:00 ώρα Ελλάδας).

Στην κωμόπολη Thumane, η Μαργιάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον τέταρτο όροφο ενός πενταώροφου κτιρίου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός που προκάλεσε ζημιές στους πάνω ορόφους του κτιρίου.

«Κατέρρευσε πάνω μας η οροφή»

«Η οροφή κατέρρευσε πάνω μας και δεν ξέρω πώς ξεφύγαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η Γκιόκα, η τρίχρονη ανιψιά της οποίας ήταν ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονταν στο διαμέρισμα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), και έγινε επίσης αισθητός στα Βαλκάνια και στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας.

Ώρες αργότερα ένας σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών έπληξε τη Βοσνία, με επίκεντρο 75 χλμ. νότια του Σαράγεβο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας στη βόρεια αλβανική κωμόπολη Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε στην πόλη Kurbin πηδώντας πανικόβλητος από ένα κτίριο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Άλλο ένα πτώμα ανακαλύφθηκε μέσα σε συντρίμμια στην Thumane.

Τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από δύο κτίρια που κατέρρευσαν στο Δυρράχιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, και ένας άνδρας σκοτώθηκε κοντά στη βόρεια πόλη Lezhe.

Στη μάχη πυροσβέστες και αστυνομικοί

Η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάσκα ανακοίνωσε πως 135 άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολίτες στην Thumane προσπαθούν να καθαρίσουν τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Τα περισσότερα ήταν κτισμένα με τούβλα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερ.

Διασώστες στην Thumane χρησιμοποίησαν μηχανικό εκσκαφέα για να καθαρίσουν τα ερείπια, ενώ άλλοι προσπαθούσαν με γυμνά χέρια.

Δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν από συντρίμμια στην Thumane τέσσερις ώρες μετά το σεισμό, δήλωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερ. Γιατροί είπαν πως αμφότεροι βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

«Όλα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ραφίκ, κάτοικος των Τιράνων που διαμένει σε διαμέρισμα του έκτου ορόφου. «Ήμασταν ξύπνιοι εξαιτίας των προηγούμενων σεισμών, όμως ο τελευταίος μας ταρακούνησε για τα καλά», είπε στο Ρόιτερ αναφερόμενος σε μικρότερες δονήσεις που καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας πριν από τον κύριο σεισμό.

Διασώστες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης πως μεταξύ των νεκρών είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της. «Πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό βοηθούν κατοίκους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια» στο Δυρράχιο και την Thumane, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Ένας άγνωστος άνδρας, που έφερε επίδεσμο στο δεξί μάγουλο, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι News24 TV πως η κόρη του και η ανιψιά του είναι μεταξύ των παγιδευμένων σε πολυκατοικία που κατέρρευσε στο Δυρράχιο.

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν πως είναι καλά και περιμένουν τη διάσωση. Δεν μπόρεσα να μιλήσω στη γυναίκα μου. Υπάρχουν κι άλλες οικογένειες, όμως δεν μπόρεσα να μιλήσω μαζί τους», είπε ο άνδρας αυτός.

Μέτα: Δεν είχαμε ζήσει κάτι ανάλογο

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα "κύμα" σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

"Είναι σημαντικό" -τονίζεται στη γραπτή δήλωση του κ. Μέτα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας- "να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση".

Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας".

Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 03:53 τοπική ώρα (04:53 ώρα Ελλάδας), ήταν ο δεύτερος ισχυρός μέσα σε χονδρικά ένα δίμηνο, κατατρομοκρατώντας χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, πολλοί με βρέφη στα χέρια, ειδικά στην πρωτεύουσα.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην Αδριατική, 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

«Ο σεισμός δεν σταματούσε»

«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο (...) Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τριανταδυάχρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα "κουνήθηκε" αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος "χτύπησε" πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.

Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια. «Οι μετασεισμοί συνεχίζονται» σημειώνει ο Τομ και προσθέτει ότι ο δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

Καταστροφές σε ακτίνα 150 χλμ

Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο.

Έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.

Ισχυροί μετασεισμοί

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους εκτιμήθηκε από το EMSC ότι ήταν 5,3 βαθμών.

Ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε πριν από λίγο κτίρια στα Τίρανα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια.

{https://twitter.com/nesveti_sisoje/status/1199175627414196225?s=20}

Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

{https://twitter.com/KKarabolli/status/1199172828844691458?s=20}

Σωστικά συνεργεία, υπηρεσίες των δήμων, κυβερνητικών οργανισμών, αλλά και απλοί άνθρωποι, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους για να συνδράμουν όποιον χρειάζεται βοήθεια.

Ο δήμος Τιράνων έχει ήδη φτιάξει ειδικά σημεία για τη στέγαση των πολιτών, ενώ νοσοκομεία παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα.

{https://twitter.com/xhildinho/status/1199293985585537024}

Έλληνας ομογενής ψάχνει την οικογένεια του στα συντρίμμια - Συγκλονιστική δήλωση

Ένας Έλληνας ομογενής μιλά στην κάμερα την ώρα που στα συντρίμμια δίπλα του είναι εγκλωβισμένη η ξαδέλφη του, με την οποία έχουν μιλήσει και είναι ζωντανή αλλά τραυματισμένη.

Η ξαδέρφη του, δεν έχει ιδέα αν η μητέρα και το παιδί της έχουν σωθεί, ενώ στο ίδιο κτίριο έμεναν κι άλλοι συγγενείς του.

Η δήλωση του μπροστά στην κάμερα είναι συγκλονιστική: «Το πιο πιθανό είναι να είναι πεθαμένοι και οι τέσσερις».

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ συνομίλησε με τον Έλληνα ομογενή, ακριβώς δίπλα από ένα κτίριο το οποίο κατέρρευσε και στα συντρίμμια του βρίσκονται συγγενείς του.

Συγκεκριμένα τονίζει:

«Εδώ μέσα είναι η ξαδέρφη μου, η θεία μου και το μωρό της ξαδέρφης μου. Με την ξαδέρφη έχουμε μιλήσει… Λέει ότι είναι ζωντανή, της έχουμε βάλει κι ένα τηλέφωνο και επικοινωνούμε. Είναι καλά, δεν ξέρει για την μάνα της και για το μωρό. Τα ξαδέρφια μου που ήταν στον πέμπτο έχουν πέσει κι αυτοί εδώ κάτω. Ο πατέρας έχει σωθεί κι έχουν πεθάνει οι δύο γιοι, η κόρη, η μάνα και η γυναίκα του ενός παιδιού, η αρραβωνιαστικιά του».

Ο ίδιος αποκαλύπτει πως δεν έχει οπτική επαφή με την ξαδέρφη του, η οποία έχει και το κινητό τηλέφωνο, ωστόσο του έχει πει πως αν και τραυματισμένη είναι καλά. Του μετέφερε ακόμη πως η ξαδέλφη του δεν έχει εικόνα για το αν η μητέρα και το μωρό της είναι καλά και τους παρακαλεί να την απεγκλωβίσουν.

Ο Έλληνας ομογενής τονίζει ότι το πιο πιθανό είναι η ξαδέλφη του να απεγκλωβιστεί, ωστόσο για τους υπόλοιπους δηλώνει πως το πιο πιθανό είναι να έχουν χάσει την ζωή τους.

Ξύπνησαν μνήμες

Την ίδια περιοχή έπληξε σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών την 21η Σεπτεμβρίου, που είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και κατέστρεψε ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας «εικοσαετίας ως τριακονταετίας» στη χώρα.

{https://twitter.com/xhildinho/status/1199173187763728384?s=20}

Λέκκας: Πολύ μεγάλες οι ζημιές

«Θεωρώ ότι οι ζημιές θα είναι πολύ μεγάλες από τον σημερινό σεισμό στην Αλβανία. Πριν δυο μήνες που επισκεφθήκαμε την περιοχή είδαμε ότι τα κτίρια είναι σε κακή κατάσταση», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αναμένεται μεγάλος μετασεισμός από το συγκεκριμένο ρήγμα. «Βεβαίως οπωσδήποτε θα έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,9 περίπου, αλλά γενικότερα υπάρχει ένας προβληματισμός σε σχέση με τη διαδικασία της σεισμικής διαδικασίας στην περιοχή», σημείωσε...

Ο κ. Λέκκας εξήγησε για ποιο λόγο το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στην Αλβανία δεν μπορεί να επηρεάσει σε καμία περίπτωση την χώρα μας.

Μητσοτάκης: Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στην Αλβανία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επισκέφθηκε το χώρο όπου βρισκόταν το αεροσκάφος C-130 που θα μετέφερε στην Αλβανία το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον χθεσινοβραδινό σεισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία πρόκειται να συνδράμουν τις αλβανικές αρχές στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.

«Έγινε ένας μεγάλος σεισμός, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και να βοηθούμε όπου χρειάζεται. Εύχομαι να κινηθούμε γρήγορα και να σώσουμε ζωές. Αυτό το κάνετε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα. Καλό σας ταξίδι και καλή δύναμη. Σας ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης μίλησε στους άνδρες της ΕΜΑΚ, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.

Στα Τίρανα ο Δένδιας - Ευγνωμοσύνη από Ράμα

Στα Τίρανα μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια, όπως ενημέρωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

«Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε τη χώρα», σημειώνει ο κ. Δένδιας.

«Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στα Σκόπια».

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει «τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα».

{https://twitter.com/NikosDendias/status/1199200883873079296?s=20}

Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για τη συμπαράσταση αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία, εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από το Δυρράχιο, κατά την επίσκεψή του στα ερείπια πολυκατοικίας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών.

Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Ράμα από το Δυρράχιο όπου επιχειρούν οι μονάδες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από κτίριο που κατέρρευσε από τον σεισμό.

Keywords
σεισμος, σεισμος τωρα, αλβανια, ιχνη, ζωης, νυχτα, νεκροι, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, ελλαδα, εμακ, ηπα, usgs, χλμ, αφοσίωση, τομ, απε-μπε, νεότερα, twitter, συγκεκριμένο, σκοπια, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, εκλογες ηπα, Ημέρα του παιδιού, αλλαγη ωρας 2013, μιλα, αυτοκινητο, γυναικα, εγκελαδος, εργαλεια, ηπα, ιταλια, μητερα, μωρα, μωρο, σωτηρια, τηλεφωνο, ωρα, αγκαλια, αγνωστος, αδριατικη, αεροδρομιο, αλληλεγγυη, ανιψια, απε, απε-μπε, απιστευτο, απλα, αρπαξε το, αφοσίωση, βαλκανια, βοσνια, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γιατροι, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημος, δυστυχως, δηλωση, δυρραχιο, δονηση, εγινε, ειλικρινα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, εμακ, ετων, ευχαριστώ πολύ, ζωη, ζωων, ιδεα, ιδια, ιδιο, εικοσι, υπηρεσιες, υπηρχαν, πολυκατοικια, εικονα, κατασκευες, κυβερνηση, κινητο, κτιριο, κτιρια, κωμοπολη, λογο, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, νεότερα, νικο, νοσοκομεια, μπε, ξαδερφια, ξημερωματα, ομαδα, οικογενεια, οκτω, οπωσδηποτε, παιδι, προβληματα, πορτα, πρωι, ροιτερ, ρωγμες, συγκεκριμένο, συνεχεια, σκυλια, σωμα, σπιτι, σπιτια, τιρανα, τουβλα, τομ, ισχυρος, χερι, χλμ, ωρες, αλβανος, ηρθα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, λεκκας, μπαλαφας, μπροστα, νοσοκομειο, ομαδες, πληροφοριες, ρηγμα, ριχτερ, ταξιδι, θεια, χερια
Τυχαία Θέματα