ΣΕΒ: Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τους δύο πρώτους μήνες του 2018 αναμένεται να συνεχισθεί

Βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής, των εξαγωγών και του τουρισμού επισημαίνει οΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, τονίζει ωστόσο την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πειθαρχία ενώ προβλέπει ότι η υπερφορολόγηση θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην κατανάλωση τα επόμενα δύο χρόνια.

Βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής, των εξαγωγών και του τουρισμού επισημαίνει οΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, τονίζει ωστόσο την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πειθαρχία ενώ προβλέπει ότι η υπερφορολόγηση θα συνεχίσει να ασκεί

πιέσεις στην κατανάλωση τα επόμενα δύο χρόνια.

«Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τους δύο πρώτους μήνες του 2018 και η αυξανόμενη δυναμική που παρουσιάζουν η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές, αναμένεται να συνεχισθούν εφόσον η έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 γίνει ομαλά. Επιπρόσθετα, οι εισπράξεις από τον τουρισμό θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλείται από τις κρατήσεις των μεγάλων διεθνών ταξιδιωτικών πρακτόρων, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημα και επιδρώντας θετικά στην ιδιωτική κατανάλωση και τις τιμές», τονίζει ο Σύνδεσμος.

«Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ενισχυθεί το 2018 προς το 2%. Αυτό που προέχει είναι να μην ατονήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς επίσης να εφαρμοσθεί μια πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα πολιτική, που θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αν αυτό δεν συμβεί, η ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή και η χώρα μας να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με όλους τους κινδύνους που απετράπησαν, με τόσο υψηλό κόστος, τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της οικονομίας το 2017 ο ΣΕΒ υπογραμμίζει η βιομηχανία είχε τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ (+0,8 π.μ.) και ακολουθούν το εμπόριο μαζί με τον τουρισμό και τις μεταφορές (+0,5 π.μ.), ενώ η συμβολή του κλάδου των κατασκευών και του τραπεζικού τομέα ήταν αρνητική (-0,2 π.μ. και -0,3 π.μ. αντίστοιχα).

«Τα παραπάνω δεδομένα, ιδίως τα στοιχεία του ΑΕΠ, δείχνουν ότι, την ώρα που η ανεργία μειώνεται με αργό ρυθμό, η υπεροφορολόγηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ασκεί πιέσεις στην ιδιωτική κατανάλωση, γεγονός το οποίο θα συνεχισθεί τα επόμενα 2 έτη τουλάχιστον, ενώ η διάρθρωση των επενδύσεων δεν αποτυπώνει ακόμα μια σαφή ισχυρή και βιώσιμη ανοδική τάση στην επενδυτική δραστηριότητα, παρά την επιτάχυνση που σημειώθηκε στο 4ο τρίμηνο του 2017 σχεδόν σε όλες (εκτός κατοικιών) τις επί μέρους επενδυτικές κατηγορίες, σε σχέση με τις αρνητικές τάσεις στο 9μηνο του 2017», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα