«Σφαγή» συμφερόντων στη Συρία - Οι βασικοί παίκτες και οι κινήσεις τους

Το Ισραήλ χτυπά «στρατηγικά οπλικά συστήματα» στη Συρία, αφού ο Πούτιν χορήγησε άσυλο στον Άσαντ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε «στρατηγικά οπλικά συστήματα» στο εσωτερικό της Συρίας, δηλώνοντας πως θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις επί του πεδίου, καθώς το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η χορήγηση ασύλου στον Άσαντ ήταν προσωπική απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα, οι περιφερειακοί παίκτες ανακατεύουν ξανά την τράπουλα στη Μέση Ανατολή με στόχο να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στη Συρία.

Εντείνει τα πλήγματα το Ισραήλ

Το Ισραήλ παρακολουθεί την αναταραχή

στη Συρία με ένα μίγμα ελπίδας και ανησυχίας καθώς προσπαθεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχει μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες. Αν και μετά την πτώση Άσαντ το Ιράν, βασικός εχθρός του Ισραήλ, έχασε ένα σημαντικό προπύργιο από το οποίο ασκούσε επιρροή στην περιοχή, η αστραπιαία προέλαση μιας ομάδας Σύρων ανταρτών, με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, ενέχει κινδύνους.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατς δήλωσε ότι ο στρατός «θα καταστρέψει τα βαρέα στρατηγικά όπλα σε όλη τη Συρία, περιλαμβανομένων πυραύλων επιφανείας- αέρος, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλων επιφανείας- επιφανείας, πυραύλων κρουζ, ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων κατά πλοίων».

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι τα πλήγματα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ επεσήμανε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και σκοπός της είναι μόνο να υπερασπιστεί τους πολίτες της.

«Για τον λόγο αυτό στοχοθετούμε στρατηγικά οπλικά συστήματα όπως, για παράδειγμα, τα εναπομείναντα χημικά όπλα ή πυραύλους και ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς ώστε να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών», εξήγησε ο Σάαρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ προσπαθεί να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική απειλή από τη Συρία.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ήδη από τον Οκτώβριο αποναρκοθετήσει περιοχές και είχαν τοποθετήσει νέα οδοφράγματα στα σύνορα μεταξύ των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν και μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που συνορεύει με τη Συρία.

Νωρίς χθες Κυριακή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έστειλε χερσαίες δυνάμεις σε αυτή την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που δημιουργήθηκε το 1974 μετά τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Συρίας την οποία επιβλέπει δύναμη του ΟΗΕ.

Σήμερα ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από μέλη των επίλεκτων δυνάμεων στην περιοχή του όρους Ερμών.

Ο Σάαρ διευκρίνισε ότι η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων είναι αυστηρά περιορισμένη. «Ουσιαστικά είναι κοντά στα σύνορά μας, μερικές φορές μερικές εκατοντάδες μέτρα, κάποιες φορές ένα ή δύο μίλια» από αυτά, επεσήμανε. «Είναι ένα πολύ περιορισμένο και προσωρινό μέτρο που λάβαμε για λόγους ασφαλείας».

Κρεμλίνο: Απόφαση Πούτιν το άσυλο στον Άσαντ

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε την απόφαση να χορηγήσει άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για συνάντηση των δύο.

Οι κινήσεις των περιφερειακών «παικτών»

Βομβαρδισμοί έπληξαν τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Συρία, καθώς οι περιφερειακοί παράγοντες στη Μέση Ανατολή προσπαθούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στη Συρία μετά την αιφνίδια πτώση του δικτάτορα της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα την Κυριακή.

Καθώς οι αντάρτες υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης HTS απελευθέρωσαν κρατούμενους του καθεστώτος, μεταξύ άλλων από τη διαβόητη φυλακή Sednaya -που συχνά αναφέρεται ως «ανθρώπινο σφαγείο»- το Ισραήλ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ ανέλαβαν στρατιωτική δράση, καθώς οι πρώην υποστηρικτές του Άσαντ στη Ρωσία και το Ιράν συμμετείχαν επίσης σε προσπάθειες για τη διαμόρφωση της μελλοντικής Συρίας.

Οι ΗΠΑ έχουν πλήξει στόχους που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στην κεντρική Συρία, ενώ η Τουρκία έχει επιτεθεί στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις.

Με έντονα ανταγωνιστικές ατζέντες, η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν ήδη καθορίσει τις κόκκινες γραμμές τους στη Συρία, με την Τουρκία τη Δευτέρα να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί το κουρδικό PKK ή το Ισλαμικό Κράτος να επωφεληθούν από τη νέα κατάσταση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από το Ιράν δήλωσαν στο Reuters ότι η χώρα έχει ανοίξει απευθείας επικοινωνία με τους αντάρτες που ανέτρεψαν τον Άσαντ, λέγοντας ότι «η δέσμευση είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση των σχέσεων και την αποφυγή περαιτέρω περιφερειακών εντάσεων».

Η Μόσχα δήλωσε ότι θα απαντήσει σκληρά σε οποιαδήποτε επίθεση στις στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Συρία βρίσκεται σε μια περίοδο κινδύνου και αβεβαιότητας και πως είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που ούτε η Ρωσία, ούτε το Ιράν, ούτε η μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ έχουν επιρροή εκεί.

Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει αργότερα τη Δευτέρα για να συζητήσει τη συριακή κρίση σε κλειστή συνεδρίαση και κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Τα πλήγματα αντικατοπτρίζουν την επικίνδυνη πορεία της Συρίας, καθώς αφήνει πίσω της πέντε δεκαετίες βάναυσης διακυβέρνησης από την οικογένεια Άσαντ.

O λογαριασμός

Οι αντάρτες βρίσκονται πλέον μπροστά από ένα μνημειώδες έργο ανοικοδόμησης και διακυβέρνησης μιας χώρας μετά από έναν πόλεμο που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, πόλεις που έγιναν σκόνη και μια οικονομία που εξανεμίστηκε από τις παγκόσμιες κυρώσεις.

Η Συρία θα χρειαστεί δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, αναφέρει ο Guardian.

Το καθεστώς Άσαντ, το οποίο διήρκεσε περισσότερο από πέντε δεκαετίες, ήταν γνωστό ως ένα από τα πιο σκληρά στη Μέση Ανατολή, με εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους να κρατούνται κάτω από φρικτές συνθήκες και τεράστιο αριθμό δολοφονημένων σε μαζικές εκτελέσεις, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Την Κυριακή, ενθουσιασμένοι - αλλά και μπερδεμένοι - κρατούμενοι βγήκαν από τις φυλακές. Επανενωμένες οικογένειες έκλαιγαν από χαρά...

#ΜΕΣΗ_ΑΝΑΤΟΛΗ #ΣΥΡΙΑ #ΙΣΡΑΗΛ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΙΡΑΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα