Σήμα κινδύνου από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία: η πολιτεία «χτυπά» το φθηνό φάρμακο

Συνέντευξη Τύπου μετά από πολλά χρόνια έδωσε η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας με αφορμή τις υπερβολικές επιστροφές (clow back) που καλούνται να αντιμετωπίσουν από το μνημονιακό μέτρο που θεσπίστηκε από το 2010 και μετά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΠΕΦ στην δημοσιότητα, η φαρμακευτική δαπάνη από τα 4,5 δις ευρώ που ήταν το 2009 έπεσε σταδιακά στο 1,945 τα τελευταία τρία χρόνια.
Ωστόσο αυτό από

μόνο του δεν είναι το πρόβλημα καθώς οι κυβερνήσεις είχαν ψηφίσει μία σειρά μέτρων ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση στα γενόσημα και κατ επέκταση στα φθηνά αλλά ποιοτικά φάρμακα ώστε να ωφελούνται και οι ασφαλισμένοι που είναι και το βασικό ζητούμενο στα χρόνια της κρίσης.

Με απλά λόγια, οι ασφαλισμένοι θα έπρεπε να παίρνουν συνταγογραφήσεις για φθηνά και κυρίως ελληνικά φάρμακα που έχει ως αποτέλεσμα και η δική τους συμμετοχή να είναι μικρότερη. Ωστόσο, η ΠΕΦ έδωσε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι όχι μόνο δεν έγιεν κάτι τέτοιο αλλά οι συνεχείς ανατιμολογήσεις έδωσαν περισσότερο χώρο στα ακριβά φάρμακα που είναι κυρίως εισαγόμενα.

Ετσι, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δίνουν πολύ φτηνά φάρμακα τα οποία δεν βγάζουν ούτε το κόστος τους ( λόγω του clow back) και οι εταιρίες που επιμένουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα να κινδυνεύουν με υπέρογκα χρέη από το βάρος των επιστροφών που πρέπει να δώσουν στο τέλος του χρόνου.

Το clow back είναι ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο όταν ξεπερνιέται το πλαφόν για την δαπάνη, οι εταιρίες δίνουν πίσω τα ποσά που τιμολογήθηκαν πέραν του ποσού αυτού. Για να γίνει κατανοητό το παράδειγμα ένα φάρμακο με μέση τιμή το1 ή το 1,5 ευρώ δεν έχει κανένα περιθώριο επιβίωσης όταν έχει και επιστροφή, ενώ ένα φάρμακο των 300 ευρώ θα αφήσει έστω κι έτσι μεγάλο κέρδος.

Συνολικά, οι εταιρίες ισχυρίζονται ότι το 70% πηγαίνει σε φόρους εισφορές και επιστροφές καθιστώντας αδύνατη την συνέχιση της λειτουργίας τους εφόσον αυτό το καθεστώς συνεχιστεί.
Οι φαρμακοβιομήχανοι τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και έλεγχος όλου του συστήματος αφού και οι γιατροί συνταγογραφούν με «λευκή επιταγή» όπως χαρακτηριστικά είπαν.
Ακόμα , ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται θέμα για την ποιότητα του φαρμάκου που λαμβάνουν οι ασθενείς και κάλεσαν την κυβέρνηση να συζητήσει σοβαρά την πρότασή τους για αύξηση της δαπάνης καθώς στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι να αποσύρονται φάρμακα που είναι ποιοτικά και φθηνά.

Keywords
Τυχαία Θέματα