Σημαντικό προβάδισμα Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ, 8 μονάδες διαφορά από τον Τραμπ

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε ό,τι αφορά τη στήριξη μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, και ο πρώην αντιπρόεδρος φαίνεται να έχει σημαντικό πλεονέκτημα μεταξύ των αναποφάσιστων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ 15 και 21 Ιουλίου,

το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσαν ότι θα στήριζαν τον Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ το 38% θα ψήφιζε τον Ρεπουμπλικάνο Τραμπ. Το υπόλοιπο 16% των ερωτηθέντων είναι είτε αναποφάσιστο, είτε σχεδιάζει να ψηφίσει υποψήφιο άλλου κόμματος ή να μην προσέλθει καν στις κάλπες.

Οι προεκλογικές εκστρατείες του Μπάιντεν και του Τραμπ έχουν επικεντρώσει μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο να προσελκύσουν αυτή την τρίτη ομάδα δυνητικών ψηφοφόρων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα σε μια αμφίρροπη εκλογική διαδικασία.

Δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos το 2016 βρήκε ότι η στήριξη ήταν μοιρασμένη στη μέση εκείνο το καλοκαίρι μεταξύ του Τραμπ και της τότε Δημοκρατικής υποψηφίας Χίλαρι Κλίντον μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που δεν είχαν υποστηρίξει τον υποψήφιο μεγάλου κόμματος. Την ημέρα των εκλογών, ο Τραμπ κέρδισε την πλειονότητα των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι αποφάσισαν ποιον θα ψηφίσουν την τελευταία εβδομάδα.

Φέτος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 61% των αναποφάσιστων ή εγγεγραμμένων υποψηφίων τρίτου κόμματος δήλωσαν ότι θα στήριζαν τον Μπάιντεν εάν έπρεπε να επιλέξουν, ενώ το 39% ότι θα ψήφιζε τον Τραμπ.

Το 70% των αναποφάσιστων ή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων τρίτου κόμματος δήλωσαν ότι αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του Τραμπ στην προεδρία και το ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων δήλωσαν πως πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Το 62% δήλωσαν πως πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Η ομάδα αυτή των ερωτηθέντων εμφανίζεται επίσης ιδιαίτερα ανήσυχη για τον νέο κορονοϊό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 141.000 Αμερικανούς και οδήγησε εκατομμύρια εργαζομένους στην ανεργία καθώς επιχειρήσεις έκλεισαν σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού.

Περίπου 8 στους 10 δήλωσαν ότι προσωπικά ανησυχούν για την εξάπλωση του ιού. Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την απόφασή τους ποιον να ψηφίσουν, το 34% --η πλειονότητα-- δήλωσε ότι αναζητούν έναν υποψήφιο με ένα «ισχυρό σχέδιο για να βοηθήσει το έθνος να ανακάμψει».

Το 24% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναζητούν κάποιον που να μπορεί «να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αμερικανική κυβέρνηση» και το 12% ότι θέλει έναν υποψήφιο που «δίνει βάρος στον τομέα της υγείας». Οι εγγεγραμμένοι υποψήφιοι έχουν κατ’ επανάληψη κατατάξει τον Μπάιντεν ως τον καλύτερο υποψήφιο όταν καλούνται να αξιολογήσουν με βάση και τα τρία αυτά κριτήρια.

Η δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos έδειξε επίσης ότι μόνο το 38% της κοινής γνώμης επιδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ διαχειρίστηκε το θέμα του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του 20% των αναποφάσιστων ή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων τρίτου κόμματος.

Ο Τραμπ, που έχει υποβαθμίσει το θέμα της κρίσης και δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως με μάσκα έως τις 12 Ιουλίου, πίεζε για την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων πολύ πριν οι ειδικοί σε θέματα υγείας πουν ότι είναι ασφαλές να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο Τραμπ φάνηκε να αλλάζει ρητορική αυτή την εβδομάδα και χθες άρχισε και πάλι τις τακτικές ενημερώσεις του για την πανδημία, ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς να φορούν κάλυμμα προσώπου εάν δεν μπορούν να τηρήσουν τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις.

Η δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos διενεργήθηκε διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε όλες τις ΗΠΑ. Συγκέντρωσε τις απαντήσεις 4.430 ενήλικων Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων 3.744 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, και 595 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που δεν έχουν στηρίξει υποψήφιο μεγάλου κόμματος.

Το περιθώριο αξιοπιστίας του ανέρχεται περίπου σε 2 ποσοστιαίες μονάδες για το σύνολο του δείγματος και σε 5 μονάδες για τους αναποφάσιστους ή τους ψηφοφόρους τρίτου κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα