Σήμερα η ψηφοφορία για την τροπολογία Καιρίδη, τα «ναι» και τα ηχηρά «όχι»

Κομματική πειθαρχία θα ισχύσει στην σημερινή ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία για τις άδειες διαμονής σε μετανάστες, για όλους τους βουλευτές της ΝΔ, πλην του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την αδειοδότηση των εργαζόμενων μεταναστών υπερασπίστηκε, εχθές, από το βήμα της Βουλής,

ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης.

«Η ρύθμιση που φέρνουμε δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας. Είναι μία περιορισμένη πρωτοβουλία αλλά, σχεδιασμένη και πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη, η οποία αφορά εν δυνάμει περί τους 30.000 δικαιούχους. Δεν επιλύει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχουμε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Καιρίδης και συμπλήρωσε πως «όσοι διαφωνούν είτε δεν θέλουν να την διαβάσουν, είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν, είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν. Η ρύθμιση αυτή δίνει το δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα από τρία χρόνια και πάνω, στην νόμιμη εργασία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αλλαγής πολιτικής. Η πολιτική μας πατά σε δύο σταθερούς πυλώνες και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Είμαστε ενάντια στο παράνομο και υπέρ του νόμιμου. Κάνουμε τα πάντα ενάντια στη παράνομη διακίνηση μεταναστών, αλλά παράλληλα θέλουμε να διευκολύνουμε τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης λελογισμένα, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

Όπως είπε ο υπουργός, «πρέπει να εξασφαλιστεί στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα ασφάλειας για να αποδεχτεί τη νόμιμη μετανάστευση και πράγματι υπάρχει μια δυσκολία στο να αποδεχτεί τη νόμιμη μετανάστευση, διότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα φάντασμα, ένα εφιάλτη, και είναι το χάος που παρέλαβε η ΝΔ το 2019 και η τραγική εμπειρία της περιόδου 2015-2019».

Ενώ τόνισε ότι:

«Με την ρύθμιση αυτή, αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε την μέση οδό, την οδό της λογικής, ανάμεσα στα άκρα, την οδό που φέρνει αποτέλεσμα. Και σε αυτό η ΝΔ έχει και μια μεγαλύτερη ευθύνη ως η μεγαλύτερη παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς - τώρα που το ζήτημα αυτό καίει την Ευρώπη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές - να δείξουμε σε όλους, και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ότι εδώ στην Ελλάδα, μπορούμε και τα σύνορα να φυλάξουμε, και να είμαστε πολύ αυστηροί απέναντι στο παράνομο, αλλά ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουμε την λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση προς όφελός μας σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές μας», κατέληξε ο κ. Καιρίδης.

Κομματική πειθαρχία για όλους στη ΝΔ πλην Σαμαρά

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης εάν θα τεθεί κομματική πειθαρχία, δήλωσε:

«Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς. Από κει και πέρα, για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες.

Θα ισχύσει και σε αυτή την ψηφοφορία. Οπότε, η απάντηση είναι ότι αυτονοήτως θα υπάρχει», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

Απαντώντας εξάλλου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε προηγούμενο σχόλιο συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά που επιμένοντας στις ενστάσεις του πρώην πρωθυπουργού είχαν παραπέμψει και σε απάντηση που είχε δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο κ. Μαρινάκης τόνισε:

«Η απάντηση αυτή ήταν απολύτως ακριβής. Ισχύει μέχρι σήμερα και την επαναλαμβάνω στο σύνολό της. Ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει στο ακέραιο. Ούτε ελληνοποιήσεις κάνουμε, ούτε νομιμοποιήσεις κάνουμε. Ούτε κάνουμε, ούτε θα κάνουμε».

Γεωργιάδης: «Δεν αντιδικώ με τον Σαμαρά, δεν υπάρχει αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής»

Ενώ σε μια προπάθεια να κατευνάσει τους τόνους και να περιορίσει τον σκεπτικισμό που προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας για τριετή άδειας παραμονής μεταναστών από τρίτες χώρες οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα τουλάχιστον τρία χρόνια και έχουν προσφορά εργασίας, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε εκ νέου στη Βουλή.

Σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να μπει «τάξη στην αταξία» και στρέφεται «ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας». Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, η άδεια θα δίνεται μόνο σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση».

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως το νέο έκτακτο και άπαξ πλαίσιο είναι το πιο αυστηρό που θα λειτουργήσει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, εισάγει ασφαλιστικές δικλείδες και επιχειρεί να ανακουφίσει το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο της σφοδρής αντίδρασης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο θέμα.

Σε δήλωσή του ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο για «ξεκάθαρα λανθασμένη» τροπολογία «περί παράνομων μεταναστών» και χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την κατάθεση ρύθμισης που χορηγεί «νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών».

Πλεύρης: Σωστές οι ενστάσεις για την τροπολογία Καιρίδη, «δεν συμφωνώ με εκπτώσεις»

Από την δική του πλευρά ο βουλευτής, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε πως θα καταψήφιζε την τροπολογία εαν δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

«Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που θέλω και πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική και δεν το έχω κρύψει. Δεν συμφωνώ με οποιαδήποτε έκπτωση γίνεται σε αυτή την πολιτική, έστω και για έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές που επικαλείται η τροπολογία Καιρίδη για τους λαθρομετανάστες», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Ακολουθήσαμε μία σκληρή μεταναστευτική πολιτική και έχουμε δικαιωθεί. Αυτό είναι μία έκπτωση από την πολιτική μας. Εγώ δεν συμμερίζομαι το επιχείρημα ότι δεν είναι τίποτα αυτό. Έχουμε πει ότι δεν θα επιτρέπουμε στους παράνομους μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα και θα τους επαναπροωθούμε και τώρα ερχόμαστε και λέμε ότι για έκτακτες συνθήκες, τους δίνουμε τη δυνατότητα να παραμένουν. Εγώ αυτό το αντιμετωπίζω σαν μία κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής. Θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές. Θεωρώ ότι έχει γίνει ένα λάθος. Η συγκεκριμένη τροπολογία θα μπορούσε να είχε τύχει σημείο συζήτησης με τους βουλευτές της ΝΔ, θα μπορούσαμε να είχαμε ενημερωθεί και να πούμε τις απόψεις και τις ενστάσεις μας, προτείνοντας λύσεις. Οι βουλευτές της ΝΔ ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ. Δεν συμμερίζομαι την επιχειρηματολογία ούτε του Άδωνι, ούτε του Καιρίδη» συμπλήρωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Στη συνέχεια, ο Θάνος Πλεύρης σχολίασε: «Όταν σε μία μεταναστευτική ρύθμιση ψηφίζουμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και μας επικροτεί, θα πρέπει να μας προβληματίζει».

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία Καιρίδη

Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις ουσιαστικά ανοίγει η πόρτα σε πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην πατρίδα μας να απασχοληθούν ως εργάτες γης εφόσον το επιθυμούν και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η κατοχή διαβατηρίου και η μη συνδρομή λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Κατ’ εκτίμηση ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων από τις νέες διατάξεις ενδέχεται να ανέλθει έως τα 30.000 άτομα, δίνοντας έτσι σημαντικές ανάσες στον πρωτογενή τομέα που αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικά χέρια.

Βασικά σημεία για τη χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία αποτελούν η ύπαρξη δήλωσης προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα, καθώς και η διαμονή στη χώρα μας έως τις 30/11/2023 χωρίς άδεια διαμονής για τουλάχιστον τρία συνεχή έτη.

Η άδεια διαμονής καλύπτει και την οικογένεια του εργαζόμενου, έχει διάρκεια τρία έτη και δίνεται μόνο μία φορά, με τον εργαζόμενο να αποκτά δικαίωμα αλλαγής κατηγορίας στην άδεια διαμονής του κατά τη λήξη της περιόδου αυτής. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ανάκλησης της άδειας σε περίπτωση καταστρατήγησης του σκοπού χορήγησής της ή καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος αυτού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σήμερα, Καιρίδη,simera, kairidi