Σκληρή απάντηση Λευκωσίας σε Άγκυρα: Κυπριακό το τεμάχιο 7 – Θα συνεχίσουμε τις έρευνες

«Το να διεκδικεί η Τουρκία ένα μεγάλο κομμάτι, σχεδόν το μισό, από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιφάσκει και με συγκλίσεις οι οποίες έχουν γίνει εδώ και καιρό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ε/κ και τ/κ πλευράς»

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το θαλασσοτεμάχιο 7 αποτελεί μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής

Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που υποστήριξε ότι μέρος του θαλασσίου οικοπέδου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, καλώντας ξένες χώρες και εταιρείες να μην προχωρήσουν σε έρευνες ή γεωτρήσεις εκεί, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει το πρόγραμμα της μαζί με τις εταιρείες οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί, ενώ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντική τη συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση, λέγοντας ότι «θα θέσει βεβαίως όλα τα θέματα», ενώ ως προς την προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, είπε ότι ενδεχομένως να διαφανεί «ποια θα είναι η συνέχεια και σχετικά με την πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες και με την κ. Λουτ».

Στόχος είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως για να γίνει αυτό «δεν θα πρέπει να υπάρχουν έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα, ούτε βεβαίως οι προκλήσεις, οι οποίες προαναγγέλλουν για την Αμμόχωστο», είπε ο κ. Προδρόμου.

Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για την παρουσίαση του προγράμματος «The European MediaCoach Initiative».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί και αναπτύσσει την ενεργειακή πολιτική της στη βάση του διεθνούς δικαίου, με συμφωνίες οι οποίες έχουν γίνει με όλα τα γειτονικά κράτη για τον καθορισμό της ΑΟΖ και βεβαίως σε συνεργασία με πολύ μεγάλες εταιρείες, οι οποίες διεθνώς δραστηριοποιούνται πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου» είπε ο Εκπρόσωπος.

Εκείνο το οποίο λείπει, σε περίπτωση που η Τουρκία θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η Άγκυρα «πάνω από όλα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα οποία εκφέρονται κατά καιρούς από την Κυβέρνηση της Τουρκίας «δεν μας διαφωτίζουν για την απάντηση της Τουρκίας στην πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης για να καθορίσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ μέσα από διαπραγματεύσεις και στη βάση της Συνθήκης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης».

Για τις αναφορές του τουρκικού ΥΠΕΞ, είπε ότι το συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό είναι μέρος της ΑΟΖ. «Το να διεκδικεί η Τουρκία ένα μεγάλο κομμάτι, σχεδόν το μισό, από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιφάσκει και με συγκλίσεις οι οποίες έχουν γίνει εδώ και καιρό στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ε/κ και τ/κ πλευράς, όπου υπήρξε συμφωνία για το ότι θα ισχύει η Διεθνής Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης», είπε.

 

Ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει το πρόγραμμα της μαζί με τις εταιρείες οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί.

Όσον αφορά την αναχώρηση του πλοίου-γεωτρύπανου Γιαβούζ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θέλουμε προς το παρόν να κάνουμε εκτιμήσεις. «Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι εφόσον φτάσουμε στον επιζητούμενο στόχο που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων -και αυτό το υπενθύμισε με πολύ εμφαντικό τρόπο και ο ΓΓ κ. Γκουτέρες με την τελευταία δήλωσή του- εφόσον φτάσουμε εκεί για να γίνουν διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα, ούτε βεβαίως οι προκλήσεις οι οποίες προαναγγέλλουν για την Αμμόχωστο», είπε.

Εξάλλου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι θα είναι πολύ σημαντική η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, η συμμετοχή και η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, όπου θα θέσει τα διάφορα ζητήματα στη διεθνή κοινότητα, ενώ θα συναντηθεί και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Μετά τη δήλωση του κ. Γκουτέρες βλέπουμε ότι ο ΓΓ επιμένει στην πρωτοβουλία του και αυτό φυσικά το χαιρετίζουμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την αρχή με καλή θέληση αντιμετωπίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ, έχει συνεργαστεί για τους όρους αναφοράς, υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία με τον Τ/κ ηγέτη στις 9 Αυγούστου και μετά παρενέβη η Τουρκία, η οποία βλέπουμε ουσιαστικά προσπαθεί να ακυρώσει τη διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς», συνέχισε.

Είπε ακόμη ότι ο κ. Γκουτέρες υπήρξε σαφής, καλώντας όλα τα μέρη συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, να συνεργαστούν και να επιτρέψουν να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, που είναι το προαπαιτούμενο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ακολούθως, ανέφερε ότι στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει και άλλες επαφές με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των μονίμων μελών στο ΣΑ «και βεβαίως θα ξέρουμε ίσως καλύτερα ποια θα είναι η συνέχεια και σχετικά με την πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες και με την κ. Λουτ».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, λέγοντας ότι έγινε αμοιβαία ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και συνεννόηση ενόψει της μετάβασης στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Προδρόμου έκανε λόγο για κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και στον Πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ είπε ότι έχει συμφωνηθεί ότι «μετά από αυτή τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να γίνει επικαιροποίηση των κοινών σχεδιασμών και ο συντονισμός, ο οποίος πάντα υπάρχει ανάμεσα στις δύο Κυβερνήσεις».

Ερωτηθείς αν θα γίνει καταγγελία για τις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις στα Bαρώσια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θα θέσει βεβαίως όλα τα θέματα με την ευκαιρία της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση και βεβαίως με επίκεντρο το γεγονός ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά προσπαθεί με κάθε τρόπο», ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του ΓΓ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ζητά και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα