Σουδάν: Συμφώνησαν σε εκεχειρία μίας εβδομάδας

Εκεχειρία μίας εβδομάδας έχει ανακοινωθεί ότι θα τεθεί σε ισχύ σήμερα το βράδυ μεταξύ του στρατού του Σουδάν και παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Οι Αμερικανοί και Σαουδάραβες μεσολαβητές επεσήμαναν χθες, Κυριακή, ότι κατάφεραν να πετύχουν, έπειτα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων στη Σαουδική Αραβία, εκεχειρία διάρκειας μίας εβδομάδας, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα στις 22:45 ώρα Ελλάδας.

Οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει μέσω ανακοινώσεών

τους ότι θα σεβαστούν την εκεχειρία αυτή, την οποία έχουν χαιρετίσει ο ΟΗΕ, η Αφρικανική Ένωση και η Igad -η ομάδα των χωρών της ανατολικής Αφρικής. Ωστόσο στη διάρκεια των πέντε εβδομάδων που διαρκεί ο πόλεμος στο Σουδάν, έχουν ανακοινωθεί αρκετές εκεχειρίες, οι οποίες έχουν αμέσως παραβιαστεί.

“Δεν τους εμπιστευόμαστε: κάθε φορά ανακοινώνουν εκεχειρία και αμέσως ξεκινούν και πάλι τις μάχες”, δηλώνει ο Άνταμ Ίσαμ έμπορος στο Νταρφούρ, περιοχή στο δυτικό Σουδάν όπου μαίνονται οι σφοδρότερες μάχες εκτός της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

“Το πιο σημαντικό δεν είναι να ανακοινώσουν εκεχειρία, αλλά να τη σεβαστούν και να εγγυηθούν ασφαλείς διαδρόμους για τρόφιμα και βοήθεια”, τονίζει κάτοικος του Χαρτούμ.

Από τις 15 Απριλίου οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σουδάν, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και την παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, έχουν προκαλέσει τον θάνατο περίπου 1.000 ανθρώπων στη χώρα, μία από τις πιο φτωχές παγκοσμίως, και έχουν εκδιώξει από τα σπίτια τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο άλλους.

Οι υποδομές του Σουδάν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές: σχεδόν κανένα νοσοκομείο στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ δεν λειτουργεί πλέον και όσοι από τους περισσότερους από πέντε εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας δεν έχουν φύγει παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς νερό ούτε ηλεκτρικό.

Οι τράπεζες είναι κλειστές, ενώ αεροπορικές επιδρομές, συγκρούσεις με βαρέα όπλα και πυρά του πυροβολικού έχουν αναγκάσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να διακόψουν την παροχή βοήθειας. Κατά συνέπεια τα τρόφιμα είναι ολοένα και πιο σπάνια, ενώ τα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων έχουν είτε καταστραφεί είτε λεηλατηθεί.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για τη μεταφορά φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων.

Χθες ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ζήτησε και πάλι “την ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας”, την ώρα που τα 25 από τα 45 εκατομμύρια των κατοίκων του Σουδάν έχουν ανάγκη βοήθεια.

Αν συνεχιστεί ο πόλεμος, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, ακόμη ένα εκατομμύριο Σουδανοί είναι πιθανό να αναγκαστούν να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες.

Αυτή τη φορά, διαβεβαιώνουν Ριάντ και Ουάσινγκτον, θα υπάρξει “ένας μηχανισμός εποπτείας της εκεχειρίας”, στον οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών καθώς και οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία.

Οι δύο στρατηγοί εκδίωξαν μαζί τους πολίτες από την εξουσία στο Σουδάν με πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021. Όμως στις 15 Απριλίου στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου και την Παρασκευή ο στρατηγός Μπουρχάν αντικατέστησε τον Νταγκλό στη θέση του δεύτερου τη τάξει στο στρατιωτικό καθεστώς. Τη θέση του πήρε ο Μαλίκ Άγκαρ, πρώην αντάρτης ο οποίος το 2020 υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το Χαρτούμ. Ο Μπουρχάν διόρισε εξάλλου τρεις πιστούς σε αυτόν στην κορυφή του στρατού.

Ο Άγκαρ δήλωσε το Σάββατο ότι επιθυμεί “να τερματιστεί ο πόλεμος και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”. Αλλά, σύμφωνα με εκείνον, προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις αυτές είναι η ένταξη των ΔΤΥ στον τακτικό στρατό, βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ του Μπουρχάν και του Νταγκλό, εξαιτίας του οποίου ξεκίνησε ο πόλεμος.

#ΣΟΥΔΑΝ #ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα