«Σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να προκληθούν από τις θεραπείες του καρκίνου σε ογκολογικούς ασθενείς»

Σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να προκληθούν από τις θεραπείες του καρκίνου σε ογκολογικούς ασθενείς, ακόμα και χρόνια μετά τη ίαση τους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τούτουζας.

Είναι ένα θέμα πολύ «μοντέρνο» που θα μας απασχολήσει πολύ και στο μέλλον, γιατί οι ασθενείς που έχουν περάσει καρκίνο, πλέον με τις εξελίξεις της ογκολογίας ζουν πάρα

πολλά χρόνια, σε αντίθεση με το τι γινόταν πριν από 15, 20, 30 χρόνια, οπότε και η επιβίωση τους ήταν πολύ χαμηλή, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τούτουζας.

Η ακτινοβολία συνδέεται με στεφανιαία νόσο, βαλβιδοπάθειες, περικαρδίτιδα

Έχει αποδειχθεί ότι η ακτινοβολία ιδιαίτερα στο θώρακα συνδέεται με στεφανιαία νόσο, βαλβιδοπάθειες, περικαρδίτιδα, λέει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι γι αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει καταγραφή των θεραπειών που έχει κάνει ο ασθενής, αλλά και ο ίδιος να τις αναφέρει όταν δίνει το ιστορικό του και όχι να τις ξεχνάει όπως συνήθως συμβαίνει με αυτούς τους ασθενείς, όταν γίνονται καλά. «Θα πρέπει να τους γίνει συνείδηση, να αναφέρουν το ιστορικό τους στον καρδιολόγο ακόμη και μετά από δεκαετίες», επισήμανε στο Πρακτορείο Fm ο κ. Τούτουζας.

Οι χημειοθεραπείες ευθύνονται για καρδιακή ανεπάρκεια

Όσον αφορά τις χημειοθεραπείες ο κ. Τούτουζας εξήγησε ότι μειώνουν το κλάσμα εξωθήσεως (σσ: μέτρηση για την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα) και προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια, που ωστόσο τις περισσότερες φορές, είναι αναστρέψιμη με τη διακοπή της θεραπείας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη, όπως πχ από κάποια παλιά χημειοθεραπευτικά φάρμακα «γι αυτό και πριν ξεκινήσει τη θεραπεία ο ασθενής πρέπει να κάνει υπερηχογραφικό έλεγχο στην καρδιά, αλλά και στη διάρκεια της θεραπείας, και αν δει ότι μειώνεται το κλάσμα εξωθήσεως, θα πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία ή να αλλάξει φάρμακο». Όπως είναι ευκρινές τα διλήμματα που προκύπτουν μεταξύ των δύο ειδικοτήτων είναι μεγάλα. Και για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ καρδιολόγου και ογκολόγου τόνισε ο κ. Τούτουζας.

Καρδιογκολογικό ιατρείο λειτουργεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο την τελευταία 3ετία

«Εμείς ξεκινήσαμε το καρδιογκολογικό ιατρείο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο εδώ και τρία χρόνια για τον απλούστατο λόγο ότι έρχονταν ασθενείς, δεν ανάφεραν ότι είχαν κάνει ακτινοβολία στο παρελθόν, και υποβάλλονταν ακόμη και σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, όπου οι καρδιοχειρουργοί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα εξ αυτού του γεγονότος, και «τους άνοιγαν και τους έκλειναν»», είπε ο γιατρός στο Πρακτορείο Fm.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «ο ογκολογικός ασθενής θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά, μετά την πενταετία που θα έχει τελειώσει το ογκολογικό του πρόβλημα να κάνει έναν πλήρη έλεγχο σε καρδιολόγο, ενημερώνοντας τον για τις θεραπείες που έχει κάνει, προκειμένου να μην βρεθεί προ εκπλήξεων στο μέλλον».

Ανοσοθεραπεία και αρτηριακή υπέρταση

Σχετικά με τις ανοσοθεραπείες που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια ο κ Τούτουζας είπε ότι το μόνο που προκύπτει μέχρι ώρας είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχει συνδεθεί με αρτηριακή υπέρταση.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμη, ότι σύμφωνα με δεδομένα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, η σχέση καρκίνου και φλεβικής θρόμβωσης είναι επικίνδυνη ενίοτε και μοιραία. Η θρόμβωση αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στους ογκολογικούς ασθενείς, σχετίζεται με την πρώιμη θνησιμότητα κατά το στάδιο της χημειοθεραπείας, καθώς επίσης οι ογκολογικοί ασθενείς έχουν 47 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από φλεβική θρόμβωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα