Σώζουν ζωές επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ερευνητές του ΕΜΠ αναπτύσσουν σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις για να φέρουν «επανάσταση» στον τρόπο διαχείρισης μαζικών τραυματισμών πολιτών.

Είναι 19 Οκτωβρίου 2023 στη Νοβάρα της Ιταλίας και υπάρχει αναφορά μαζικών τραυματισμών. Οι πολίτες ξεκινούν να καλούν τις Πρώτες Βοήθειες. Στο κέντρο της πολιτικής προστασίας κάποιος λαμβάνει το περιστατικό και αποστέλλει δυνάμεις.

Οι πρώτοι διασώστες φτάνουν στο σημείο και δημιουργούν ζώνες ασφαλείας για τους τραυματίες, ενώ την ίδια ώρα ένα drone δίνει στο κέντρο ελέγχου την ακριβή εικόνα

του συμβάντος, τη θέση και τον αριθμό των τραυματιών.

Οι διασώστες περνούν στο χέρι των τραυματιών από ένα «έξυπνο» βραχιόλι που μετράει βασικούς ζωτικούς δείκτες και μέσω μιας εφαρμογής κινητού αξιολογούν γρήγορα την κατάστασή τους και δίνουν τις πρώτες βοήθειες που χρειάζονται. Σκανάρουν το σώμα των θυμάτων για να δουν αν έχουν μολυνθεί από κάτι.

Στη πολιτική προστασία οι υπεύθυνοι παρακολουθούν ζωντανά συνεχώς την κατάσταση της υγείας των τραυματιών, με στοιχεία τα οποία ανανεώνονται κάθε 30 δευτερόλεπτα, αποστέλλουν εντολές και οργανώνουν την παροχή φροντίδας με ακρίβεια.

Αυτό που μόλις περιγράφηκε δεν ήταν παρά μια από τις ασκήσεις προσομοίωσης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NIGHTINGALE, το οποίο αναπτύσσει σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που έχουν σκοπό να φέρουν ‘επανάσταση’ στον τρόπο διαχείρισης μαζικών τραυματισμών πολιτών.

Πλημμύρες, φωτιές, σεισμοί, τρομοκρατικές επιθέσεις, καταρρεύσεις κτιρίων και περιβαλλοντικές καταστροφές, που συμβαίνουν πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα αυξάνουν την ανάγκη αποτελεσματικότερης διαχείρισής τους και κυρίως ενίσχυσης της ασφάλειας των πολιτών.

Η ερευνητική ομάδα Ι-SENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στο πλαίσιο αυτού του έργου αναπτύσσει ένα καινοτόμο και ενσωματωμένο διασυνδεδεμένο σύνολο εργαλείων και υπηρεσιών για την ανταπόκριση σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά σε πολύπλοκα περιβάλλοντα (Novel Integrated Toolkit for Emergency Medical Response , NIT-MR), το οποίο υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή πριν την εισαγωγή σε νοσοκομείο και τη διαλογή θυμάτων/ασθενών (triage).

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες επιστήμονες αναπτύσσουν μία καινοτόμα συσκευή διαλογής και μία έξυπνη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που επιτρέπουν σε ιατρούς και σε διασώστες να αξιολογούν την κατάσταση τραυματιών επί τόπου σε καταστάσεις κρίσης ή μαζικών τραυματισμών και να τους προσφέρουν άμεσα την κατάλληλη φροντίδα πριν φτάσουν στο νοσοκομείο.

Η συσκευή διαλογής δεν είναι τίποτε άλλο από «έξυπνα» βραχιόλια για τους τραυματίες και τους διασώστες που είναι εξοπλισμένα με ακριβείς και αξιόπιστους αισθητήρες για τη μέτρηση βασικών παραμέτρων υγείας, όπως πίεση αίματος, θερμοκρασία σώματος, καρδιακό ρυθμό, αναπνευστική συχνότητα, κορεσμό οξυγόνου στο αίμα κ.α.

Επιπλέον, ενσωματώνει ηλεκτρονικά βοηθητικά συστήματα για την αποθήκευση, επεξεργασία και μετάδοση των δεδομένων, εξασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες είναι πάντα διαθέσιμες στους πρώτους ανταποκριτές.

Η συσκευή είναι μικρών διαστάσεων, ανθεκτική, αδιάβροχη και λειτουργεί με μπαταρία που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Επίσης υποστηρίζει την αναγνώριση QR code για συμβατότητα με τα υπάρχοντα συστήματα.

{https://www.youtube.com/watch?v=p8ne31cbtWw&t=162s}

Τα βραχιόλια επικοινωνούν ασύρματα με τους πρώτους ανταποκριτές μέσω Bluetooth και NFC με ένα smartphone, τα οποίο διαθέτει την εφαρμογή διαλογής (διαθέσιμη για iOS και Android), επιτρέποντάς τους να διαμοιράζονται πληροφορίες όπως μετρήσεις ζωτικών σημείων, αναγνώριση ασθενών και κατάσταση της κρισιμότητας της υγείας τους. Ταυτόχρονα οι υπεύθυνοι από τα κέντρα ελέγχου μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, με στοιχεία τα οποία ανανεώνονται κάθε 30”, να αποστέλλουν εντολές και να οργανώνουν την παροχή φροντίδας με ακρίβεια.

Με τη δυνατότητα παρακολούθησης της κατάστασης των ασθενών, της διαλογής των περιστατικών, καθώς και της οργάνωσης της μεταφοράς τους, οι χρήστες είναι σε θέση να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις διαδικασίες και να παρέχουν άμεσα και οργανωμένα την απαραίτητη βοήθεια ενώ παράλληλα όλες οι πληροφορίες μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο στο επιχειρησιακό κέντρο ελέγχου, ακόμα και αν είναι σε μεγάλες αποστάσεις.

Το σύστημα NIT-MR έχει ήδη διατεθεί σε υπηρεσίες και φορείς για εκτεταμένη δοκιμή και επικύρωσή του, όπως και για την εκπαίδευση σε αυτό μέσω στρογγυλής τράπεζας, δοκιμών επί χάρτου και ασκήσεων μικρής και μεγάλης κλίμακας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη άσκηση μεγάλης κλίμακας (2nd Full Scale Exercise) του έργου στη Σαβόνα της Ιταλίας σε ένα ρεαλιστικό αλλά ελεγχόμενο περιβάλλον, μέσω δύο προσομοιωμένων περιστατικών μαζικών τραυματισμών, μιας φυσικής καταστροφής και μιας έκρηξης.

Οι 23 ευρωπαίοι εταίροι του έργου που συμμετείχαν στην άσκηση μαζί με μια ποικιλόμορφη ομάδα εθελοντών (υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, πυροσβέστες, αστυνομικοί), δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα των τεχνολογιών τους.

#ΕΜΠ #ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ #ΠΡΩΤΕΣ_ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σώζουν, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,sozoun, ethniko metsovio polytechneio