Σταθάκης: Το επόμενο 10ημερο η συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό κόλπο

Το επόμενο δεκαήμερο θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού κόλπου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ενώ οι συμβάσεις για τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης στάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και επίκειται η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση, ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι.

Αυτά ανέφερε σήμερα ο υπουργός

Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Power & Gas Supply» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, τόνισε ο υπουργός, η Ελλάδα έχει κοινό βηματισμό με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες της περιοχής. Στο επίκεντρο βρίσκονται μεγάλα έργα όπως ο αγωγός East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου και την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης.

Ο υπουργός περιέγραψε, εξάλλου, τρεις προκλήσεις του ενεργειακού τομέα που είναι:

-Απελευθέρωση των αγορών. Έχει ολοκληρωθεί σε θεσμικό επίπεδο, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο ενέργειας. Παράλληλα, ενισχύονται οι διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία.

-Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το μερίδιο των οποίων το 2030 στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα φθάσει στο 57% , από 29% τώρα.

-Εξηλεκτρισμός της οικονομίας με κίνητρα για ηλεκτροκίνηση και διασυνδέσεις των νησιών.

Στο ίδιο συνέδριο, ο τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι η ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε εταιρεία - «ζόμπι», ενώ οι ζημιές από ρευματοκλοπές και απώλειες του συστήματος έχουν ξεπεράσει συνολικά το 1 δισ. ευρώ. Έκανε λόγο για καθυστέρηση στην εφαρμογή του target model, την εφαρμογή του οποίου προσδιόρισε στο πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες λέγοντας ότι στο διάστημα των τελευταίων 4 ετών δεν έχει γίνει ούτε μια ερευνητική γεώτρηση. Για τις ανανεώσιμες πηγές ανέφερε, εξάλλου, ότι το δίκτυο διανομής δεν αντέχει συμμετοχή τους πάνω από το 40% και τόνισε ότι στόχος της χώρας θα πρέπει να είναι οι εξαγωγές «πράσινης» ενέργειας με ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες και ενίσχυση των διασυνδέσεων.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι σήμερα έχουμε φτάσει σε τραγέλαφο με κατάρρευση της ΔΕΗ και πώληση ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ κάτω του κόστους, ενώ το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση διασφάλιζε την απελευθέρωση της αγοράς με δύο τουλάχιστον ισχυρούς παίκτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα