ΣτΕ : Αύριο η δίκη της Εκκλησίας κατά του Δημοσίου για τα μέτρα στους ναούς

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού από την Πολιτεία τίθενται στο “μικροσκόπιο” της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα συνεδριάσει αύριο προκειμένου να εξετάσει τις αιτήσεις ακύρωσης που έχουν κατατεθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις της χώρας και πιστούς, καθώς και ένα δικηγόρο.

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα σχετικά με τις θρησκευτικές τελετές έχουν κατατεθεί πέντε προσφυγές και αφορούν το σκέλος εκείνο των κοινών

υπουργικών αποφάσεων που:

-Απαγορεύουν απολύτως τη τέλεση χριστιανικών γάμων και βαπτίσεων έστω μόνο με την παρουσία του ζεύγους των μελλονύμφων, των γονέων του παιδιού που πρόκειται να βαπτιστεί, τη στιγμή μάλιστα που επιτρέπονται οι πολιτικοί γάμοι,

-Απαγόρευσαν κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.2.2021) την κατ΄ εξαίρεση συμμετοχή των πιστών στις θρησκευτικές τελετές,

-Αναστέλλουν την τέλεση με την παρουσία πιστών κάθε είδους λειτουργιών και λατρευτικών τελετών, σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας,

-Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα,

– Επιτρέπουν την παρουσία πιστών στις κάθε είδους θρησκευτικές τελετές με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και με ανώτατο αριθμό τα 50 άτομα, σε περιοχές επιπέδου επιτήρησης και 9 άτομα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης, Παρασκευή Μπραίμη, σύμφωνα με πληροφορίες,θα θέσει θέμα κατάργησης των δικών, λόγω λήξης ισχύος των προσβαλλόμενων κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Από την πλευρά της η Εκκλησία, αναμένεται να υποστηρίξει πως έχει ιδιαίτερο έννομο συμφέρον να συνεχιστούν οι επίμαχες δίκες, καθώς εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις σε βάρος αφενός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αφού έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της λόγω μη συμμόρφωσης προς τις απαγορεύσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων και αφετέρου σε βάρος κληρικών.

Οι πολίτες που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ θα ζητούν με τη σειρά τους από το δικαστήριο την συνέχιση των δικών, καθώς οι κ.υ.α. συνιστούν προσβολή από την πλευρά της Πολιτείας του δικαιώματός τους στην θρησκευτική ελευθερία την οποία δεν μπορούν να ασκήσουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα άρθρα 3, 4, 13 και 25 του Συντάγματος, τα άρθρα 9 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας.

Παράλληλα, αύριο με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αίτηση ακύρωσης του δικηγόρου Θεσσαλονίκης Στέλιου Γκαρίπη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έκδοση της από 7.1.2021 κ.υ.α. για την παράταση εφαρμογής των περιοριστικών-απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας (lockdown), κ.λπ. που επιβλήθηκαν με αφορμή την πανδημία, είναι αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και εφαρμόστηκε με αναδρομική ισχύ, κάτι που δημιουργεί νομοθετικό κενό,αλλά και ποινικά κολάσιμη πράξη.

Ο κ. Μαρκάτης, όπως έγινε γνωστό, θα επισημάνει ότι από την αίτηση ακύρωσης του κ. Γκαρίπη, ανακύπτουν ερωτήματα, μεταξύ των οποίων είναι:

1) εάν έχουν πράγματι αναδρομική ισχύ οι ρυθμίσεις της προσβαλλόμενη κ.υ.α., καθώς άρχισαν να ισχύουν από 8.1.21 και την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε η κ.υ.α. στο ΦΕΚ, 2) εάν είναι συνταγματικά ανεκτός ο κατ΄ οίκον περιορισμός των εισερχομένων ατόμων στην Ελλάδα ως μέτρο αποφυγής της διασποράς του COVID-19 σε συνδυασμό με επιδημιολογικά δεδομένα του χρόνου έκδοσης της κ.υ.α. και 3) Πάσχει η διαδικασία έκδοσης της κ.υ.α. λόγω του χρόνου έκδοσης της γνωμάτευσης της εθνικής επιτροπής προστασίας της δημόσιας υγείας και της μη δημοσιοποίησής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣτΕ, Αύριο, Εκκλησίας, Δημοσίου,ste, avrio, ekklisias, dimosiou