ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μονομελείς συνθέσεις Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών στις διαδικασίες ασύλου

Σύμφωνα με το ΣτΕ, το Σύνταγμα «δεν επιτρέπει την ανάθεση σε δικαστικό λειτουργό καθηκόντων μονομελούς διοικητικού οργάνου, έστω και αν αυτό ασκεί αρμοδιότητες πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα»

Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με οριακή πλειοψηφία (13-12) η συμμετοχή δικαστών σε μονομελή διοικητικά όργανα.

Η υπόθεση, η οποία αφορά μεγάλο αριθμό αλλοδαπών

που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, απασχόλησε την Ολομέλεια του ΣτΕ έπειτα από παραπομπή του Δ´ Τμήματος του δικαστηρίου επειδή πρόκειται για ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος με συνέπειες σε ευρύτερο κύκλο προσώπων.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου απάντησε σε προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που επιλήφθηκε επί αίτησης ακυρώσεως αλλοδαπού κατά απόφασης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών (μονομελής σύνθεση), με την οποία απορρίφθηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του να του χορηγηθεί διεθνής προστασία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι «το άρθρο 89 παρ. 2 του Συντάγματος δεν επιτρέπει την ανάθεση σε δικαστικό λειτουργό καθηκόντων μονομελούς διοικητικού οργάνου, έστω και αν αυτό ασκεί αρμοδιότητες πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα».

Ωστόσο, η Ολομέλεια αποφάσισε ότι, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιβάλλεται τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας να αρχίσουν από την ημέρα της δημοσίευσης της απόφασης, η οποία αναμένεται τον Απρίλιο. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται ένα χρονικό διάστημα στη διοίκηση να συμμορφωθεί με την απόφαση και να αναμορφώσει τις επιτροπές αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ_ΤΗΣ_ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΑΣΥΛΟ #ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣτΕ, Αντισυνταγματικές, Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών,ste, antisyntagmatikes, anexartiton epitropon prosfygon