Στενότερη συνεργασία με τον αραβικό κόσμο ζητά ο Αβραμόπουλο

Για την ανάγκη εδραίωσης ενός τακτικού, μόνιμου πλαισίου βαθύτερης πολιτικής συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο, και με άξονες και στόχους να ενισχύει περισσότερο την ευημερία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια έκανε λόγο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στο ελληνοαραβικό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας αναφέρθηκε στην ιστορική σχέση της Ευρώπης και του Αραβικού

Κόσμου που ανάγεται στο μακρινό παρελθόν δίνοντας έμφαση στους αιώνες συνύπαρξης, αλληλοσυμπλήρωσης, πολιτισμικής ανταλλαγής και στρατηγικών συνεργασιών μας ενώνουν.

«Είναι αδύνατο να ορίσουμε τον πολιτισμό μας χωρίς τη συμβολή του αραβικού πολιτισμού, αλλά και τον αραβικό πολιτισμό δίχως τη συμβολή του ευρωπαϊκού. Ταυτόχρονα, ο αραβικός κόσμος είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές ζώνες στον κόσμο και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς μας εταίρους», είπε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας πως ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, του διεθνούς εμπορίου και της εκρηκτικής ανάπτυξης του Διαδικτύου αλλά και σε μία εποχή βαθύτατων κοινωνικών-πολιτικών αλλαγών, συγκρούσεων, καθώς και σημαντικών γεωπολιτικών μεταβολών.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που υπάρχουν ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε έμφαση τσις προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις και στις τρομοκρατικές απειλές ή τα κρούσματα του κυβερνοεγκλήματος, που όπως είπε, δεν γνωρίζουν σύνορα.

«Τα κράτη, με τις παραδοσιακές τους συμμαχίες, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές συνθήκες. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας, οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας», είπε επισημαίνοντας την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο πλευρών. Όπως τόνισε ο αραβικός κόσμος είναι μια από τις ισχυρές οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως, και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ευρώπης με συνεργασία σε πολλούς τομείς. «Για να διασφαλίσουμε αυτήν την ανάπτυξη χρειαζόμαστε την κινητικότητα. Ζούμε στην εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας και έτσι θα χαρακτηριστεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, πέραν των άλλων, η εποχή μας. Αυτήν τη στιγμή, περίπου 260 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι μετανάστες και 70 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αυτό αποτελεί μεγάλη ευθύνη για την παγκόσμια κοινότητα, όπως και για την Ευρώπη» τόνισε προσθέτοντας πως η μετανάστευση είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο και σύνθετο ζήτημα, τόσο για την ΕΕ, όσο και για τις Αραβικές χώρες.

«Γνωρίζουμε όλοι τις σημαντικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης και της γεωπολιτικής αστάθειας, που δοκιμάζει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και επηρεάζει εκ των πραγμάτων σημαντικά και την Ευρώπη. Τα τρία τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια σειρά από διαρθρωτικές και μακροχρόνιες λύσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα τη συνεργασία με χώρες εταίρους μας. Έχουν γίνει πολλά, πρέπει, όμως, να γίνουν, ακόμη πολλά περισσότερα», τόνισε αναφερόμενος στην ανάγκη κανένα κράτος μέλος να μην μείνει αβοήθητο. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως στόχο τη δημιουργία νομίμων και ασφαλών οδών όσων έχουν ανάγκη και η στήριξη των Κρατών Μελών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της κρίσης για όσους έχουν ανάγκη, προσπαθώντας ταυτόχρονα να θέσουμε υπό έλεγχο τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα